Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

down in bermuda banner

 

Dvoučlenné australské studijko Yak & Co možná znáte z jejich hádankové špionážní adventury Agent A – A Puzzle in Disguise, kterou jsem ještě na Zingu představoval na jaře minulého roku. Tehdy to byla od dvou vývojářů z Melbourne jejich prvotina, nu a nyní vydali svoji druhou hříčku Down in Bermuda. Jedná se také o menší a kratší titul velmi podobného ražení, tedy o hádankovou adventuru, v níž hledáte schované předměty, řešíte různé logické hádanky pomocí zkoušení mechanických prvků jako tlačítek, táhel a pák, a v neposlední řadě bojujete proti fantaskním obyvatelům světa hry. A tím světem jsou tajemné bermudské ostrovy (ve hře jich naleznete a prolezete celkem půl tuctu), kdy na jednom z nich nouzově přistane vojenský pilot Milford někdy ve čtyřicátých letech minulého století. Po dlouhé době zahálky na odloučeném ostrově uprostřed nedozírného moře najednou spatří vás a požádá, abyste mu pomohli se z ostrovů dostat zpátky domů.

 

down in bermuda screen

 

Tato zápletka se ztroskotaným pilotem je vlastně jen chabá zástěrka na klasické hádankové dobrodružství s malou špetkou nadpřirozena, kdy jsou jednotlivé ostrovy zároveň úrovněmi plnými různých hádanek a hlavolamů. A o ty tu jde především. Abyste se dostali na další ostrov a byli zase trochu blíže svému snu o návratu domů, musíte nejdříve najít určitý počet malých bílých hvězdiček, jež jsou po okolí poschovávané. Některé jsou přikryté, jiné nevidíte, takže přijde vhod možnost výrazného přibližování a oddalování obrazu a také jeho libovolné otáčení. Grafika hry je totiž poctivě ručně kreslená, veselá a pastelově barevná, takže je opravdu velmi pohledná. Svět bermudských ostrovů je plně ve 3D a skoro každý objekt na scéně má nějaký vliv na další postup. Jednou přesouváte kameny po drahách, jindy ve správném pořadí mačkáte tlačítka, čímž třeba pomáháte roztodivným a přátelským tvorečkům, kteří zdejší odlehlé končiny, kam ještě lidská noha nevstoupila, obývají.

 

 

A na pozoru se musíte mít také před nepřátelskými potvůrkami, proti nimž zase bojujete nikoli svými zbraněmi (ostatně ani žádné nemáte), nýbrž svojí chytrostí. Down in Bermuda je v prvé řadě spíše mobilní hra, takže hraní na Apple mobilech či Nintendu Switch (Android hra zatím nepodporuje) je zdaleka nejpohodlnější. Na PC honíte i s ovladačem kurzor po monitoru, protože hra je stylem ovládání typu point-n-click, ale po chvíli hraní se na to dá zvyknout. Už Agent A je menší titul na nějaké čtyři hodinky hraní a Down in Bermuda je ještě kratší na dvě až tři hodiny. Nicméně krásně vypadá, příjemně náročně se hraje (a hádankami trénuje váš mozek), stáhnete ji coby dup (má cca 400 MB) a nyní v zaváděcí slevě stojí jen kolem 250,-. Kromě Apple iOS a Nintenda Switch si povedenou hříčku stáhnete také pro PC z mnoha distribučních služeb, jejichž odkazovník najdete ZDE. Na Steamu hráči Down in Bermuda zatím hodnotí na 80/100.