Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

airport ceo banner

 

Doménou manažerských letištních strategií jsou zejména mobilní platformy, na nichž každým rokem vychází nespočet většinou přitroublých bezplatných hříček pro malé děti, v nichž zpravidla čeká umně maskován strašák mikrotransakcí. Jednou z mála světlých výjimek je dvojice skvělých, volně stažitelných mobilních her AirportPRG a World of Airports od české IT společnosti Haug.land. Na velké platformy tolik „airport tycoonů”, jak se tento žánr nazývá v angličtině, nevychází, nicméně v posledních měsících vzlétlo rovnou několik letecko-manažerských titulů. Krom hry SimAirport od amerického nezávislého studia LVGameDev a staršího Sky Heaven od litevských autorů Real Welders je to hlavně čerstvé vydání finální verze pokročilé a rozsáhlé manažerské strategie Airport CEO v podání švédských vývojářů Apoapsis Studios.

Pro tyto indie vývojáře z Malmö je Airport CEO jejich prvotinou. Navíc je tento počítačový letištní manažerský simulátor pro jednoho hráče za necelých šest stovek kompletně v češtině! Jestli vám vadilo, jak LuftJarda Jaroslav Tvrdík České Aerolinie na buben přivedl, tak se o kompletní řízení letiště od jeho počáteční výstavby až po modernizační programy můžete směle pokusit. A na rovinu píšu, že to v podání Airport CEO bude tvrdá zkušenost! Co mohu usuzovat zase ze své zkušenosti, skandinávští tvůrci šli ve své hře opravdu do maximálních podrobností, takže se jedná o nejpokročilejší a nejrozsáhlejší simulátor šéfa letiště, jaký tu snad kdy byl. Osobně jsem nic tak podrobného (a složitého) nikdy v tomto žánru nehrál. Na začátku máte jen vykolíkovaný pozemek od radnice pro stavbu letiště a jednu příjezdovou silnici z města.

 

 

Postavit tak musíte úplně všechno na zelené louce od píky, zanořit základy komunikací, naplánovat runway, osadit vše navigačním systémem, propojit spojovacími vozovkami, postavit věž řídícího provozu, oplotit areál kvůli divokým zvířatům, vybudovat vstupní bránu, první zásobníky paliva, a to vše s podepisováním smluv s různými stavebními společnostmi, jejichž pidi dělníčky přímo na staveništi vidíte makat. Tímto jsem odkryl tak možná procento celé hry, protože výše uvedené je pouhý začátek začátku, který vám zabere hodinku času. Těch možností, co ve hře dělat, vylepšovat, stavět a řídit je ohromné množství. Airport CEO jde do takových podrobností, že umožňuje zvolit barvu podlah v odbavovacích halách, rozmístit záchody či zapojit osvětlení. Víceméně si v něm můžete postavit vlastní obří mezinárodní letiště skoro se vším všudy.

Skoro, protože mi tu např. ještě chybí hasičské stanice (hasičská vozidla tu sice jsou, ale počítají se do servisních) či handlingové terminály. Jako celkem velký projekt menšího nezávislého studia má Airport CEO i teď čerstvě po finálním vydání plno mušek a chyb. Tutoriál je sice fajn (bez něj byste první kroky jen těžko zvládli), nicméně není úplně podrobný a občas budete tápat, co se po vás chce. Stavba objektů také není úplně intuitivní (často zlobí indikace spojení u komunikací) a někoho může zamrzet absence příběhu, který třeba Airport RPG a World of Airports mají. A podle okolních obrů jste asi poznali, že ani graficky to není žádná sláva. Hra zobrazuje letiště opravdu velmi jednoduše v nepříliš pohledných barvách a detailech. Nicméně to všechno vynahrazuje opravdu bezprecedentní rozmanitost a hloubka hry, která dá zabrat i zkušeným stratégům.

 

 

Všechno máte pod palcem a všechno lze ovlivnit, od celkového chodu letiště až po chování pasažérů či plánování a řízení letového provozu. Opravdu klobouk dolů, na co všechno tvůrci nemysleli a co všechno do hry zakomponovali! Navíc si Airport CEO stále zachovává solidní přehlednost a rozhodně se v jeho tabulkách neztratíte tak snadno jak ve strategii Empire of Sin od daleko zkušenějších vývojářů, kterou jsem recenzoval nedávno. Na můj vkus je ale hra Airport CEO ještě krapet nevyladěná, nadto za dost vysokou cenovku, a to vesměs za technologicky nic moc přitažlivou hru od nového studia. Pokud tak nejste horlivými fandy civilního letectví, raději bych ještě počkal na slevu či doopravení dalšími záplatami, nicméně stále platí to výše napsané, že podrobnější a rozsáhlejší simulátor řízení dopravního letiště v současnosti jinde asi nenajdete.