Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

kodan.jpgPři mé nedávné cestě do několika severských zemí jsem se samozřejmě zajímal i o místní videoherní trh, popř. možnost nákupu her pro našince, přičemž jsem sem dobral výsledku zejména po rozhovorech s několika prodavači, že Dánsko není nijak extra zajímavý herní trh pro velké distributory. Tím pádem je v této zemi kupodivu ještě menší konkurence koncových prodejců než u nás, když naprosto majoritním obchodem tam je britská firma Game. Ve dvou jejich prodejnách jsem ale nenarazil na bazarové tituly, pouze na nové hry.

V době mého pobytu přišlo na pulty právě Far Cry 2 a chystalo se Fable 2 s Falloutem 3. Všechny novinky si Dánové mohou za menší slevu přímo v obchodě předobjednat a pak si hru již jen vyzvednout. Podle prodavače je nejprodávanější konzolí v Game obchodech Playstation 2!, potom její třetí varianta, s odstupem následovaná Xboxem 360. Počítačové hry jsou jeden měsíc ve vedení, druhý zase padají, globálně se prý prodávají zhruba jako software pro Playstation 3.

Přitom mě docela překvapilo, že ve všech marketingových materiálech se mluví výhradně o konzolách od Sony, o nabídce PC her a Xboxu 360 není v letácích Game ani slovo. Hry i konzole jsou pro typického Dána poměrně dostupné a vcelku i laciné. Však v Kodani bylo v obou obchodech docela narváno a u pokladen se tvořily fronty – u nás v kamenných obchodech běžně věc nevídaná! Nová hra stojí kolem 199-399 Dánských korun, což je cenové rozpětí jednoho hlavního jídla v lepší restauraci.

Když to porovnáte s cenami v poměru ke mzdám na našem trhu, opět jsme na tom mnohem hůř. Nicméně díky kursu se našinci v Dánsku nevyplatí nic kupovat, hry vyjdou zhruba stejně co u nás, popř. ještě o něco dráž. O něco lepší je situace v sousedním Švédsku, kde obchůdek Game v Malmö nabídl již o něco lepší ceny i pro Čecha, ovšem pouze u starších titulů, které se daly pořídit za pár stovek. Novinky opět stojí o něco více, než u nás. Švédsko je ale již o něco větší trh, než ten dánský, je to vidět např. i na mnohem širší nabídce hráčského čtiva.

V Malmö nebyl problém v jakékoli větší trafice nakoupit prakticky libovolný herní časopis z Německa, Británie i z USA, přičemž největší čtenost v zemi tří korunek vykazuje britský multiplatformový plátek GamesTM. V Dánsku se zase nejvíce čte taktéž dovozový Edge. Obě země mají i své vlastní domácí časopisy, ale ty většinou lépe informovaným zahraničním periodikám nedokážou tolik konkurovat. Pro informaci, kromě některých německých časopisů, nemají seveřané u svých domácích magazínů přikládané žádné plné hry jako je tomu u nás.