Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

ilegalneLíbí se mi poslední album jedné české zpěvačky, proto jsem se rozhodl, že si to album koupím. Na webu jsem našel nejlepší cenu necelých tří stovek za CD, nicméně jsem se rozhodl, že vyzkouším český portál pro stahování hudby i-legalne.cz. Provedl jsem rychlou registraci (kdy už konečně také české weby přistoupí na možnost nákupu bez registrace?), potvrdil konfirmační email a zalogoval se na portál.

Vybral jsem si album a potvrdil jeho kompletní stažení. Placení proběhlo přes platební kartu v pořádku, ještě doplním, že cena byla jen o několik desetikorun lacinější, než v případě plnohodnotného CD, což není nijak extra výhodné. Ale budiž, chtěl jsem tuto službu vyzkoušet a písničky poslouchat co nejdříve. Když transakce proběhla ukázkově, portál mě informoval, že když si chci stáhnout najednou celé album (nejvyšší bitrate je 192 Kb/s), musím si ještě předtím nainstalovat nějaký stahovací prográmek určený jen pro tento server. První totální debilita tohoto portálu. Když bych nepohodlně stahoval každou z deseti skladeb zvlášť, tento softwarek prý nepotřebuji.

To mě docela odradilo, ale stejně už jsou prachy fuč, takže jsem podlehl a program si nainstaloval. A nyní začalo další martýrium legálního stahovače. Portál mi nabídl jen malý souborek, který jsem si tedy stáhl. Potom se tento souborek musí načíst do stahovacího programu, který jej rozbalí a objeví se v něm všechny skladby v albu. V tomto okamžiku ale ještě nejsou skladby fyzicky staženy na pevný disk, což se stane až s následující pomocí stahovacího programu. Všechny písničky jsem tedy konečně stáhl na svůj disk, zkontroloval přes průzkumníka, že je to pravda a spustil přehrávání.

Jenže ouha, přehrávač mi napsal, že nemám oprávnění přehrát jedinou písničku kvůli chybějící licenci. Tak jsem musel opět spustit známý stahovací prográmek a v něm načetl licence pro všechny písničky. Když mluvím o množném čísle, tak nepřeháním, protože se musí ručně načíst licence pro každou skladbu zvlášť! Tedy se objeví dialog, do kterého zadáte přihlašovací údaje na server i-legalne a potvrdíte. Tento proces postupně opakujete pro každou jednotlivou písničku. Až poté je hudba kompletně připravena pro přehrávání.

V případě obyčejného přetažení hudby do MP3 přehrávače ale skladby nejdou v kapesním zařízení přehrát. Musíte použít synchronizaci skrze Windows Media Player, která zachová licence. Jinou cestou si hudbu na cestách nepřehrajete, leda že by jste si ji stáhli z portálu rovnou do přenosného zařízení. Kdybych dopředu věděl, co mě za ušetřené “čtyři pětky” čeká za “porod”, určitě bych si nákup hudby přes tento portál rozmyslel. Legální stahování alb a samotných písniček je určitě výborný nápad a podobný portál na českém internetu citelně chyběl, ale finanční a licenční politiky jsou pro uživatele velmi omezující, až bych si dovolil tvrdit i diskriminující.

Pak se už nedivím lidem, že si hudbu raději stáhnou z nějaké výměnné sítě, než podstupovat takové zbytečně zdlouhavé a omezující procesy s legálním stahováním. Já už na tento server rozhodně nepáchnu ani zadarmo.