Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

gunbrella banner 2

 

Tato nová hra začíná tak trochu od konce. Po krátkém nehratelném úvodu se chopíte role neznámého chlapíka, který byl právě svědkem požáru svého domu, v němž zahynula jeho rodina. Kdo to je a proč hořelo? Víte jen, že je to postarší dřevorubec, který v ruce netřímá, jak byste předpokládali, sekyrku, nýbrž tzv. gunbrellu, tedy hybrid mezi střelnou zbraní s dlouhou hlavní a deštníkem, což je asi ta nejzajímavější věc na čerstvě vypuštěné akční adventuře Gunbrella. Jak hned pochopíte, cesta za odplatou smrti rodiny je až podružná věc, protože našeho paňácu s klóbrcem a hnědým plnovousem spíše zajímá původ jeho deštníkozbraně a co ještě by tak asi mohla umět.

Přitom již od začátku vás Gunbrella seznámí se třemi základními a užitečnými prvky tohoto udělátka. Jednak je to střelná zbraň původem z brokovnice, jednak je to v roztaženém vrchlíku štít před střelami nepřátel a na konec je to i padák a jet pack v jednom. Díky gunbrelle v kombinaci s výskoky po zdech celkem snadno zdoláte takřka jakoukoli svislou plochu a dostanete se do značných výšek, z nichž zase bezpečně zaplachtíte dolů. A to vše za doprovodu velmi úderné a rozmanité hudby, jaká rozhodně nebývá u indie kousků zvykem. Soundtrack (53 skladeb) a digitální komiks v PDF (3 čísla na 39 stran) je ostatně součástí Deluxe edice za 24,5 EUR (568,-).

 

 

Gunbrella se odehrává v prapodivném světě ve stylu neo-noir-punku, jak tedy své prostředí titulují samotní tvůrci z malého amerického studijka doinksoft, jež patří pod křídla distributora Devolver Digital. V tomto alternativním univerzu zbývá již jen málo přírodních zdrojů, o něž lidstvo bojuje. Ona je v reálu Gunbrella než adventurou, to spíše akční střílečkou vyvedenou v docela pohledném pixelartu, na nějž nahlížíte v obvyklém bočním 2D pohledu. Krom pohybu po svých či za pomoci deštníku (lze s ním i hbitě drandit po vedeních jako po kladce) vás čeká i atmosférická pasáž v rozjetém důlním vozíku, jaká nezapře inspiraci Indianou Jonesem.

Adventurní prvek obstarávají občasné rozhovory s místními obyvateli, kteří po vás budou něco chtít a vy jim tak můžete pomoci. I proto je pro dobré pochopení příběhu, jaký vám Gunbrella teprve objasní až po delším hraní, nutná alespoň trochu lepší angličtina. Jak jsem si Gunbrellu zahrál, tak v ní vidím velmi solidní pixelartově adventurní střílečku se zajímavým a tajemným dějem, co vám zabere cca mezi 7-8 hodinami. K dispozici máte tři obtížnosti a hříčka se ovládá pohodlně myší s klávesnicí i s ovladačem. Hra vyšla výhradně digitálně na PC (Steam) a na Switch, k němuž je dostupné i demo. Na Steamu ji hráči hodnotí na 90/100, však za tu nízkou cenu kolem 360,- se ani není co divit!