Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

dresdenDnes píšu tento příspěvek z německých Drážďan, kam jsem si udělal malý výlet i díky dokončení dálnice z Prahy. I když jsou Drážďany bývalým městem náležícím do NDR, tak co se kultury prodeje interaktivních her týká, můžeme jim jen závidět, což ostatně stejně tak platí i pro celý vyspělý německý trh.

Jedním z důvodů mé návštěvy byly i nákupy, ale pohyboval jsem se výhradně ve starém i novém centru města, tudíž o nějakých výhodných slevách, nebo cenách, nemůže být řeč. Pošilhával jsem po noteboocích, protože zdejší nabídka obsahuje i typy známých výrobců, které se u nás vůbec neprodávají a tak mě docela překvapilo, že i takový HP dokáže udělat stylové notebooky podobné Applům, nebo Sony Vaio.

Dokonce jsem zahlédl i předistalované Windows Vista. Jenže ceny jsou vesměs vyšší než u nás, nota bene když všechny notebooky mají samozřejmě zbytečnou německou mutaci Windows. Takže notebook jsem zavrhl a jal se dívat po DVD rekordérech, který si chci časem pořídit k satelitu. Nabídka byla solidní, ovšem kromě jednoho Musteku se 60GB harddiskem za necelých 5 tisíc, to ostatní bylo opět dražší než v naší domovině. Největším obchoďákem v centru Drážďan je Karstadt, který je uvnitř nabídkou obchodů i půdorysem velmi podobný naší pražské Kotvě.

V předposledním patře jsem narazil na samoobslužné regály s hrami i příslušenstvím. Nejenže všechno tam mají krásně srovnané a přehledné v jednotlivých regálech, ale i tamní “blbý” obchodní dům disponuje daleko širší nabídkou titulů, než jakékoli JRC, či další česká kamenná prodejna, snad s vyjímkou Presta bratří Krupičkových, kam docela rád chodím, ale v jejich obchodech je to zase takové neskladné a všechno za zamčenými výlohami.

Neviděl jsem tam také snad ani jeden titul, který by nebyl přeložený do němčiny, takže anglicky vybavený čech má smůlu. Stejně jsou ale skoro všechny hry s cenami opět zhruba na naší úrovni, takže je to asi jedno. Zkrátka a dobře nezmám u nás jediný obchod, kde by měli tak širokou nabídku her v samoobslužném provedení, jako to mají prakticky ve všech herně vyspělejších zemích Evropy. Nicméně jsem trošku zariskoval a koupil si v přepočtu za necelých 1400.- takové kouzelné zařízení, jenž převádí všechny Playstation 2 hry do neprokládaného režimu (progressive scan) a upravuje grafický výstup tak, aby byl kompatibilní s HDTV televizemi. Světe div se, ono to docela dobře funguje a při použití tohoto software mě do televize leze signál z Playstationu buď 480p a 525p, nebo 576p a dokonce i v HDTV režimu 720p a 1080i.

Prozradím jen, že kvalita a ostrost obrazu je o třídu lepší, než při použití obyčejného komponentního kabelu, o Scartu ani nemluvě. V jednom z příštích příspěvků pak tento HDTV převodník blíže popíšu, tedy až ho doma pořádně ozkouším. Nicméně jsem tomu vůbec nevěřil a už jsem byl připraven nato, že jsem vyhodil oknem 14 stovek, ale naštěstí tento software funguje výborně a obraz z Playstationu 2 opravdu citelně vylepšuje, ale o tom až příště.