Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

ghminiMožná že jste ještě o této neobvyklé hře nic neslyšeli, ale vězte, že v zámoří je již nějakou dobu v prodeji a je to naprostý herní i prodejní hit. Jednoduše řečeno, je to simulátor hraní na elektrickou kytaru. Guitar Hero je další přelomový titul výhradně pro Playstation 2, kterým tato konzole opět dokazuje svůj potenciál pro neortodoxní a neobvyklé hry s maximální zábavností. Právě v takovéto cestě vidím zásadní inovace herního průmyslu, na rozdíl od honu na nejvyšší rozlišení a framerate. Žádná jiná platforma dnes oproti PS2 nenabízí takovou škálu potrhlých her pro všechny věkové kategorie, jenž do her přináší ty pravé a neotřelé nápady místo zběsilého lovu na pixely.

Začalo to tanečními hrami s hopsacími podložkami u kterých se dá slušně zhubnout. Skvělé je i funkční ovládání hlasem např. u taktické série Socom, ale hlavně veselé jančení před kamerkou EyeToy způsobilo v herní branži malý převrat, když na PC již dávno používanou periferii k tomuto využití nikdo nedotáhl. Můžete na konzole nadávat jak chcete, jenže je neoddiskutovatelná pravda, že hlavní inovační proud způsobují právě tyto platformy a o PS2 to platí nejvíce. Z tohoto pohledu se mi zdá cesta Nintenda s Revolutionem přímá a správná.

Ještě zbývá zmínit kupříkladu zpívání v pokročilé karaoke řadě Singstar, nebo přenášení obličejů do her skrze technologii EyeToy Cameo. Vrchol pak jistě tvoří plnohodnotný cvičební program EyeToy Kinetic, který dokáže nahradit rovnou několik skutečných trenérů a provázet vás komplexním cvičebním plánem podle vaší konstituce a věku. Je jen škoda, že většina recenzentů tento titul vůbec nepochopila a označili ji za nezábavnou hru, přičemž to HRA opravdu není. Poslední přírůstek do řady neortodoxních her na PS2 pak přišel právě s Guitar Hero.

Ne nadarmo Guitar Hero doposud sesbíral mnoho ocenění včetně Nejlepší hudební hry roku 2005 na IGN.com, nebo Nejlepší hry veletrhu E3 podle novinářů za rok 2005. Jinak dost kritický Gamespot.com jí udělil dokonce 9 z 10. Jedná se o docela jednoduchý, ale nesmírně vtahující koncept, kdy hrajete na přesnou repliku kytary podle posouvajících se symbolů. Jenže když si k tomu představíte několik desítek licencovaných legendárních rockových skladeb historie, plně funkční tremolo páčku, několik stupňů obtížností, přepínání směru i pro leváky, karierní režim za slávou rockové hvězdy a vynikající prezentaci, kdy se cítíte jako kytarová hvězda před rozdováděným publikem, o úspěch a zábavu je postaráno.

Navíc kytara disponuje i směrovým senzorem, takže součástí hratelnosti je i stylové naklápění kytary, jak to kytaroví mágové dělají. I když je možné hru ovládat klasickým ovladačem, Guitar Hero je dodáván výhradně s jednou, nebo dvěmi kytarami v životní velikosti, bez kterých brnkání nemá vůbec žádný smysl. Dobrá zpráva je, že Guitar Hero má vyjít i v Evropě, potažmo i u nás, ale předběžná cena oscilující kolem 3 tisíc je dost vysoká, když se NTSC verze dá v pohodě sehnat ze zámořských online obchodů včetně poštovného o něco levněji. Nicméně každopádně je to přímo bombastická zábava a já se na Guitar Hero moc těším.

Oficiální www stránka Guitar Hero je zde.