Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

boxartshadow.jpg Člověk je pro svojí lásku schopen udělat cokoli, což potvrzuje i hlavní hrdina této hry, když před ním leží úkol v podobě zničení magických kolosů, protože jen tak navrátí život své milované. Shadow of the Colossus je druhé dítko Fumito Uedy, který před několika lety tolik šokoval úchvatným a emočně laděným Ico. Tuto hru kritika povýšila málem na umělecké dílo, ovšem prodeje tomu kupodivu vůbec neodpovídaly. S odstupem let je po Icovi ohromná scháňka, takže Sony nakonec tuto hru ještě jednou nedávno vydala podruhé, ovšem již bez sběratelsky laděného kartonového obalu. Ti kdo měli štěstí a Ica hráli, jistě vzpomenou na dojemný a smutný příběh odvrženého, ale statečného chlapce Ica a jemné Yordy při jejich putování po zakletém hradu. Shadow of the Colossus sice oba protagonisty zcela opouští, nicméně nabízí stejně, ne-li více úchvatný příběh.

Vašeho hrdinu nacházíte na cestě do posvátného chrámu, kde se chystá uložit bezvědomé tělo své křehké dívky. Poslední naději na záchranu jejího života upírá k starodávné legendě, která praví, že v tomto chrámu najde cestu ten, jehož kroky vedou k ušlechtilým úmyslům. Tu najednou dutý a mocný hlas poutníkovi prozradí, že jediná cesta k uzdravení zbloudilé duše dívenky leží v šestnácti obrovitých stvořeních, která musí být poražena. Jen tak dojde k uvolnění prastaré síly, jenž dívku může oživit. Když radost naplní hrdinovo srdce, nasedne na svého věrného oře, pozdvihne svůj kouzelný meč a vydává se vstříc neobyčejnému a nebezpečnému dobrodružství.

A nebude to mít vůbec lehké, protože divoká krajina zdánlivě bez jediného živáčka má gigantickou rozlohu a tak dlouhé trsnaté stepi následují divoké hvozdy a vysoké útesy. Svět kolosů je nejen obrovský, ale hlavně úchvatný na pohled, protože takto tajemná a zároveň krásná krajina se jen málokdy vidí. Kolosy jsou sice nesmírně mohutní, ale jsou dobře schovaní nezvanému oku cestovatele, takže jejich nalezení a vypátrání není vůbec jednoduché. Naštěstí váš kouzelný meč po vytažení z pochvy svým paprskem záře neomylně ukáže na přibližný úkryt pekelných monster. A pro rychlé zdolávání velkých dálav zdejšího světa vám zdatně pomáhá ochočený kůň Agro, jehož naprosto komplexní ovládání jsem ve hře ještě nikdy předtím neviděl.

Poslední kroky před spatřením velikánů pak nepostrádají důvtip i přemýšlení, protože mnohdy je zapotřebí slézt vysoké skalnaté vršky, nebo přešplhat do vyšších pozic v krajině. Cesta je zpravidla umně maskována, takže náš zachránce musí vždy použít svoji úvahu a fyzické dovednosti, aby přírodní překážky zdárně překonal. Někdy pomůže i Agro, z jehož hřbetu se na vyšší místa lépe vyšplhá. Při spatření gigantických kolosů se pak budete sami sebe v posvátné bázni ptát, jak může něco podobného vůbec kráčet, plout, či letět po zdejším světě, neb něco podobného jste pravděpodobně ještě nikdy nespatřili. Fantasticky detailní stvoření velikosti mnohapatrového paneláku otřásají zemí a víří vzduch v nesmírné síle jejich těl, když každý následující kolos je od těch předešlých výrazně jiný.

shadowmini.jpgJistě budete jen stát v úžasu nad těmito protivníky, než se vůbec odhodláte začít na první pohled skoro úplně marný boj. Na jejich tělech se střídají kamenné plochy s huňatým porostem srsti, jenž slouží jako záchytný bod pro šplhání. Opět pomocí kouzelného meče musíte najít achilovu patu každého kolosu, jejíž protnutí chladným ostří meče je jediný způsob zničení těchto obdivuhodných obrů. Následující animace skonu doslova rve srdce z těla ven, jaká nasmírná agónie ovládá jejich omdlévající schránky, až se přistihnete, že je vám to vlatně i líto. Vůbec souboje s kolosy patří k těm nejúchvatnějším zážitkům, kterých je videohra při dnešních možnostech vůbec schopna. Tyto boje jsou velmi dlouhé a také vyčerpávající, takže kamenné plošinky na jejich tělech můžete využít pro odpočinek a doplnění ubývajících sil. Váš luk se zase výborně hodí pro upoutání pozornosti obra, stejně jako věrný kůň Agro, jehož pohyby jsou stejně ladné jako on sám. Důkladné porozumění schopnostem vašich zbraní a zvířecího přítele je základním předpokladem pro úspěšné zvládnutí bojů, protože se bez těchto svých pomocníků neobejdete. Po skolení posledního obra si můžete po druhé ověřit svoje schopnosti v kampani se zvýšenou obtížností, nebo zdolat výzvu v podobě ultimátního boje na čas s každým kolosem, za což získáte bonusové zbraně s vylepšenými účinky a další kouzelné předměty.

Vůbec všechny drobné zákonitosti zdejšího světa jsou velmi vtipné a dovedené do nejmenších detailů, když na zvláštní léčivé stromy, z kterých čerpáte životodárnou energii, musíte nejdříve vyšplhat, setřást ovoce a pak je sníst. Nebo zkuste u každého z mnoha ukládacích chrámů rozesetých po krajině nalézt malou ještěrku, zabít ji a pak pozřít. Váš ukazatel síly ovšem po každém vítězném souboji znatelně nabude, až může dokonce překážet ve výhledu! Potom jsou k dispozici naopak i otrávené plody, které ukazatel síly Wanderera mírně zmenší. Zdánlivě nudné putování divokým světem zpestřují mnohé prvky, které postupně s překvapením objevujete. Já jen zmíním např. chytání ryb, zapalování věcí paprskem meče, a dokonce i létání v závěsu za plachtícími ptáky! Při prvním zdání mrtvé prostředí nabízí podobných libůstek nespočet a tak putování vždy dokáže něco podobně vypečeného zpestřit. Vynikající prezentaci dotváří možnost volného přiblížení a natáčení kamery i při střihových sekvencích a nádherné zvukové efekty, které vynikají zejména v prostorovém ozvučení.

Snad jedinou nevýhodou zdejšího dobrodružství je sice manuálně korigovatelná, ale místy nepohodlná kamera a také hodně veliký důraz na jistou herní vyspělost hráče, protože bez patřičné dávky trpělivosti, pokory a důvtipu nemáte nejmenší šanci pokořit ani jediný kolos. Vše ostatní však patří málem do říše snů, ne tím, jak je hra řemeslně provedena, ale tím, jak moc ji budete prožívat.

Původní Ico i u nás vyšel v krásném kartonovém obalu, s barevným českým manuálem a dvojicí sběratelských pohlednic. Shadow of the Colossus dostal do vínku podobný obal, který jen podtrhává unikátnost celé hry.

Verdikt:
Spolu s Ico jediná hra, která z vás dokáže vyždímat silné a opravdové emoce. Mistrovské dílo, které má tak unikátní koncept, že mu může konkurovat jen předchozí titul ze stejné stáje.

Hodnocení: 9,5 z 10 (za nedokonalou kameru)

Oficiální www stránka Shadow of the Colossus je zde.