Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

To X-ko není v názvu náhodou, série tímto dílem dovršuje jubilejních deset vydání. Flight Simulator X vychází pouze na PC, ostatní platformy ani nebudou následovat. Je to i tím, že port této hry by byl dosti problematický, protože asi největší negativní vlastnost nového leteckého simulátoru je jeho doslova obří hardwarová nenažranost. Na mém stroji (viz. stránka “Můj počítač”) byl Flight Simulator X hratelný bez cukání jen na 1024*768 a zhruba poloviční detaily. O stupínek rozlišení více a let již byl velmi trhaný. Moc bych nevěřil uváděným hardwarovým požadavkům, protože i na doporučený stroj to na maximální detaily asi stačit nebude. Zde tak přijdou ke slovu silné dvoujádrové procesory, více než 2 GB paměti a nejvýkonnější grafické kartínky.

Škoda to je veliká, protože zdejší optimalizaci se v Microsoft Games Studios moc nevěnovali. Jde totiž o to, že 1024*768 s polovičním “vyhulením” není nic strašného a většině hráčů bude i stačit, ale když on je ten simulátor opravdu tak pěkný a v tomto režimu přijdete o mnoho grafických vychytávek a efektů. Život na zemi i ve vzduchu je zde opravdu bohatý. Když přistanete na jednom z 24 tisíc letišť včetně Ruzyně, Benešova, atd., uvidíte velké hemžení obslužných vozidel s cisternami, bagáží a dalšími serepetičkami. Podobně uzříte ze vzduchu i čilou dopravu, parníky na vodní hladině a podle nastavení i sousední letecký provoz.

Grafika je fakticky nádherná, letadla vypadají velmi realisticky, u země je to již horší, neboť opravdu detailně provedených je jenom pár desítek letišť + okolí. Na ostré 2D kokpity jsme si již zvykli, ovšem zdejší plně 3D kabiny vypadají sice znatelně rozmazaněji, ale i tak je to paráda. Proletět se můžete v solidním počtu typů letecké techniky: základ tvoří obyčejný a nezáludný ultralight, několik malých cestovních a sportovních letadel, dále hydroplán, luxusní cestovní stroje, samozřejmě velká dopravní letadla, až po akrobatické speciály. Jo a kluzák tu také nechybí.

Flight Simulator X se bude nabízet ve dvou edicích. O několik set dražší balení (cca. 1700,-) bude mít navíc několik letadel, nová letiště (ovšem hlavně jednodušeji zpracovaná) a také nabídne další mise a úkoly (porovnání obou verzí zde). Ovládání je koncipované a plně uzpůsobitelné opravdu pro každého. Jak pro virtuální piloty, kdy se řízení letadla prakticky rovná skutečnému, až po jednoduché létání pomocí několika málo kláves, což byl i můj případ. 🙂

Hlavní nabídka má podobu klasického okna ve Windows a její velkou část zabírá rozsáhlý help a tutoriál, který vás provede od základů letectví a létání vůbec, až k pokročilým akrobatickým technikám, abyste pak byli schopní zaletět složitou akrobatickou sestavu i třeba ve znamenitém online multiplayeru se svým kamarádem.

Zkrátka se nový Flight Simulator X povedl, to své si v něm najde jak úplný letecký laik, tak i zkušený pilot, jenom kdyby to ty dnešní stroje lépe zvládly, to by se pak hrálo lépe a svižněji.

Oficiální www stránka Flight Simulator X je zde (je bez Flashe!).