Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Xbox360.jpgPoslední díl mého malého seriálu o graficky nejlepších hrách na herní konzole si klade za cíl poukázat na desítku obrazově nejimpresivnějších titulů pro současnou nejmodernější konzoli Xbox 360. Opět doplňuji, že žebříček nezohledňuje další aspekty, jen a pouze grafiku. Alespoň krátce jsem hrál všechny tituly u nás dostupné, proto se pokusím v následujících řádcích nastínit, jaké že hry se mi nejvíce líbily. Záměrně vynechávám arkádové minihry ze služby Xbox Live Arcade, protože to nejsou plnohodnotné komerční kousky, nicméně díky značné jednoduchosti vypadají také velmi dobře, včetně mě nejbližší konverze pradědečka všech akčních rpg- Gauntleta, který původně vyšel v osmdesátých letech na Commodore 64.

Seznam mnou vybraných titulů rozhodně neberte jako neměnnou záležitost, přece jenom první dnes dostupná várka her na Xbox 360 vypadá až na několik vyjímek velmi podobně a u velké většiny zdejších her je velmi těžké, či zhola nemožné zodpovědně pojednat o rozdílech oproti jiné hře. To platí zejména pro multiformátové hry vydané na více platformách.

Dále také uvádím porovnání s PC verzí, pokud tato byla také vydána a pokud jsem jí hrál.

Takže TOP 10 graficky nejlepších her pro Xbox 360 dámy a pánové:

  1. Ghost Recon: Advanced Warfighter (PC verze zvlášť vyvíjená vypadá o dost hůř)
  2. The Elder Scrolls IV. Oblivion (PC verze vypadá prakticky shodně)
  3. Fight Night Round 3
  4. NBA Live 06
  5. Battlefield 2: Modern Combat
  6. Madden 06
  7. Dead or Alive 4
  8. Condemned: Criminal Origins (PC verze má horší světelné efekty)
  9. Call of Duty 2 (PC verze vypadá lépe a jemněji)
  10. Blazing Angels: Squadron of WWII (PC verze vypadá lépe, ale Xbox má pokročilejší vyhlazování)

 

Jelikož mě několik her po grafické stránce docela zklamalo, uvádím i jejich výčet:

Project Gotham Racing 3 – dle mého názoru graficky nejhorší hra na Xbox 360. PGR3 HDTV rozlišení pouze emuluje, jinak běhá ve standardním palu, textury jsou hrubé a vyhlazování prakticky neviditelné. Gran Turismo na PS2 v HDTV režimu je sice o chlup hrubší, ale vypadá o dost lépe.                           

Burnout Revenge – oproti starší PS2/Xbox verzi jen velmi malý skok dopředu.

FIFA 06: Road to FIFA World Cup – naprosto standardně vypadající fotbal. Že se jedná o HD hru z grafiky prakticky nepoznáte. Oproti PC verzi velký skok dolů.

MotoGP 06 – vypadá sice pěkně, ale grafika HD efekty zrovna neoplývá. Stačí se podívat na zcela statické tratě a placaté diváky bez animací.