Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Minulý víkend od čtvrtka do neděle proběhl na letňanském výstavišti (čtěte velkých stanech na louce za městem) další ročník veletrhu hraček, her a modelů, Model Hobby 2010. Je to takový náš malý Norimberk (čtěte největší veletrh hraček na světě) a každý rok je tam k vidění spousta super věcí a novinek, stejně jako hraček a her, které běžně v maloobchodní síti nekoupíte. Letošní ročník se zcela nesl v duchu létajících modelů vrtulníků, které dokonale zastínily dříve převládající letadla a vozidla.

Asi ne každý si může dovolit koupit hned precizně postavený, velký vrtulník od zavedené firmy, takže naprostý prim na veletrhu samozřejmě hráli čínští výrobci, zaplavující trh desítkami skoro stejných modelů helikoptér. Ještě donedávna to byly ale příšerné zbastleniny bez gyroskopu a s necitlivým ovládáním, které sice létaly, ale přitom se jim otáčelo ještě celé tělo vrtulníku. Nyní je ale situace mnohem lepší. Nejenže se rapidně zlepšila kvalita a materiály těchto modelů (hliníkové nosníky, ocelové prvky, lepší plasty a slícování), ale dnes už nenajdete stroj, který by neměl vlastní gyroskop.

I prťavý vrtulníček za pár stovek velikosti délky prstu na ruce už má hliníkové části, gyroskop, solidně přesné převody a dobře vyvážený rotor. Samozřejmostí už bývají rovnou dva až tři krystaly, takže v jedné místnosti spolu mohou na rozdílné frekvenci létat až tři stejné vrtulníky. Sám jsem neodolal a rovnou dva vrtulníky si koupil, tedy jeden podle internetu v současnosti nejmenší stroj na světě s gyroskopem a druhý o něco větší, ale oba pro takovéto domácí polétání, za účelem plašení bytových koček. Na blogu se k nim určitě ještě vrátím, však dva velmi solidně létající vrtulníčky za 15 stovek, to byla myslím slušná nabídka. I za tu cenu létají vskutku velmi dobře, což jsem po pravdě moc nečekal.

Větší RC vrtulník Craft od Double Horse s gyrem

Veletrh je ale působivý nejen tím, že si tam můžete většinu vystavovaných věcí hned koupit s méně či více výraznou slevou, ale prezentují se tam každoročně takřka profi modeláři, a to i ze zahraničí. Na svá plastiková léta, kdy jsem kdysi soutěžil o pohár časopisu ABC, jsem si vzpomněl na stánku soutěže v plastikovém modelářství, přičemž nechyběla výstava všech modelů. Tradičně velkou pozornost návštěvníků přitahují “kamioňáci”. Modeláři, ovládající dokonale zpracované velké funkční modely kamionů, tahačů a náklaďáků, kteří si s sebou vždy dovezou i rozlehlé modelové dopravní hřiště a malé městečko, v němž se prohání, svítí, hlučí a troubí.

Jedna z návěsových souprav dokonce uvezla dva lidi, stejně jako další naprostá bomba, což byla dvojice obřích, několikametrových modelů kamionu s korbou a nakladače, které vážily několik set kilo a po výstavišti jako nic vozily menší děti. Tradicí je i velký bazén pro lodní modely, část volné haly pro interiérovou akrobacii lehoučkých EPP modelů letadel, několik rozlehlých vláčkovišť a nově byl k vidění i pěkný terénní polygon s hlínou, bahýnkem i vodním brodem, na kterém jezdili trialoví modeláři s terénními RC vozidly. Hračky pro nejmenší samozřejmě přecházím, pouze mě zamrzelo, že jsem nenašel stánek znovuzrozeného Igráčka, jehož jsem kdysi miloval.

Desková závodní hra Formula D

Pravidelně se prezentují i distributoři deskových her, přičemž si partie ve většině z nich můžete s vystavovateli rovnou zahrát a i na tomto poli jsem našel několik svých favoritů. Předně Blackfire dovezl lokalizovanou verzi populární závodní hry Formula D (první verze se jmenovala Formula Dé), což je vlastně docela přesvědčivé a velice zábavné závodění s formulemi až pro 10 hráčů třeba na monackém okruhu. Pravidla jsou velice jednoduchá, když základem je dobré řazení, od něhož závisí počet políček, o jaký se v tahu posunete a doma pak hra zabavila dokonce i naše ženy a holky.

Pro mě nejlepší zprávou dne ale byl prezentovaný Arkhamský horor. Pokud do deskovek trochu děláte, asi víte, že Arkham Horror je unikátní hra až pro 8 hráčů, kde nehrajete proti sobě, nýbrž kooperujete všichni spolu proti hře samé a snažíte se zničit zlo, jež hra vytahuje v jednom městečku na světlo boží. Hodně chvály na tento produkt je všude kolem, a nyní, asi do pár týdnů, Blackfire doveze plně lokalizovanou českou verzi, která navíc nebude stát více než do tisíce korun! Zatím prý je první várka pro český trh někde v kontejneru na moři, takže z mého pohledu je určitě, na co se pro nastávající dlouhé večery těšit.

Desková kooperativní hra Arkham Horror

Videoherní zastoupení tradičně zajišťoval Conquest, jenž opět nabídl obchůdek se zlevněnými hrami pro všechny platformy a samozřejmě své čelní produkty, Nintendo Wii a DS, jež byly rozmístěny na četných stáncích, kde jste si mohli samosebou hnedle zahrát a zaskotačit. Větší náprsk jsem ale viděl na Conquestem dovážených autodráhách Carrera a malých RC tancích, které spolu mohou skrze infračervené děla dokonce na oko bojovat.

Veletrh se tedy určitě zase povedl, navíc jsem měl vstupenky zadarmo, tak teď už zbývá jen ta další meta, navštívit ten proslulý a velký norimberský veletrh (3.-8.2.2011). Kde ovšem vystavuje i kupa českých výrobců hraček, her a modelů, takže přehled se tam nechá najít ještě daleko ucelenější, než v případě letňanské výstavy, která je ale každý rok i na tom našem malém písečku velmi povedeným počinem. Nebýt totální nesoudnosti některých rodičů, kteří se proplétali davy lidí rovnou s dvěma kočáry řvoucích parchantů, dalo by se bývalo i lépe a v pohodě projít do některých expozic.