Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

coffee talk banner

 

Vizuální novely, či lépe po česky řečeno textovky, jsou stále u jistých zákazníků docela oblíbené, a to i na PC, pročež jejich největší prodeje zajišťují mobilní platformy. Mezi ty nejúspěšnější tituly patří oddechová textová hra Coffee Talk od nezávislého indonéského studia Toge Productions. Titul vyšel již před více než třemi roky a nyní dostal svého následovníka Coffee Talk Episode 2: Hibiscus & Butterfly. Oba díky by se daly stručně charakterizovat jako simulátory mluvení a baristy, což je trochu podivná kombinace, že? Obě hry jsou si velmi podobné, protože sdílejí stejné jádro i grafiku postavenou na enginu Unity. Oba kecací tituly se odehrávají v dost podivném světě.

Je to současný americký Seattle, město ve státě Washington, jenže ho obývají rozmanité fantasy rasy, od orků přes sukuby a elfy až po normální lidi. A zcela očekávaně mezi těmito frakcemi dost často panují předsudky, takže rodina přísně nesouhlasí, že si elf vezme sukubu a podobné těžkosti jsou v Coffee Talk na denním, či spíše nočním pořádku. Vy totiž hrajete za baristu, majitele kavárny se stejným názvem jako mají hry, jenž svůj podnik otevírá jako jediný ve městě až přes noc. Díky tomu vám do krámu chodí různí zákazníci, kteří nemohou spát, mají různé trable i radosti a vůbec se potřebují někomu svěřit. A to jde nejlépe při šálku dobrého horkého nápoje, protože ve zdejším Seattlu je furt zima, vůbec nevlídno a prší.

 

 

Takže více než 90 % hraní sledujete textové rozhovory (hra nemá dabing) a jako nezávislý, ale empatický pozorovatel probíráte se svými zákazníky jejich trable a názory. Hra nicméně nemá nijak obtížnou angličtinu, běžná hovorová zkušenost bohatě postačí. Navíc si dialogy můžete sami odklepávat, případně se nabízí ještě kompletní seznam všech rozhovorů v pauze hry. Takže potud dobré. Nutno přiznat, že rozhovory jsou často docela zajímavé, když zobrazují různé situace založené na předsudcích i z reálného života. V tomto bodě bych měl ale velkou výtku, že rozhovory nelze nijak směřovat a vybírat odpověď. Všechny dialogy jsou předpřipravené a neměnné, vy jen pasivně sledujete, jak váš barman vede se svými zákazníky řeč.

Druhou a výrazně menší částí je simulátor přípravy horkých nápojů, nejen kávy a čokolády, ale také čajů. Každý klient má různé požadavky, různé chutě či intolerance (policista třeba nesnáší mléko) a na vás je jim připravit nápoj přesně podle jejich gusta. Někdy vám zákazník sám přesně řekne, co by si tak dal, jindy vám jen napoví, jaké má chuťové preference, a vy tak můžete zapojit svoji fantazii a připravit osvěžení podle sebe, což je ohromně zábavné. Příprava je velmi jednoduchá. V mobilu máte stále se rozrůstající recepty a na poličkách několik málo ingrediencí jako např. kávu, čokoládový prášek, mléko, různé druhy čajů, citron nebo zázvor.

 

 

Každý nápoj vyžaduje přesně tři ingredience, kupř. Cappuccino vyrobíte ze dvou dílů kávy a jednoho dílu mléka. Ty si naklikáte do vašeho luxusního kávovaru a můžete podávat. Hotový nápoj ještě můžete přizdobit mléčnou kresbou (někteří zákazníci výzdobu přímo vyžadují) a pokud vám klient jen napoví, pomůžou vám čtyři stupnice chutí, kdy na kávovaru vidíte, jestli je nápoj hřejivý, nebo ochlazující a sladký, nebo hořký. Příprava nápojů je kupodivu velká zábava, takže je škoda, že se oba díly Coffee Talk točí spíše kolem rozhovorů a zákazníci si objednávají jen jednou či dvakrát, takže zrovna moc neprodáte. Ostatně nechápu, jak se kavárna uživí, když do ní za noc typicky přijdou tři, čtyři zákazníci a každý si dá tak jedno kafe…

Druhý díl přímo navazuje na ten první, když se odehrává letos, tedy o tři roky později než prvotní dějství, takže doporučuji určitě začít jedničkou. Znovu potkáte či poklábosíte s těmi samými postavičkami a krásně uvidíte, jak se jejich životy za ta tři léta změnily. Dvojka vypadá takřka stejně, hraje se také úplně stejně a má úplně stejný grafický styl v pohledném pixelartu, kdy se do své kavárny díváte za pultem z pohledu vlastních očí. Coffee Talk Episode 2 sice již nemá bonusové komiksy jako jednička, ale nabízí nové ingredience a k tomu i nové nápojové recepty. Coffee Talk 2 je také o malinko delší než Coffee Talk 1. Jednička vás provede dvěma týdny ze života vaší kavárny, zatímco dvojka k tomu ještě jeden den přidá.

 

 

Každopádně obě hry jsou zhruba na 4-6 hodin hraní a nabízí hráči oceňovanou nesmírně pohodovou a poklidnou hratelnost, kdy se nikam nespěchá a ani nemůžete umřít. I proto má jednička na Steamu hodnocení 95/100 a dvojka dokonce 98/100! Mimo příběhovou kampaň, jež končí po těch čtrnácti či patnácti dnech, oba tituly nabízí ještě nekonečný režim, další mód výzev, kdy vaříte co nejvíce nápojů po omezený čas, a také část, kdy si prostě jen můžete svobodně zkoušet své recepty. Je třeba ale počítat s velkou porcí anglického textu a nulovou akcí, což pro někoho může být nebetyčná nuda. Ale jako vidno, tak přesně takovou klidnou hratelnost mají někteří hráči rádi, protože jak příběh, tak i grafika a jazzová hudba je doslova relaxační. První díl je nyní na GOGu v 50% slevě. Oba díly vyšly na PC (Epic (jen 1)/GOG + demo jedničky/Steam), PS4 + demo 1, SW + demo 1) a na X1, kde jsou oba zdarma v Game Passu.