Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

exploder.jpgV Drážďanech jsem si o víkendu koupil velmi zajímavou věcičku, tedy poměrně malou krabičku od firmy Blaze, s názvem HDTV Player for PS2. Stála v přepočtu necelých čtrnáct stovek, za což na obalu slibuje přehrávat všechny hry pro Playstation 2 v HDTV na kompatibilních televizích. Vyžadována je přitom HDTV televize s komponentním vstupem, nebo monitor s VGA vstupem.

Od pohledu se nejedná o nějakou čínskou vychytralost, nýbrž o značkový výrobek ze série Xploder, přičemž na obalu jsou i celé adresy evropského i amerického dovozce hned vedle varovného nápisu, že tento produkt není hra. Nicméně země výroby je tradičně Čína. Na zadním straně obalu čtu opět o HDTV obazu na Playstation 2, přičemž si můžu dokonce prý i vybírat z rozlišení 480p/525p (NTSC/PAL), 576p a opravdových režimů HDTV 720p a 1080i!

Nabízejí se i klasická počítačová rozlišení pro VGA mód, ale je nutné ještě dokoupit samostatně prodávaný VGA kabel, kterým se propojí monitor s konzolí PS2. Zázračná krabička, říkám si a dále zírám na kompatibilitu s 95% všech PS2 her! Kvalitní komponentní kabel jest také obsahem ještě zalisovaného balení. Sakra a teď babo raď ! Krást se mi to nechce a patnáct set zase není tak mnoho, ale nevěřím tomu ani za mák, vždyť PS2 bez upravených her neumí sama HDTV rozlišení. Sice je již hafo her s podporou progresivního skenování do režimu 480/525p a dvě NTSC hry běží dokonce v 1080i, ale to je tak všechno.

Stojím s krabičkou v ruce před regálem jak tvrdé "y" a přemýšlím na plné obrátky: … a co když opravdu,… ne, tomu nevěřím,… sakra, já to asi risknu,… co kdyby… A tak jsem vybalil kreditku, bedýnku zaplatil a vyšel z obchoďáku… Ještě v Německu jsem krabičku rozbalil. Nalézám pěkný komponentní kabel, jedno DVD a poměrně solidní anglický manuál. Zatím to vypadá dobře. Doma mám svoji PS2 propojenou přes komponent do své LCD TV, která má nativní rozlišení 1280×768 bodů při širokoúhlé úhlopříčce 70cm. Televize podporuje HDTV 720p i 1080i, takže nutnou výbavu bych měl. Teď ještě aby to fungovalo.

A ono to přátelé opravdu funguje, i když to není úplně tak, jak by se mohlo z popisků na krabici zdát! Je to docela jednoduchý princip, který vtipně využívá větších rozlišení moderních HDTV televizorů. Rozuzlení se ale dozvíte až příště, aby jste to neměli tak jednoduché. 🙂

Ještě bych jen dodal, že nejlepší kvality obrazu na PS2 (bez HDTV Playeru) docílíte výhradně při použití komponentního kabelu. Skok ve kvalitě je i oproti RGB Scartu docela veliký. Tudíž kvalita obrazu je přímo závislá na typu AV kabelu (a nikoli na značce). Nejhorší volbou je propojení přes klasický anténní konektor, základní kompozitní kabel (Cinch) dodávaný v balení také obraz spíše degraduje. Lepší a rovnocennou kvalitu umí S-Video kabel a RGB Scart, no a špičku pak tvoří zmiňovaný komponentní kabel, ovšem to pak musíte mít většinou k dispozici i HDTV ready televizi.