Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Xbox360.jpgNa právě probíhající výstavě E3 jako první začínal šňůru tiskových konferencí Microsoft, přičemž jsem se na ni hodně těšil, že tam zazní minimálně jedno šokující odhalení, nejlépe v portu Metal Gear Solid 4 na Xbox 360. Jenže nic takového se nestalo, ba jsme se ani nic převratného a nečekaného nedozvěděli. Je to docela škoda, nicméně alespoň je z toho jasné, že podzim bude herní portfolio Xboxu doslova napráskané potenciálně vynikajícími tituly.

Na sklonku roku se tedy zřejmě rozhoří nový konkurenční boj mezi všemi novými konzolemi (Xbox 360, PS3 a Wii), protože konečně i na dnes softwarově totálně propadávající PS3 bude co hrát. Hodně povyku se samozřejmě točilo kolem očekávané pecky Halo 3. Co se ale mě týká, po zahrání multiplayerové bety jsem k této hře vůbec nepřičichl, ba na ní nevidím lautr nic dobrého. Ale zřejmě v tom jsem sám, protože v zámoří jenom předobjednávky v počtu několika milionů! již teď překonávají parádní prodeje Gears of War po několika týdnech na trhu! Mě se ale Halo 3 vůbec nelíbí jak po grafické stránce (ještě brzo soudit), tak hlavně po té hratelnostní. Pro mě je to prostě jen další bezduchá střílečka, kde se zběsila strafuje a stále jen pálí o sto péro.

Nicméně věřím, že to bude rázem nejúspěšnější hra pro Xko a docela bych si i vsadil, že porazí v prodeji do konce roku jakoukoli jinou hru jak pro PS3, tak i pro Wii. Já ale budu stát opodál, hru si určitě nekoupím, možná tak akorát půjčím. Microsoft má prakticky bezednou peněženku, tak uplácí všude a všechny pro získání exkluzivity pro Xbox 360, na což hodně doplácí právě Sony, protože mnoho společností nechce vyvíjet drahé hry jen pro jednu konzoli, nota bene když je základna majitelů PS3 stále oproti redmondské mašině tak malá. GTA IV tak vyjde i na Xbox a to včetně exkluzivních přídavků jen pro tuto konzoli, Ace Combat 6 bude mít dokonce časovou exkluzivitu jen pro Xbox a další Katamari vyjde již jen na americkou konzoli. Přitom podzimní launch "only Xbox" her také není vůbec špatný: PGR4 s proměnlivým počasím a motocykly, první pořádné RPG staré školy Blue Dragon, Lost Odyssey, Mass Efect a další.

Představena byla jasná kopie "Buzz" ovladače z PS2, což jen podtrhuje nestoudné kopírování nápadů mezi duem Sony-Microsoft, ovšem to ostatně není nic nového. Představené hříčky pro stále oblíbenější Xbox Live Arcade službu, které nedokáže pořádně konkurovat nikdo další na trhu, mě ovšem vůbec nezaujaly, těšil jsem se na další deskovky (Talisman), ale o nich nepadla ani zmínka. Alespoň že dnes přibyl do XBLA ranku první Sonic, kterého právě stahuju. Takže pro mě nejpříznivější zprávy přineslo oznámení, že služba Video Marketplace pro stahování filmů a seriálů v HD rozlišení bude do konce roku dostupná i v Evropě a že Xbox 360 Elite vyjde v Evropě již na konci tohoto srpna. Na stahování filmů jsem velmi zvědavý, ovšem na druhou stranu se obávám nadsazených cen za stažení, protože ani u arkádových her nejsou pro našince rozhodně zanedbatelné.

Na Elite si raději počkám, protože bych si vsadil, že bude ještě více poruchová, než současná řada konzolí a podruhé do servisu bych už znovu jít nechtěl. Ovšem HDMI port zase vykouzlí ještě o něco kvalitnější obrázek než přes komponent. Microsoft tak toho nakonec moc neodhalil, čekal jsem po pravdě nějakou větší bombu, ale asi se budoucnosti nebojí. Potvrzen byl i Gears of War pro PC, ale domnívám se, že i když to bude hra kompatibilní na Windows XP, ke grafice jako na Xboxu 360 budete potřebovat extrémně našláplý komp. Porty z konzolí až na vyjímky nedopadají moc dobře, ale při použití myši a klávesnice se budou Locusti kosit určitě daleko lépe a rychleji. Zítra se pak podívám co nového přinesla tiskovka Nintenda.