Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Xbox360.jpgV minulém díle mého seriálu o "Xboxu 360 pod lupou" jsem rozebíral a porovnával jednotlivé prodejní verze konzole, nyní se podrobněji podíváme na vlastní herní stroj, přičemž vyzdvihnu několik tipů, stejně jako zkritizuji pár vlastností Xboxu, které mě na něm z hlediska jeho povrchu vadí. Xbox 360 je koncipován tak, že jej lze postavit jak na šířku, tak i na výšku, gumové nožky jsou na obou stranách.Nicméně bych si umístění do poliček (např. jako video) rozmyslel, protože jsem konzoli takto umístil, jenže jakmile není kolem zadních výfukových otvorů hodně volného a větraného místa, Xbox ještě více hlučí než normálně.

Proto je nejlepší umístit konzoli nejlépe na stůl, třebas vedle televize. Xbox 360 je tak zřejmě nejhlučnější konzole na trhu. Chladič velký hluk ani nedělá, to spíše disková mechanika. Xbox má totiž jen upravenou mechaniku pro počítače, která je sama o sobě extrémně hlučná, nemá žádné odhlučnění a její šuplíček vypadá velmi lacině, o hlučném posuvu ani nemluvě.

Podle mechaniky také na první pohled poznáte verzi konzole, protože základní "Core" provedení má povrch šuplíčku ve stejné bílé barvě jako je tělo konzole, lépe vybavená "Premium " verze má povrch vakuově pochromován. Hned vedle šuplíku je umístěno tlačítko pro jeho pohyb, pro které platí opět jedna negativní vlastnost. Tlačítka na čelním panelu mají velmi tuhý chod, i když jsou to mikrospínače, takže u mojí konzole stisknutí tlačítka šuplíčku způsobí posun konzole vzad. Jemný stisk rozhodně nestačí, i když u mé druhé a mladší konzole jsou tlačítka již jemnější.

Stisknutí tlačítka pro výsun šuplíku pak konzoli také zapne, podobně vypnutí konzole hlavním tlačítkem při vysunutém šuplíčku také nejdříve mechaniku zasune a až poté se Xbox vypne. Konzole není zcela vyplá, vždy má aktivní bezdrátový přijímač, takže stisknutím tlačítka "X" na bezdrátovém ovladači konzoli zapnete, přičemž se ještě předtím aktivuje bezdrátová komunikace. Joypadem lze konzoli také na dálku vypnout a vše stejné platí i pro klasický kabelový ovladač.

Čelní panel, i když to na první pohled nevypadá, je jednoduše odnímatelný, takže ho lze vyměnit za další, které se dají dokoupit a jejich ceny se pohybují zhruba mezi 400-700,-. Prodávají se např. s dřevěným dekorem, nebo celé chromované, stejně jako s motivy populárních her. Skalní fanoušci tak můžou mít nadneseně pro každou svoji hru unikátní čelní panel. Některé třetí firmy také nabízejí sadu se speciálními samolepkami, které si sami skrze přibalený software pomalujete, či vyplníte obrázky, načež tento obtisk vytisknete a nalepíte na čelní panel.

Infračervený port slouží výhradně pro dálkové ovládání (o něm jsem již mluvil), které usnadní např. přehrávání médií, hudby a DVD, ale je velká škoda, že jeho číslicovou klávesnici nemůžete použít při psaní zpráv, nebo vyplňování textu v dashboardu (ovládací menu). Zejména pro majitele základní verze Xboxu Microsoft nabízí i klasické paměťové karty s kapacitou 64MB, pro které čelní panel nabízí dvojici krytých slotů. U nich je i velmi sporadicky používané tlačítko pro spárování periferií (stejné mají i všechny bezdrátové periferie). To použijete v případě, že se z nějakého důvodu váš ovladač, volant, atd. nepřipojí ke konzoli.

Spárování jsem ale použil všeho všudy jen jedinkrát při počátečním připojování bezdrátového volantu. Připojení ovladačů se po zapnutí joypadu aktivuje samo a nikdy se mi ani joypad sám neodpojil, tedy vyjma slabých baterií. Bezdrátové spojení probíhá v rádiovém pásmu 2,4 GHz a je naprosto spolehlivé a bez rušení až do deseti metrů. Dvojice krytých USB 2.0 portů slouží primárně pro připojení kabelových ovladačů, ale stejně do nich zapojíte i digitální fotoaparáty, externí pevné disky, nebo přenosné flash paměti.

Nepřehlédnutelným prvkem čelního panelu je hlavní kulaté tlačítko, což je jedna z cest, jak konzoli vypnout a zapnout. Při zapnutí konzole zeleně svítí. Po jeho obvodu je rozmístěn světelný prstenec, skrývající dvoubarevné diody (zelená/červená), jenž po zapnutí blikáním indikuje bootování systému a jeho čtyři čtvrtiny zeleným světlem indikují připojené bezdrátové periferie. Tento prstenec okamžitě dostal přezdívku "Lights of Dead" (světla smrti) po známé modré obrazovce ve Windows, protože zčervená při každé softwarové i hardwarové chybě, která se bohužel může objevit zcela bez zjevné příčiny. Podle jedné ankety chybovost Xboxů dosahuje až hrůzných 30% prodaných konzolí, naštěstí již u nás funguje oficiální servisní podpora Microsoftu, takže s výměnou, popř. opravami vesměs nebývá problém.

Nicméně červená světla se rozsvítí např. i v případě, že máte byť jen malinko vysunutý AV kabel z konzole, takže ne vždy musí rudá záře na čelním panelu znamenat návštěvu servisu. Mě se naštěstí (ťuk ťuk) nic podobného ještě nestalo a to nemám konzoli z oficiální distribuce. Ovšem základ úspěchu je umístění konzole do dobře větraného místa. Jedna strana Xboxu slouží pro zapojení pevného disku, který se vyrábí v Koreji (jižní samozřejmě), přičemž na Xboxu mám napsáno "Made in největší země na světě"). Disk je plně odnímatelný, což bych nedopopručoval dělat za chodu konzole. Na rozdíl od konzole se vůbec nezahřívá.

Zadní část pak propojuje konzoli s obřím externím síťovým adaptérem velikosti menší cihly, přičemž jeho kabely také nepatří k nejtenčím. Nicméně ani ten se proti předpokladům nijak extra nezahřívá, např. adaptéry notebooků jsou na tom daleko hůř. Zezadu také Xbox vyfukuje teplý až horký vzduch od procesoru a grafického chipu. Další konektory pak slouží pro připojení televize, audia (společný AV výstup) a internetu (zásuvka RJ-45). Vzadu je také třetí USB 2.0 port, do kterého se zapojuje volitelný WiFi adaptér, nicméně dá se použít i pro připojení třetího kabelového ovladače.

O konektorech a zejména o způsobu vedení obrazu i zvuku z Xboxu si povíme zase příště. Porovnám také všechny způsoby zapojení do televize, stejně jako jednotlivé druhy obrazových zařízení (monitory, CRT, plazmy, LCD a projektory). Nakonec jen pro pořádek doplním číselné údaje: Xbox váží 3,5 kg a má míry 31x8x26 cm (šířka, výška, hloubka naležato). Rozsah provozních teplot by pak neměl překročit rozmezí 5-35 stupňů.