Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Zaujala mne čerstvě odhalená hra Iron Harvest od nezávislého studia King Art Games z německých Brém. To nejsou žádná ořezávátka, protože mají za sebou solidní počiny jako oba díly The Book of Unwritten Tales či The Raven – Legacy of a Master Thief. Iron Harvest má být vojenská strategie v reálném čase, podle tvůrců inspirovaná sériemi Company of Heroes a Men of War. Zasazení ovšem nemůže být odlišnější. Iron Harvest je umístěna do světa alternativní historie roku 1920, tedy krátce po skončení 1. světové války. Jenže ta skončila krapet jinak a svět vlastně válčí dál, byť v podstatně menším měřítku. Jako výtvarník na hře spolupracuje talentovaný polský ilustrátor Jakub Rozalski, který mi byl hnedle velmi povědomý.

 

ironharvestscreen

Videohra Iron Harvest v PC verzi

 

Iron Harvest totiž není tak úplně novou hrou vytvořenou na zelené louce, jak jí podávají videoherní novináři, ale jedná se  videoherní adaptaci veleúspěšné deskové hry Scythe (Kosa) od vydavatelství Stonemaier Games. Tato desková hra kombinuje do jednoho světa jak budovatelskou stránku skrze získávání zdrojů z polí a továren, tak bojovou část, kdy jednotlivé národy nárokují svůj životní prostor za pomocí vojska a hlavně obrovitých bojových mechů. Jakub Rozalski svůj zajímavý obrazový svět nevytvořil jen tak pro své potěšení, nýbrž právě pro hru Scythe, která v minulém roce úspěšně prošla kampaní na Kickstarteru (požadovaných bylo 33 tisíc dolarů, ale hra dostala přes 1.8 milionu dolarů!) a nyní je o ní takový zájem, že je v různých zemích mnohdy zcela vyprodaná. Originální anglická verze už je u nás také fuč, a to i přesto, že stála kolem jednoho a půl tisíce korun!

 

scythe-box

Desková hra Scythe

 

Však domácí distributor Albi na únor 2017 připravuje českou verzi, což je na tohoto vydavatele spíše nenáročných rodinných her dost velké překvapení. Albi ale již vydalo taktéž náročnějšího, ale velmi výpravného deskového Robinsona Crusoe na Prokletém ostrově, tak je vidět, že občas si dokážou vyrazit z kopýtka a nabídnout hru mimo mainstream. Na Scythe se osobně moc těším, protože působí velmi atraktivně a byť je dost propracovaná, není až tolik složitá (pravidla mají 20 stran). Hrát ji můžete s mírně upravenými mechanikami dokonce zcela sami sólově, jinak je určena až pro 5 hráčů, kteří hrají kompetitivně proti sobě. Zajímavé jsou národy, jichž je přesně také 5. Hra průměrně zabere kolem 2 hodin na jednu partii.

 

scytheplayboard

Rozehraná partie Scythe v kvartetu hráčů

 

Republika Polania je variace na mocné Polsko, Sasko je verze na Velkoněmeckou říši, pak jsou tu Krymští Tataři ze sovětské unie Rusvietu a nakonec Severské (nordické) království. Každý tento národ na krásně ilustrované mapě fiktivní východní Evropy buduje svoje impérium a bojuje o své rozšíření na úkor ostatních frakcí. Iron Harvest pak tento mecho-zemědělský svět chce přenést do formy plnohodnotné videohry pro PC a dokonce i poslední konzole, kde jsou strategie kvůli nepohodlnému ovládání přes joypad vpravdě minoritním zbožím. Iron Harvest složitou deskovou hru o dost zjednoduší, však i národů bude méně: pouze Polania, Sasko a Rusviet.

Strategie zřejmě také úplně vypustí tu budovatelskou složku a zaměří se výlučně na boj a řízení vojenských jednotek. Ostatně pokud by vám to bylo líto, že látka nebude úplně vyčerpána, tak se nyní připravuje digitální varianta celé deskové hry pojmenovaná Scythe Digital Edition, jež má vyjít v průběhu příštího roku. I to ukazuje, jak je koncept Scythe nyní veleúspěšným produktem, který obsáhne jak deskovou hru s přídavky, tak i její elektronickou variantu a plnohodnotnou videoherní strategii. Jakkoli je pro mne videohra asi nejméně atraktivní, a to kvůli tomu zjednodušení, rozhodně se těším na všechny tři produkty ze světa Scythe.