Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

davinci.jpgŠifra mistra Leonarda, jakožto aktuální knižní bestseller z pera Dana Browna mimo své filmové co nevidět dostane i svoji herní podobu, kterážto vtrhne na náš trh jen s malým zpožděním za filmovým ztvárněním. Herní reinkarnace již tradičně vyjde jak na konzole, tak i na PC, ale zde pozor! Jak bývá bohužel stále častěji zvykem, počítačová varianta vychází z té konzolové, se všemi problémy, které z toho vězí. A Šifra mistra Leonarda jich má habaděj, protože zde nedošlo prakticky k vůbec žádné optimalizaci ovládání, ani dalších aspektů, takže její použití na monitorech může být velmi problematické.

Předně hra obsahuje nepochopitelně hodně úzkou nabídku volitelných rozlišení: 640×480, 800×600, 1024×768 1280×960 a 1600×1200. To je vše přátelé. Opravdu mě jímá vztek, když chybí snad nejpoužívanější rozlišení 1280×1024, takže na 17" a 19" LCD monitorech se můžete rozloučit s ostrým obrázkem v nativním rozlišení. Navíc  musíte zhola zbytečně listovat po jednotlivých rozlišeních jen po jednom a abyste se tedy dostali na rozlišení dále v řadě, musíte nejdříve všechna předešlá potvrdit, takže monitor stále přeblikává na nová a nová rozlišení! Ve strohém systému nabídek také rovnou zapomeňte na použití myši. Ohledně grafiky pak nelze nastavit vůbec nic, pouze zobrazování titulků.

Volitelná je pouze obtížnost soubojů ve třech krocích. Vlastní hra prakticky kopíruje filmovou předlohu, kterou ovšem doplňuje několika novými scénami. Dobrodružství je zcela lineární bez jakékoli svobody volby, takže musíte v danou chvíli udělat přesně to, co se po vás právě chce. Hlavní hrdinové, v jejichž kůži budete hrát, umí pouze chodit, vykonávat akce skrze jediné tlačítko, skrze druhé tlačítko rozdávat rány a skrze třetí tlačítko tiše našlapovat. Nevím, konzolovou verzi jsem ještě neviděl, ale na solidní PC hru je to po čertech málo, že?

Tak to vypadá, že po vlažně přijatém filmu, který nijak neexceluje, půjde ještě do větších kytek i herní varianta, kterážto podle mého prvního odhadu má pouze na to, aby se zařadila bok po boku těm nejpříšernějším hrám vyrobených podle filmu. Pro herní server Hrej.cz jsem psal nedávno obecné preview, do kterého jsem čerpal z uvolněných střípků informací a zpráv, nicméně i podle toho bych rozhodně nedoufal, že to bude takto silně zjednodušená hra. Nicméně zatím jsem Šifru neviděl a nehrál delší dobu, abych mohl vynášet rozhodné soudy, takže si velmi rád počkám na vydání plné verze a jsem již teď opravdu zvědavý, jak to s mistrem Leonardem nakonec dopadne.

Oficiální www stránka hry je zde.
Oficiální www stránka filmové mutace je pak zde