Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

godfather.jpgDo českého vydání Kmotra už zbývá doslova pár dní a tak přicházím se svou troškou do mlýna poznatků a dojmů z hraní této hry. Zatím jsem odehrál něco přes jednu třetinu (hra ukazuje jak procenta, tak i čas strávený v kampani) za několik hodin, což značí jisté krátké trvání zdejšího příběhu, pohříchu kratším než Mafia. Podpora titulků je z mé strany hodně vítaná záležitost, stejně jako nástin dění a života té doby v pěti krátkých filmečcích. Stejně jako solidní systém nápovědy co právě konat, včetně polopatického ukazování jak mačkat, kroutit a šudlat příslušná tlačítka. Úplný začátek se nese v kompletním editoru vaší postavy, kdy si můžete osobně navolit každičkou vrásku hrdinova těla, od vlasů, očí, vousů, přes výšku čela, kotletky, tvar nosu, brady, uší, až po oblečení a hučky. To je sice pěkné a výsledný výtvor později ve hře jistě poznáte, ale v rámci PS2 se úplně sama nabízí technologie EyeToy Cameo, která dokáže skrze kamerku přenést vcelku věrně přímo váš obličej do hry. Když EA proinvestovali do Godfathera 20 mil. dolarů, nebo kolik se uvádí, toto by je tedy určitě nezabilo.

Jistě hodně stála licence filmové trilogie včetně Brandova dabingu a tak se hra odehrává v New Yorku čtyřicátých let, kdy toto město ovládá pět mafiánských klanů, včetně Corleonova kartelu. Váš hrdina začíná vlastně jen jako pouliční darebák, kterému za mladých let zabili otce, toho času také mafióza, špagheti, černý knír. Vaše matka se u dona přimluví, aby vás vytáhl ze žumpy a tak započne vaše zločinecká kariéra. Za každý splněný úkol se otevře další střípek filmového Kmotra, jakožto drobný bonus ke hře. Kampaň se svým pojetím hodně přibližuje i české Mafii a hodně mi to připomíná sérii True Crime v obráceném gardu. Řadu GTA zase napodobují poschovávané filmové pásky po městě.

Bydlíte stejně jako v GTA v bezpečných domech, kde je možné uložit hru. Godfather vás jakožto správný táta neustále vodí za ručičku, když všudypřítomné tipy a brífink se seznamem aktuálních úkolů jsou vašimi věrnými průvodci. Osobně tyto pomůcky vítám, protože v New Yorku jsem nikdy nebyl a od přírody jsem trošku ostýchavý. Hlavní kampaň tvoří plnění zadané práce od famiglie Corleonů, kterážto spočívá kromě jiného zejména ve standardní prácičce v podobě vražd na objednávku, vyhrožování, vymáhání výpalného, odvozu kolegů, loupeží, pašování kontrabandu a mnoha dalších. Tyto úkoly kápo zadává skrze telefon ve vašem kutlochu, nebo ústně přes jednu ze svých goril.

I díky vynikajícím pohybovým schopnostem hlavního hrdiny ruku v ruce s intuitivním soubojovým systémem, je plnění úkolů až na pár vyjímek hračka. Není nad větší radosti ze života pěkně oběť naklepat pěstmi, či boxerem od hlavy až k patě, poté ho omlátit o nejbližší zeď, rozšmelcovat o blízký nábytek, nebo ho rovnou naklonit přes zábradlí pro nalokání čerstvého vzduchu. Způsobů, kterak domlouvat neposlušným lidičkám je opravdu velké množství a je to dobrá cesta, jak si v komunitě zvedat respekt. Právě vyšší úroveň respektu je klíčovou částí hry, která vaše budoucí konání ve městě řádně usnadní.

Podobně solidně jsou řešeny i střelecké souboje, když automatické míření funguje na jedničku a na vás je pouze případné přepínání cílů skrze opakované tisknutí tlačítka L1. Jemná manuální korekce i zcela ruční míření je také k dispozici, což se hodí, protože nepřátelé jsou rozděleni do kvarteta zásahových zón. Takže je libo na jeden zátah ustřelit makovici, nebo oběť odzbrojit jednou pěkně mířenou do ruky a posléze prostřelením nohy mu zabránit aby si je dal na ramena a zdrhnul.

Podobné eskapády na konkurenčních mafiánech ovšem znamenají vendetu do slova a do písmene, protože pak musíte čelit jejich spravedlivému hněvu, stejně jako rozzuřeným policistům. Obé ovšem vyřeší buď vhodný úkryt na nějakou dobu, nebo správná výše úplatku policejního prefekta. Nasazený informátor vás stejně v každém okamžiku informuje o míře naštvanosti konkurenčních gangů a stupně bdělosti policie.

Nejhorší stránku Godfathera má pak na starosti grafické ztvárnění. Kmotr totiž připomíná všechno ostatní, než špičkový AAA titul s vysokým rozpočtem. Město je sice pěkně živoucí, nicméně šedavé, nevýrazné a s opakujícími se texturami. Podobně vozový park je na tom ještě o stupínek hůř. Nejenže počet typů autíček spočítáte snad i na prstech jedné ruky, ale takto zle vypadající dopravní prostředky by si na triko nevzala snad ani první Playstation. Dokonce není vůbec vidět do interiéru, protože všechna skla jsou černá jak noc.

Takže hlavním cílem v kampani je samozřejmě důsledné plnění Corleonových rozkazů,  z čehož plyne i vyšší respekt a větší částka vydělaných peněz, které so hodí např. pro skupování útočišť, nebo nového ohozu. Jemný RPG prvek představuje pětice abilitek hlavního hrdiny, které lze postupem hrou a zvyšujícím se respektem bod po bodíku dále zlepšovat. Ve výsledku pak můžete více vydržet, přesněji střílet, nebo nabrat jisté nové znalosti o tom jak to chodí v podsvětí. Bohužel v pozdější fázi hry jsou úkoly částečně opakované a také některé interiérové lokace jsou na více místech prakticky shodné.

Zatím to tedy na nějaký větší hit nevypadá, sice se to dobře a plynule hraje díky napínavému příběhu inspirovanému filmovým kmotrem, nicméně podle mého názoru je naše stará dobrá Mafia stále nepřekonaná.

Oficiální www stránka hry je zde.