Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Aktuální šestý díl Civilizace sbírá vavříny v recenzích napříč všemi médii, nicméně pro mne je to první titul své řady, který jsem pořádně zahrál, protože budovatelské strategie nejsou mým oblíbeným žánrem. Jenže šestá civka je dostatečně atraktivním titulem i pro naprosté civilizační nováčky, protože obsahuje poměrně podrobný a hutný tutoriál, kde vás příjemná průvodkyně svým hlasem i textovými tabulemi provází prvními kroky vybudování vašeho národa.

V singleplayeru se můžete rychle a bez cavyků oddat náhodné hře, která národ i mapu sama náhodně vybere, případě si lze ve vlastní hře vše podrobně nastavit a vyzkoušet si tak třeba jeden z celkových 20 různých národů ve hře (+ barbaři jako nehratelná a nepřátelská frakce). Do toho počítám i bonusový národ Aztéků s Montezumou, který naleznete v každé hře jako bonusové DLC, byť mám kvůli tomu zaokrouhlení celkového počtu národností pocit, že je to zase jen podvodně vypreparovaná část plné hry, jež má nabýt dojmu, že dostanete něco navíc.

 

civilization6screen

Rozehraná partie za britskou královnu Viktorii: je rok 1590 a ve 150. tahu hry má její metropole Londýn populaci 12

 

Hmatatelnějším bonusem je látková mapa světa, ovšem jedná se jen o méně kvalitní nátisk bez jakýchkoli detailů, takže je mapa naprosto k ničemu. Snad jen k tomu pověšení na zeď. Já bych daleko více ocenil např. plakát s vývojovými stromy než celkem zbytečný šátek s nevýrazným potiskem zbytečného obrázku. Potěší ovšem velmi pěkný papírový extra přebal, jenž má krásně plastický přední obrázek, kde ty rozpraskané linky jsou skutečně popraskané i na papíře. A když se podíváte do adresáře s hrou, najdete tam jistě rovnou dva soundtracky.

První je speciálně vytvořené album k 25. výročí série Civilization, když obsahuje celkem 19 vybraných skladeb z dílů II-VI. Druhým albem je snad kompletní hudba z Civilizace VI, která čítá již 76 orchestrálních, případně souborových písní, jež jinak slýcháte při hraní. Při dnešních datových nárocích a obludných velikostech her šestka překvapí tím, že zabírá pouhé jediné DVD a na disku po instalaci uzme jen 8,62 GB místa. A první patch také nepatří k velikým, když vyžaduje stažení jen 300 MB velikého balíčku.

 

civilization6sbox

Obsah balení hry

 

Stažení soundtracku a DLC Aztékové pak zabere dalších 1,01 GB dat. Hra je celá v angličtině, ovšem obchod Xzone sponzoruje neoficiální překlad, který má být vydán někdy v příštích týdnech. Obsah hry pak tvoří vždy 6 různých velikostí map, které jsou taktéž v 6 rozdílných typech povrchů. Schopnosti počítačem řízených národů se dělí do 8 obtížnostních stupínků, ale hra celkově není nijak přehnaně těžká, protože se AI národy chovají dost předvídatelně a podle několika málo přednastavených šablon. Nechybí ani multiplayer, jenž nabízí jak online zápasy, tak i domácí LAN seance či střídání hráčů před jedním počítačem v režimu Hot Seat.

Pro všechny společně platí, že se jedné seance může zúčastnit až 10 hráčů, a to dokonce v tom Hot Seat módu. Všechny tyto režimy pro více hráčů ale kupodivu fungují již při hráči jediném, takže multiplayerovou část můžete klidně hrát i sami, pokud v tom vidíte nějaké vzrůšo. Hra také není nijak náročná na výkon počítače. Dokonce mi v pohodě běží i na slabším notebooku a na mém velkém domácím PC samozřejmě na plné detaily při FullHD rozlišení na trvalých 60 FPS.

 

Látková mapa světa

Látková mapa světa

 

Jakkoli jsem v oboru Civilizace spíše nepolíbený, šestá hra toho jména mi přijde velmi povedená, díky těm bonusům (soundtracky) i atraktivní a kvůli tutoriálu velmi přátelská i pro naprosté laiky, mezi něž jsem se ještě donedávna počítal. Použité lehce infantilní grafické téma se mi líbí, alespoň to hře dává takovou pohádkově animovanou podobu. Jediné, co bych šestce vytknul, jsou hlavně naprosto podivní AI přátelé/nepřátelé. V jednu chvíli mě pochválí za přátelský rozvoj mé civilizace, aby mne za pár tahů kvůli naprosté banalitě (kupř. můj vývoj se jim zdá tuze pomalý) vyhlásili válku. To jsem moc nepochopil, jak tomu zabranit, ale co jsem vyčetl, je to starý známý nešvar (funkce) i starších dílů.

A konečně v pozdějších letech je čekání na tah počítače dost zdlouhavé a někdy zabere i více než minutu. To doufám tvůrci co nejdříve opraví (pokud to není již ve vydaném patchi), jinak je šestá Civilizace opravdu příjemnou tahovou strategií i pro pomalejší a přemýšlivější hráče, kteří se tady nemusí bát žádné penalizace. Tentokrát se na distributora nezlobím, že u hry není tištěný manuál, protože ten elektronický má tentokráte poctivých 192 stran a je velmi pěkně provedený. Stáhnete si jej v PDF zde.