Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Pokud máte nainstalovaný libovolný firewall a aktivovaný tzv. učící režim, který vždy rozhodnutí o přístupu nějaké aplikace na web nechá na vás, tak při hraní vás asi také obtěžují vyskakovací okna. V nichž se obyčejně firewall ptá, jestli má hře povolit přístup na internet, či nikoli. Jelikož se tak vždy děje přepnutím z hry zpátky do operačního systému, může se často stát – a mně se to také stávalo – že už se zpátky do hry nedostanete, nebo ta se v horším případě kousne, či spadne. Je to docela obtěžující.

 Nevím, jestli to má více bezpečnostních řešení, ale slovenský antivir Eset v komplexním balíku Smart Security 5 má možnost aktivovat speciální Herní režim. Bohužel jde zapnout pouze při spuštěném programu, z notifikační lišty jde pak pouze vypnout. Nicméně ten právě všem takovým výše uvedeným problémům s vyskakovacími okny předchází. A to tím, že automaticky detekuje aplikace, které se spouští v režimu celé obrazovky a navíc bez spuštěného okna. A to splňují právě a většinou jen hry. Když antivir takovouto aplikaci detekuje, tak se automaticky přepne do tichého režimu a uživatele už vůbec neruší hláškami o přístupu.

 

Herní režim v Eset Smart Security 5

 

Ty se pak znovu objevují buď standardně v aplikacích do okna, nebo po deaktivování Herního režimu, jenž si můžete spustit třeba právě jen na čas vašeho hraní. V Herním režimu se pak také pozastaví všechny naplánované úlohy, tedy např. kontrola počítače, aby se při hraní neubíral výkon. Přitom se Eset řídí tím, jak máte globálně nastavené přístupy nových aplikací. Když máte učící režim, může přístup hře na internet defaultně zakázat, pokud to necháte na antiviru, tak automaticky online funkce povolí. Což je potřeba dobře nastavit třeba pro majitele nelegálních kopií her, protože ti asi nechtějí, aby se jejich hry normálně připojovaly k internetu. Musím říci, že Herní režim funguje dobře, já sám jsem uživatelem nové páté verze Smart Security k velké spokojenosti.

Přitom tuto funkci by měl mít i levnější a střídmější Eset NOD32 Antivirus 5. Eset ale nerazí politiku ořezaných antivirů zdarma, jako jeho konkurenti Avast a AVG, takže základní NOD32 Antivirus stojí 1199,- na první rok a širší bezpečnostní balík Smart Security 5 1499,- také s roční aktualizací. Nicméně pro studenty dává Eset na své produkty 50% slevu. Možná by nebylo od věci, aby Eset dával slevové kupony do krabicových balení s hrami, troufám si odhadnout, že jen kvůli Hernímu režimu se k němu náruživí hráči nepohrnou, nicméně musím potvrdit, že na mém počítaču funguje výborně a spolehlivě.

Oficiální stránka produktů Eset pro domácnosti je zde.