Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

not tonight 2 banner

 

Jestli si ještě pamatujete, tak se 23. června 2016 Britové v referendu těsnou většinou 51,9 % hlasů rozhodli pro vystoupení z Evropské unie, k čemuž došlo po dvou odkladech 31. října 2019. Pro tento čin se vžil zkrácený název Brexit (Britain + Exit). Tohoto tématu se groteskní formou chytlo malé nezávislé studio PanicBarn z anglického Somersetu, když v srpnu 2018 vydalo groteskní manažerskou klikací 2D adventuru s prvky RPG Not Tonight. Tato hříčka byla pro londýnské vývojáře jejich prozatím největším kouskem, protože do té doby od svého založení v roce 2014 vyrobili a vydali jen tři převážně mobilní tituly. Jenže dvojice dílů arkádového fotbálku Tiki Taka Soccer se na mobilech jako v základu bezplatné hry s mikrotransakcemi zejména na Ostrovech dobře chytla, když si je stáhlo (a i něco nakoupilo) více než sto tisíc uživatelů. not tonight 2

Právě díky bakšiši z transakcí se autoři mohli pustit do hodnotnějšího titulu v podobě Not Tonight pro velké platformy (PC/SW). V prvním díle Not Tonight si na začátku vyberete historii vašeho hrdiny, což může být Francouz, Nor nebo Španěl. Každopádně je to vždy náplava, tedy cizí pracovník, makající v Anglii. Jenže hra zobrazuje alternativní a groteskní Británii v době po Brexitu, kdy v ní rostou nacionalistické tendence, načež jsou všichni obyvatelé mimo britská občanství nemilosrdně pochytáni a deportováni do speciálních ubytoven, kde jsou pod trvalým dohledem úředníků vlády. Váš mladý hrdina je jako přistěhovalec taktéž jedním z postižených, kdy může pracovat jen v podřadných povoláních a pravidelně se ve svém přiděleném bytě hlásí určenému dohlížejícímu úředníkovi.

 

 

Not Tonight docela vtipně míchá politický příběh s adventurou z bočního 2D pohledu, zabírající hrubý, ale jinak moc pěkný a barevný pixelart. Hlavní částí hry jsou ale nepříliš zábavné, no, podle mě až nudné klikací minihry s omezeným časem. Zpočátku totiž pracujete na přidělení jako Bouncer, tedy po našem vyhazovač, či přesněji řečeno dveřník. Vaší pracovní náplní je v ubíhajícím a zrychleném čase lustrovat různé návštěvníky různých zařízení, a buď je pustit dovnitř, nebo jim vstup odepřít. Kupř. váš první job je práce dveřníka v nočním klubu a hospodě King’s Head. Takže koukáte do ID karet (občanek) na datum narození, a když je návštěvníkovi méně než 18 let, tak ho nepustíte. Principem je malý časový press, kdy máte zpravidla 4 hodiny herního času na směnu, což je několik minut reálného.

Pokud během krátké otevírací doby stihnete do podniku správně vpustit kupř. 15 či dokonce 20 návštěvníků, dostanete finanční bonus k výplatě. Tudíž musíte na občanky koukat pěkně rychle. Mezitím se pravidelně vracíte do svého sešlého bytečku vyspat, zkontrolovat si na mobilu své další úkoly a hlásit se namyšlenému probačnímu úředníkovi. Jak píšu výše, znám hromadu daleko zábavnějších, napínavějších a hezčích adventur, jenže neobvyklé téma, které bylo navíc v době po referendu v Evropě velmi sledované, přilákalo dost hráčů z obou stran kanálu La Manche. Už jen v době psaní tohoto článku Not Tonight na Steamu stále hraje cca 40 lidí, a to se jedná o drobnější, krapet zapadlou a skoro čtyři roky starou hru! První díl si totiž zakoupily řádově desetitisíce lidí, však má hráčské hodnocení na Steamu 87/100.

 

 

Téma groteskního dystopického „pobrexitu” zkrátka hráče a hráčky chytlo, byť hratelně je hříčka Not Tonight podle mne docela nuda, nicméně na druhou stranu je solidně ujetá a plná typicky britského černého humoru. V těchto dnech ji na GOGu a Steamu seženete za pakatel, když ve slevě do 17., resp. 3. února v rámci výprodeje k Novému roku stojí v přepočtu jen cca 160,-. Ale o Not Tonight píšu hlavně proto, že na úspěchu prvního dílu z roku 2018 již 11. února 2022 vyjde druhé dějství Not Tonight 2, tentokráte z prostředí podobně „nemocných” Spojených států. Jelikož jsou postavy, lokace i příběh od jedničky odlišné a vlastně zcela nové, není vůbec nutné, abyste měli napřed odehránu první Not Tonight. Ve dvojce se parta mladých imigrantů rozhodne, že se přidá k jedné z demonstrací proti aktuální vládě.

Jenže jeden z nich je přímo z demonstrace tajnými službami unesen a vsazen do lágru v Miami. Vy se v kůži jeho přátel snažíte napříč celými USA od severozápadu k jihovýchodu doručit potřebné dokumenty, aby úřady vašeho kamaráda propustily. Not Tonight 2 je sice mechanikami inspirovanými titulem Papers, Please víceméně identická hra jako skoro čtyři roky starý první díl, tedy znovu humorná manažerská klikací 2D adventura, ovšem ten prvek road movie, to cestování napříč skoro celou Severní Amerikou, zní již daleko lépe než dřívější protloukání po londýnských štacích z jedničky. Jelikož část osazenstva studia tvoří vývojáři cizích národností než britských, do své druhé velké hry v rámci příběhu propasírovali i část svých skutečných zážitků. Ostatně příběh má být daleko více dramatický. Posléze se budete moct přidat na stranu rebelů proti vládě, nebo sklopit hlavu a dál makat jako podřadný zaměstnanec s tím, že se to samo nějak vyvrbí.

 

 

A potvrdit musím i daleko širší rozsah miniher, kdy již nejen cvakáte lístky a pouštíte návštěvníky, ale také kupř. tancujete a celkově provádíte širší škálu činností, takže dvojka není tak nudná a stereotypní jako předchůdce. Však si Not Tonight 2 můžete až do vydání plné verze pořádně vyzkoušet, protože je stále k dispozici neveřejná beta. Přihlásíte se do ní na této stránce, kdy stačí odebírat web AlphaBetaGamer, případně ZDE, kdy zase stačí hodit Not Tonight 2 do svého seznamu přání na Steamu. Klíče jsou stále dostupné a funkční (osobně vyzkoušeno, i když jsem dostal klíč přímo od autorů), jeden nejrychlejší z vás najde Steam klíč hned pod článkem. Pro hraní obou dílů postačují Windows 8 64bit. Minihry v Not Tonight jsou ve stylu výtečné dystopické hříčky Papers Please, tak jestli vás tato hra baví, určitě Not Tonight ½ zkuste.

 

PE3WE-AC26J-LPD7N