Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Pamatujete ještě na tu krásnou dobu, kdy Microsoft produkoval výtečné PC hry a ještě nevynalezl otravnou službu Microsoft Games for Windows Live? To byl tehdy kulatý rok 2000, kdy z dílny dnes již neexistujících Zipper Interactive spatřila světlo světa arkádová letecká hra Crimson Skies. Zipppeři se později proslavili hlavně ságou SOCOM: US Navy SEALs  a online střílečkou MAG pro Sony, kterážto je pak stejně zavřela. Crimson Skies je zrovna jedna ze starých her, která by si jistě zasloužila nějaký pořádný remake, protože vyšla ještě v dvaatřicetibitové éře Windows 98 a 2000. A dnes se pro PC již prakticky nedá legálně koupit.

Hra tak na dnešní dobu vypadá již velmi zastarale a na moderních Windows 8 a 10 sice s patchem 1.2 běží, ale s různými chybkami – naštěstí jen v menu hry (blikající kurzor, menu na straně, špatné barvy log). Na Windows XP ale Crimson Skies běhají zcela bez potíží. Crimson Skies je hodně odlehčená hra, však se odehrává ve smyšleném světě roku 1937, kdy jsou USA rozdělené na soupeřící samostatné státy a letová mapa je tak postupně vlastně celá oblast Spojených států. Hlavním dopravním prostředkem se tu stala vrtulová letadla, zepelíny a vrtulníky (s nimi hra historicky trochu předběhla dobu) a nebe křižují nejen obří vzducholodě jako nebeské letadlové lodě, ale také potulné grupy novodobých nebeských pirátů.

 

crimsonskies01

První mise kampaně se odehrávají nad Havajskými ostrovy. V pozadí mateřská vzducholoď Pandora.

 

Jedním z takových je i gang Fortune Hunters hlavního hrdiny a novodobého leteckého Robina Hooda, Nathana Zacharyho, dřívějšího leteckého esa, jež má vlastní základnu na vzducholodi Pandora, pár kumpánů a kumpánek k ruce a několik solidních bojových letadel k tomu. Hra tak obsahuje celkem 11 unikátních letounů, jež si postupně zařídíte, včetně variace na hybrid mezi vrtulníkem a letadlem s pevnými nosnými plochami.

Kampaň pro jednoho hráče má mírně dobrodružný nádech, protože tady nejde jen o dogfighty jako v konkurenčních letadélkách, ale i o hledání a vyzvedávání pokladů, krásné femme fatale či výsadek a přelézání z jednoho letadla do druhého přímo v letu. Singleplayer tak nabízí 24 misí s tím, že mezi polétáním se vždy vracíte do hangáru vaší vzdušné základny uvnitř vzducholodi, kde lze vaše letouny taktéž docela široce upravovat a tunit zejména po stránce zbraňových systémů. A nechybí tu ani obligátní nitro.

Jakkoli hra nemá žádně obtížnostní stupínky, po několika opakováních jedné mise vám Crimson Skies gentlemansky nabídne možnost přeskočení s tím, že je možné se k ní později vrátit. Ostatně zopáknout se tu lze i jakoukoli dřívější úroveň. Multiplayer obsahuje letecké bitvy až pro 2 x 4 hráče a už jen se slzou v oku můžeme vzpomínat na dobu, kdy skoro každá nová hra měla i svoji bezplatnou demoverzi. Crimson Skies totiž v demu nabídly rovnou první dvě singleplayerové mise a náhled skrze odemčené menu do všech ostatních částí hry. Demoverzi si i po šestnácti letech můžete stáhnout zde.

 

Obsah hry. Velkou krabici jsem již vyhodil.

Obsah hry. Velkou krabici jsem již vyhodil.

 

Crimson Skies nebyla jen úspěšná hra, ale také značka sady sběratelských modelů letadélek a v zámoří dokonce vyšly dva romány z tohoto světa. Ostatně už jen stylově provedený manuál hry, jako letecký průvodce s 35 stránkami, se velmi povedl, však si jej můžete stáhnout v PDF zde. Hra totiž herní svět nevymyslela, nýbrž čerpá z původní a starší figurkové stolní hry Crimson Skies z roku 1998 od společnosti FASA.

A právě FASA stojí za druhým dílem Crimson Skies: High Road to Revenge už jen pouze pro první Xbox z roku 2003. V tomto případě se ale nejedná o pouhou konverzi z PC verze Crimson Skies, nýbrž o novou hru ze stejného univerza se svobodnějšími a rozsáhlejšími mapami v misích, ale např. již bez pokročilého upravování letadel. Hra je díky zpětné kompatibilitě i dnes hratelná na Xboxu 360, když ji stále za 10 dolarů najdete např. na americké verzi Xbox Marketplace. Na českém Xbox obchodě ale chybí.