Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Na zběžný pohled vypadala tato adventurka docela příjemně, navíc byla nedávno k mání na Steamu jen za tři eura, tak jsem jí neodolal, stáhl, a dnes zhruba za tři hodinky dohrál. Jedná se o první z celkem tří již vydaných epizod eskapád dobrodruha Adama Ventury, který se v tomto prvním díle vydá najít ztracenou Rajskou zahradu. Hru si lze docela dobře představit jako mužského Tomb Raidera, ořezaného o akční sekvence a souboje. Ty tady zcela chybí a veškerou náplní hry je tak průzkum, putování, sem tam nějaký šplh a seskok, a také docela jednoduché hádanky a puzzly, bez jejichž vyřešení se nedostanete dále.

Velkou kritiku si podle mého zaslouží právě ty hádanky, protože jsou v celé hře pouze asi trojího druhu a neustále se opakují, vždy pouze s drobně pozměněným zadáním. Takže mne začaly po chvíli už nudit a rychle jsem je řešil, abych je měl co nejdříve z krku. Musím také prozradit, že když jsem po těch slabých třech hodinách hraní vyluštil poslední puclík a očekával nějaké pořádné finále, tak se nestalo ale vůbec nic a protagonisté prostě nasedli do letadla a v klidu odletěli domů… Což je možná schválně kvůli dalším dvěma epizodám, které na konec jedničky asi přímo navazují. Nicméně krapet lepší finále hry by bodlo i tak. Co se ale povedlo na výbornou, je krásná a atmosférická grafika i s pohlednými světelnými efekty, postavená na posledním Unreal enginu.

 

 

Jakkoli se v první epizodě s pochodní v ruce plížíte veskrze pouze uzavřenými prostorami pod povrchem, tak zdejší jeskyně vypadají k světu. Zvláště jedna úroveň, ozřejmená krásnými barevnými krystaly, vyrůstajícími ze skály – na ní je radost pohledět! Co naplat ale, že kamera je pouze pevně ukotvená a občas jsem toho z ní moc neviděl, nebo nabídla ne zcela vhodný úhel. To pak zamrzelo hlavně v místech, kde skládáte věty starobylých poselství ve správném pořadí. Ty vám pak mohou poradit v dalším postupu, jenže znovu si je přečíst není dovoleno a kamera je pak od nápisů tak daleko, že je ani ve hře už nerozluštíte. Adam’s Venture mi tak přijde spíše jako taková dobrodružná rychlokvaška, která ani nedokáže navodit tu správnou atmosféru tajemných průzkumů míst, kam lidská noha nevkročila.

Ostatně, tady ve zdejších prostorách stejně svítí pochodně a mnohé hádanky tam musel zanechat myslící člověk před nedávnem, takže o staletích opuštěných kobkách, které třeba tak ráda plundruje v tomto mnohem pokročilejší Lara Croft, si můžete nechat jen zdát. Ale nechám být, za těch pár desetikaček jsem si hru docela užil, ale pokud bych za ní měl dát jinak standardní a plnou cenu kolem 9 euro za epizodu (celkem vás tedy kompletní trilogie vyjde na 28 euro), pak bych si Adam’s Venture určitě nepořídil. Mám za to, že kvality hry končí někde po dosažení hranice 4-5 euro, takže pokud někde uvidíte Adam’s Venture pod tuto laťku, vězte, že by to mohly být stále ještě dobře utracené peníze. Celkově je ale první epizoda spíše slabšího kalibru, zdejší putování vlastně jen kombinuje stejné hádanky s prozkoumáváním, takže bych si třeba raději znovu zahrál prvního Tomb Raidera. Ten je totiž stále nepřekonaný.

Oficiální web série Adam’s Venture je zde.