Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Skoro každý týden hrajeme se sousedy a kamarády různé deskové a karetní hry, a jak jich máme čím dál tím více, tak pozorujeme, že u složitějších her máme problém si zapamatovat po delší pauze pravidla (např. u složitého Fury of Dracula). Proto se již zaměřujeme na jednodušší a kratší hry, které se nemusíme znovu učit. A právě z tohoto ranku je i Ubongo, jednoduchá, rychlá, zábavná a snadno pochopitelná variace na Tetris.

Hra je opravdu extrémně jednoduchá. Úkolem každého hráče (2-4) je v časovém limitu jedné minuty (indikují přesýpací hodiny) přesně vyplnit z určených tvarů prostor na své herní podložce. Ten kdo to stihne jako první, si může svoji figurku na herním plánu přesunout na libovolnou stranu až o tři políčka, takže si může více vybírat z řad barevných diamantíků, které si dva ihned vezme. Druhý v pořadí vyluštění se může posunout už o jedno políčko méně a tak to jde sestupně i s ostatními hráči.

Vaším cílem je pak nasbírat co největší počet diamantů od jedné barvy, protože na konci hry, kdy dojdou herní podložky, vyhrává právě ten hráč, jenž bude mít od stejné barvy nejvíce kamenů. Herní podložky jsou každá jiná a vždy před dalším kolem si hráči vezmou ze zásoby nové. Jeden z účastníků v každém tahu vždy nejprve hodí kostkou, která ukáže jeden z afrických symbolů. A právě podle toho symbolu vám herní podložka prozradí, jaké tvary a kostičky si máte vzít do ruky z vašich celkových dvanácti (všichni hráči mají svoji stejnou sadu dvanácti tvarů pro skládání).

Při lehčí variantě se skládají tři kostičky, při složitější čtyři, pro což slouží druhá strana herní podložky. Pokud jsou hráči zkušení, tak pak existuje ještě varianta Ubongo: Extreme, kde jsou kostičky pro skládání tvarem mnohem složitější, a také Ubongo: 3D, v němž se skládá nejen na plocho, ale také s kostičkami směrem nahoru ve třech rozměrech, podobně jako v herních Tetrisech 3D. Verze doplňují ještě Ubongo Duel jen pro dva hráče a kompaktní Ubongo na cesty. Hra Ubongo je sice velmi jednoduchá svým pojetím, ale také i velice zábavná, neboť při hraní dochází často ke stresu a hráči se vztekají, když nemohou nějaký tvar složit a třeba všichni ostatní už jej mají.

Také máme občas pěkné bitky o diamantíky, protože když více hráčů složí svůj tvar ihned za sebou, tak prostě platí, že kdo dřív přijde, ten dřív bere, takže nikdo na dřívějšího luštitele nečeká a prostě si hrábne do jedné řady pro své dva diamantíky, které se mu hodí a nad plánem tak nastává docela dobrá tlačenka propletených rukou. I když jste totiž první, ale nemůžete se rozhodnout, kam figurku posunete a z jaké řady si tedy kameny vezmete, tak druhý v pořadí vás může při vybírání diamantů klidně přeskočit a vzít si hned – nemusí čekat až si vezme ten rychlejší hráč, jenž dříve postavil. 

Ubongo se tak sice tváří mírumilovně, ale občas to je docela pěkné maso. Hra příjemně odsýpá, můžete si klidně hru prodloužit nebo zkrátit přidáváním nebo ubíráním herních podložek, které si zamícháte do hry, však i se všemi podložkami jednu rundu dáte do 15-30 minut. Je vidět, že i malý nápad může skýtat velké potěšení, což pro Ubongo platí dvojnásob. Jednoduchá a solidní desková hříčka, kde si prosvištíte mozkové závity a kde se dá omezeně i trochu škodit.

Ubongo stojí kolem 750,- a všechny verze se dají koupit třeba zde a česká pravidla si stáhněte tady.