Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

indiana jones games banner

 

Asi jste zaregistrovali, že americký distributor Bethesda Softworks, jenž se jmenuje podle svého sídelního města Bethesda ve státě Maryland, oznámil novou hru s neohroženým filmovým archeologem Indianou Jonesem. Bethesda patří pod americkou mediální společnost Zenimax Media, kterou minulý rok odkoupil Microsoft. Nový herní Indi má být dobrodružná akční hra odehrávající se nejspíše v roce 1937, tedy přesně mezi prvním a třetím filmem. Pro studia vlastněná Microsoftem, potažmo Zenimaxem, to bude velká premiéra, protože ani jeden vývojářský dům patřící pod Microsoft titul s Indianou Jonesem nikdy nevyrobil. Microsoft vzdáleně k Indymu přičichl, jen když v roce 2008 vydával cenově výhodnou kompilaci dvou titulů Kung Fu Panda a LEGO Indiana Jones: The Original Adventures pro Xbox 360 (demo k dispozici ZDE, krabicovku koupíte ZDE):

 

lego indiana jones + kung fu panda

LEGO Indiana Jones: The Original Adventures + Kung Fu Panda (2008)

 

Nový titul s ikonickým archeologem, jenž zatím nemá ani název, dostalo na starosti švédské studio MachineGames z Uppsaly, které nyní patří Bethesdě, potažmo Zenimaxu, potažmo Microsoftu. Hra má dostat zcela nový originální příběh, takže její scénář není vytvářen podle inspirace nějakým ze čtyř doposud natočených filmů. Nicméně poslední pátý díl má přijít do kin v roce 2022, takže nová hra klidně může fungovat jako oficiální videoherní doprovod. MachineGames jsou známí hlavně jako dvorní vývojáři série Wolfenstein, jíž se plně věnují od roku 2014 a vyrobili všech pět posledních dílů. Práva na postavu Indiany Jonese vlastní zábavní konglomerát Disney, takže ani nepřekvapí, že na nové hře spolupracuje jeho podřízená společnost Lucasfilm Games, která kdysi jako samostatný distributor sama i pod značkou LucasArts vyvíjela a produkovala nejen hry s Indianou Jonesem.

Ikonická postavička Indiany Jonese je v herním průmyslu dávno zažitá a široce využívaná, však historie licencovaných her s Indym je stará skoro čtyřicet let a dělá takřka tři desítky různých titulů! První z celkové plejády přesně osmadvaceti her (tu připravovanou nepočítám) byla na dnešní poměry prostinká 2D adventura jménem Raiders of the Lost Ark, která vyšla jako oficiální hra na konzoli Atari 2600 o rok později než první filmový díl Dobyvatelé ztracené archy. Mrkněte na obrázek, známého archeologa na dobrodružném putování Egyptem byste asi nepoznali, že? Tuto prvotinu si v prohlížeči zahrajete ZDE. Až podstatně silnější výpočetní výkon počítačů Commodore 64/Amiga dovolil u třetí hry v pořadí Indiana Jones and the Temple of Doom (zahrajte v prohlížeči ZDE) z roku 1985 již takovou grafiku, že i dnes lehce poznáte ikonické pasáže z druhého filmu Indiana Jones a Chrám zkázy z roku 1984:

 

 

Od poloviny osmdesátých let vznikaly hry s Indym jak na běžícím pásu a tak režisér George Lucas na licenci kardinálně vydělával. Průměrně každý druhý rok nějaká vznikla a pokrývané byly snad všechny tehdejší platformy od výrobců Amstrad, Apple, Atari, Commodore, Microsoft, Nintendo, Sega a Sinclair. I do třetice dostal třetí filmový díl Indiana Jones a poslední křížová výprava také svoji oficiální hru, a to ve stejném roce 1989, kdy byl snímek uveden do kin. Resp. bylo naprosto unikátní, že ty oficiální hry podle snímku byly dokonce tři! Lucasfilm Games čichal dobré zisky a tak podle křížové výpravy vydal klasickou klikací adventuru Indiana Jones and the Last Crusade: The Graphic Adventure. V prohlížeči ji spustíte ZDE. To byla první hra s Indym na slavném enginu SCUMM známým hlavně ze série Monkey island a jako velmi dobrá adventurka široce vycházela z děje třetího filmu, byť jeho příběh ještě výrazně rozšiřovala:

 

 

Lucasfilm ovšem ve stejné době vytvořil a vydal ještě druhý titul Indiana Jones and the Last Crusade: The Action Game, což byla už méně povedená a docela obyčejná 2D plošinovka z bočního pohledu. V prohlížeči ji spustíte ZDE. Obě tyto hry vyšly na všechny tehdejší platformy, nicméně distributor Taito si zaplatil exkluzivní licenci na Nintendo Entertainment System (NES), pro něhož vydal taktéž 2D plošinovku z bočního pohledu, ale již s výraznějšími akčními a střeleckými pasážemi v podobě stejnojmenného titulu Indiana Jones and the Last Crusade. Ten vyšel v roce 1991 a byla to první hra s Indim, kde byl podle jeho fotografie vytvořen v bitmapách celý jeho obličej. Také tuto hru si zdarma spustíte rovnou v prohlížeči ZDE. Když se přesuneme o několik let vpřed a přeskočíme nezajímavé tituly, tak v roce 1992 LucasArts vydal dodnes nejprodávanější, nejslavnější a nejlepší hru s Indianou Jonesem – Indiana Jones and the Fate of Atlantis.

 

 

Opět se jedná o logickou klikací 2D adventuru, kterou si z GOGu i Steamu za necelých 5 € můžete koupit i dnes. Titul je unikátní třemi rozdílnými linkami příběhu prostřední části kampaně. Jedna je kooperativní, druhá dobrodružná s vícero hádankami a třetí pak akčnější a rychlejší bez nejsložitějších hlavolamů. Fate of Atlantis má hlavně svůj vlastní tajemný a zábavný příběh, který tolik filmy nekopíruje jako ta trojice výše zmíněných her. Pozor ale na stejnojmennou akční odnož Indiana Jones and the Fate of Atlantis: The Action Game, kterou si v Lucasfilmu ani napodruhé neodpustili. Ta je naprostý propadák a hratelností úplně to samé jako starší díl The Last Crusade: The Action Game, pouze v jiných kulisách. Je zajímavé, že hry s Indym úplně minuly první PlayStation. Až na dvojce (a dále na PC a Xboxu) se v roce 2003 objevila ucházející akční adventura z pohledu 3. osoby Indiana Jones and the Emperor’s Tomb také v podání LucasArts. Na ní je potěšující, že se jedna z úrovní odehrává na Starém Městě v Praze. Pro PC ji koupíte za 5 € na GOGu i Steamu.

 

indiana jones and the emperors tomb

Indiana Jones and the Emperor’s Tomb (2003)

 

To už je lepší o čtyři roky starší Indiana Jones and the Infernal Machine jako pojetím podobná akční adventura ze třetí osoby, ale pouze pro Nintendo 64 a PC, pro níž se v LucasArts velmi viditelně inspirovali v sérii Tomb Raider. Je úsměvné, že první Tomb Raider z roku 1996 se zase inspiroval postavou Indiana Jonese… I díky velkému důrazu na průzkum prostředí a jeho překonávání se jedná o velmi solidní dobrodružný titul (a navíc je to první Indy ve 3D), jenž si pro svůj příběh vybral různé scény ze všech tří filmů. Opět k mání na GOGu a Steamu za 5 €, či jako komplet balíček všech čtyř adventur za 15 €. Záhy pak začala éra všemožných LEGO kostičkových her od studia Travellers Tales a ani Indi nemohl zůstat nevyužit. A tak první kostičkový Indi v podobě dětské adventury LEGO Indiana Jones: The Original Adventures vyšel na mnoho platforem v roce 2008. Dnes za PC digitálku na Steam dáte jen 40,-. Hned o rok později navázal povedenější a taktéž extrémně multiplatformový druhý díl LEGO Indiana Jones 2: The Adventure Continues, čímž se spolupráce mezi stavebnicemi a archeologem uzavřela. I tento druhý díl dnes nestojí ani 40,-.

 

 

V tomto druhém LEGO titulu se již projevila inspirace scénami z doposud posledního Indiho filmu Království křišťálové lebky, jenž měl premiéru v roce 2008. Pokud pomineme nepříliš povedenou hříčku do prohlížeče jménem Indiana Jones Adventure World od studia Zynga z roku 2009, tak doposud poslední velkou hrou na téma Indiana Jones je nepřímé pokračování staršího titulu The Emperor’s Tomb, které pod názvem Indiana Jones and the Staff of Kings LucasArts vydal v roce 2009 již jen na konzole PS2/PSP, Wii a NDS (PSP digitálka z PS Store vyjde na 136,-). To je taktéž relativně povedená akční adventura ze třetí osoby, která ale oproti svému předchůdci až moc lpěla na akčních soubojích, jež nebyly tak zábavné jako dobrodružné putování ve stylu Lary Croft u staršího bratříčka. Wii port jako jediný dokonce obsahoval emulovanou verzi klikačky Indiana Jones and the Fate of Atlantis, která tak i dodnes skoro po dvaceti letech zůstává tím nejlepším titulem s Indianou Jonesem v hlavní roli. Uvidíme, jestli připravovaná hra na této slavné historii něco změní.

 

indiana jones and the staff of kings

Indiana Jones and the Staff of Kings na PS2 (2009)

 

Česká stopa Indiany Jonese

Několik titulů s nejznámějším archeologem vzniklo v dávných dobách i u nás v Československu. Nicméně žádné nebyly licencované (značku Indiana Jones využívaly nelegálně) a zřejmě se nedostaly oficiálně za naše hranice, takže jsem je do výše psaného přehledu nezapočítával. Od Františka Fuky pochází kvarteto textových her Indiana Jones a chrám zkázy (1985), Indiana Jones 2 (1987), Indiana Jones 3 (1990) a Indiana Jones a zlatá soška Keltů (1989). Příběhy první trilogie psal sám František Fuka, tu čtvrtou pak Jiří Fencl. Všechny tyto textovky pak vydávala Fuxova firmička Fuxoft. V roce 1987 Fuxoft vydal ještě další, již nikoli dobrodružnou, nýbrž hackovací textovku Podraz na Indiana Jonese, tu napsal Pavel Křenský. Všechny výše zmíněné tituly (ke stažení pro PC emulátory ZX Spectra ZDE) byly určené pro počítače na bázi Sinclair ZX Spectrum (produkce 1982-1992).