Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

bloodmoney.jpgPrávě v těchto dnech zpracovávám recenzi čerstvého přírůstku do kolekce s nájemným zabijákem v hlavní roli, když jsem se věnoval PS2 verzi, kterou budou na trhu následovat i mutace pro Xbox a počítač. Pokud mě paměť neklame, je to již čtvrtý díl a nutno říci, že v rámci kvarteta celé sérii nepřináší nový Hitman nic převratného navíc. Spíše se jedná o velmi solidní pokračování s várkou nových misí a s několika drobnějšími novinkami. Četl jsem první recenzi Xboxové mutace v anglickém oficiálním magazínu, kde se vesměs dost rozplývají, jak je to jasně nejlepší díl řady a všechno klape jak má, ovšem i přes to, že Hitman: Blood Money je řemeslně velmi povedený, nemůžu se ubránit dojmu, že je to prostě krapet nastavovaná kaše.

Většina prvků tu již v předešlých dílech byla, nové věci zas tak velký vliv na hratelnost nemají. V kostce se dá tedy říci, že Hitman: Blood Money je mírně vylepšený Hitman: Contracts, o nic víc a o nic míň. Děj sice navazuje na předešlý díl, ale Agent 47 stejně prochází úrovněmi, které jsou každá jedinečná a mezi sebou nemají velké návaznosti. Potěší i v našem teritoriu (konečně!) stále častěji podporované progresivní skenování v režimu 480p, ovšem i přes tuto vychytávku je grafika v rámci žánru na PS2 spíše standardní a např. ze stejné kamery snímaný Tomb Raider: Legend vypadá barevněji a hladčeji.

Znamenitou funkcí disponuje právě kamera, když se můžete libovolně přepínat z defaultního pohledu třetí osoby do 1.st person náhledu, přičemž je libo provádět všechny eskapády jako ve třetí osobě. Při zabití oběti, která se válí v krvi, tato při efektním odtažení za ruku nezanechává na podlaze rozjeté stopy, což je docela škoda a nepůsobí to realisticky. Samozřejmě že muselo dojít k navršení pohybových a bojových aktivit hlavního hrdiny, takže je možné nyní shodit oběť s okna, nebo z balkónu.

Zajímavě vypadá koncept prozrazení, protože když nebudete svoji práci dělat čistě, tiše a precizně, tzn. budete zanechávat množství stop a důkazů, včetně přeživších, kteří spatřili váš obličej, tak po skončení mise uzříte v místních novinách stále pokročilejší postup policie v pátrání po vaší osobě a dokonce i stále podrobnější rekonstrukci obličeje. Když pak půjdete později po ulici, může si vás bdělý občan všimnout a poznat, načež upozorní policii a ztropí pěkný poprask.

Proto je užitečné schovávat mrtvoly do beden a skříní, do nichž se ostatně může agent schovat a pak nepozorovaně zaútočit ze skrytu. Dále umí Hitman ve vyhrocených situacích brát rukojmí a využívat je jako živý štít, přičemž je pak nasnadě rychlá eliminace i vícero nepřátel v oblasti. Když se pak agent rozeběhne přímo proti ozbrojenému protivníkovi, dovede mu v mžiku sekundy sebrat pistol a okamžitě jej z bezprostřední blízkosti střelit do břicha. Velké zbraně, jenž se nedají schovat pod kvádro, je povoleno schovávat do skrýší v úrovních, jako jsou škvíry mezi schody, nebo pod koberec.

Podtitulek "Blood Money" naplňuje tučná odměna za splněný úkol, která je tím větší, čím je prácička čistší, rychlejší a beze stop. Za takto vydělané peníze si pak může "47" kupovat nové zbraně a široký arsenál doplňků k nim, stejně jako tiché smrtící nástroje, lékárničky a třeba i novou identitu.

Nový Hitman disponuje několika obtížnostmi opravdu pro každého hráče, jak zkušeného, tak i začátečníka, navíc je první úroveň ryze tréninková, s mnoha tipy do hry a stálou nápovědou co zrovna dělat. V následujících misích je pak možný za mrzký peníz nákup tajných zpráv (tzv. intelů), které vždy napoví jak zadaný úkol splnit co nejlépe, popř. doporučí výhodnou cestu k oběti, pokud jí nemůžete sami nalézt.

Ještě zbývá doplnit několik starých, i nových zbraní, které mě mimo jiné zaujaly: tvrdým dřevem disponuje oblíbená baseballová pálka, nebo tesařské kladivo, strašlivý je nastřelovač hřebíků a jak je vidno, hasící přístroj nemusí jen sloužit svému účelu. Nový Hitman tedy nabízí při prakticky stejném grafickém kabátku několik nových ingrediencí, koncept "krvavých peněz" a investigativní pátrání policie, ovšem v jádru je to prostě jen minulý díl s několika málo dispozicemi navíc. I když celek za to působí nadmíru vyváženým dojmem, což je vlastně ta hlavní potíž. Hitman: Blood Money totiž není opravdu špičkovou hrou, ale není ani tou špatnou, je zkrátka tak akorát.

Oficiální www stránka Hitman: BM je zde.
Výborná neoficiální www stránka s bohatými informacemi je tady.
Spolek profesionálních nájemných vrahů pak naleznete na této adrese.