Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Když se spojili francouzští tvůrci výborné budgetovky Nitro Stunt Racing a velká taktéž francouzská automobilka, vznikl z toho poměrně slušný a bezplatný simulátor okruhových závodů tahačů, tedy něco na způsob současného Evropského poháru tahačů, který se jezdí i u nás v Mostě. Když odhlédnu od toho, že bych si asi raději přál již dokončený vývoj stále tak trochu nedodělaných Nitro Stunt Racing, tak za peníze Renaultu, jenž hru pojal do svých marketingových plánů, Game Seed vytvořili vcelku realistický simulátor pětitunek na okruzích.

Je přitom sympatické, že hra je nabízena ke stažení zdarma, ale také zaujme velikostí startovního pole, které značí 16 vozidel v jednom závodě. Všechny tahače jsou samozřejmě značky Renault ve dvou vývojových verzích a potěší perfektní editor, v němž si můžete vytvořit vlastní design tahače. Uvěřitelný je i dle mého povedený jízdní model, zdařile přenášející na monitory značnou odstředivou sílu, která na tyto kolosy v zatáčkách působí, takže i vás engine pěkně prožene po tečně mimo vozovku. Výzvou je ale až poslední třetí obtížnost, kde už ostatní vozy trochu rychleji jezdí, na ty dvě předešlé je jízda opravdu jen čajíček.

 

 

Horší už jsou tratě, toho času bohužel jen smyšlené a jejich kvarteto ničím moc nepřekvapí. Je také škoda, že chybí alespoň nějaký základní režim kariéry alespoň po těch čtyřech tratích, když se nabízí všeho všudy pouze volná jízda nebo jediný závod s kvalifikací na jedno kolo. A ani s multiplayerem pohříchu nepočítejte, neboť založených seancí je nyní jako máku a v drtivé většině jsem se do nějakého online závodu vůbec nepřihlásil, protože zkrátka žádný není, nebo ani nefungují servery. U freewarovky se to ale dá pochopit, navíc hra není dnes už nejnovější, vyšla snad již v minulém roce. Nicméně velmi solidních jízdních vlastností, které mi opravdu sedly, si lze užít i v těch offline závodech, ale opět škoda, že tu neexistuje žádná instituce stínových vozů, proti kterým by se mohlo jezdit.

 

 

Každopádně i z těchto střízlivých závodů tahačů je vidět, že francouzští tvůrci automobilové hry docela umí. Možná škoda, že je neangažuje nějaké větší studio pro velký AAA závodní titul. Když je vidět, že cit a zkušenosti Game Seedu nechybí. Jak už ostatně dokazuje už jen solidní vzhled, zvuky, i optimalizace, a zvláště motory utopené v podvozku z pohledu zezadu vypadají znamenitě. Pokud tak nepohrdnete nenáročnou hrou, která má docela blízko k simulátoru a u níž lze strávit velmi příjemných několik hodin v adrenalinových závodech v přetlačované s patnáckou rozzuřených tahačů na trati, kdy se jede přes 160 km/h, tak víte kam šáhnout. Já jsem si ostatně hru docela pěkně užil, byť přiznávám, že na delší hraní titul moc velký potenciál nemá.

Renault Truck Racing (385 MB) v angličtině si můžete stáhnout na oficiální www stránce zde (Registrace je nutná pouze pro stejně nefunkční multiplayer, jinak nikoli).