Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

crown trick banner

 

Vtipná herní mechanika, kdy se nepřátelstvo hýbá výhradně s každým vaším pohybem, a stojí, když jste v klidu, se zejména v menších či nezávislých titulech objevuje docela často. Samozřejmě vás zřejmě hned napadne akční střílečka SUPERHOT, ale já bych nyní připomněl žánrově odlišnou hru, byť již docela staršího data. Ale to vůbec nevadí, protože mnoho z vás o ní určitě neslyšelo. Crown Trick bych přirovnal kupř. k velmi podobnému Stone Shardu. Crown Trick je totiž taktéž akční fantasy adventura žánru rogue-like s prvky RPG, jež se odehrává v nádherném, ručně kresleném a pohádkovém světě v horním izometrickém 2D pohledu. Jak již název napovídá, vaším průvodcem a původcem vašich nadpřirozených schopností je oživlá princeznovská korunka, která má v zásobě několik praktických triků, jež vám ráda ukáže a předá.

Hlavní hrdinkou je totiž obyčejná malá princezna Elle. Jelikož nemá ruce, tak si hópne kouzelnou korunku na hlavu a vydá se do svých nočních můr, aby v nich porazila temného vévodu Vlada a jeho zástupy netvorů. Ty nacházíte ve velkých počtech rozlezlé po rozmanitých a procedurálně generovaných kobkách a jeskynních, do nichž se Elle ve svých snech sama jen se svou mluvící korunkou vydává. Podle pravidel rogue-like se po své smrti vždy objevíte u svého trůnu, tedy u jakéhosi rozcestníku do odemčených jeskyní, z něhož startujete nové výpravy a kde si můžete dokupovat různé věcičky, jaké vám bitky s netvory odlehčí. Znovu připomenu, že Crown Trick vypadá opravdu působivě a stereotyp v něm dobře utlumují ty znovu a znovu nově generované úrovně zase s čerstvým designem a jinak rozmístěnými nepřátelskými potvůrkami.

 

 

Levely jsou jinak rozděleny do kvarteta světů, každý pak s osmi patry bludišť. Crown Trick je totiž v duchu žánru už po několika prvních hodinách rozkoukávání hodně náročná hra ponejvíce v tom světle, kdy vám časté bitky se záplavou standardních a ne moc odolných protivníků pomalu po ždibíčkách ukousávají vaše zdravíčko. A to vám pak na těžké souboje se závěrečnými bossy nemusí stačit… Takže se probouzíte po nočních můrách opět na svém trůníku, jste opět o něco zkušenější a vybavenější, načež se můžete do kobek vydávat znovu a znovu, až toho posledního arci lotra nakonec udoláte! Crown Trick je také příjemně dlouhou hrou. Za finálního bosse se zpravidla dostanete až po nějakých dvaceti až třiceti hodinách, přičemž opravdu dobří a zkušení rogue-like bouchači Crown Trick udolají kolem patnácti až sedmnácti hodin.

Tudíž k znamenité grafice a unikátním úrovním, pokaždé o něco jinačím, můžete ještě jako další plus přidat i dlouhověkost. Ano, tato hra vám vskutku vydrží na pěkně dlouho! Jak jsem prve psal o tom zákonu pohybu (vy jeden krok, nepřátelé zároveň jeden krok k vám), tak ten značí, že se tu bojuje synchronizovaně tahově na pomyslné čtvercové mřížce. Výtečným prvkem je možnost využívat pastí zasvěcených různým elementům a prvkům. A to nejenom vodě, vzduchu a ohni, ale dokonce třebas i ropě, v níž se nalákaný protivník pěkně ulepí, či elektrice, ve které se pro změnu usmaží. Skoro každá z jednotlivých mini arén pro bitky s Vladovými netvory má něco takového v nabídce. Chce to jen dobře pozorovat své okolí. Na první pokus vše neobjevíte, ale s každým dalším se vám díky těmto pastem v prostředí bude bojovat o něco jednodušeji.

 

 

A co je také dobré, že když porazíte silného protivníka či bosse, díky kouzelné korunce si jeho unikátní útoky přivlastníte a ihned je můžete vesele sesílat na jeho kumpány! Těchto útoků a dovedností má hra v rukávu více než čtyřicet, přičemž těch menších, pasivních schopností se můžete naučit až šedesát. Na startu každé výpravy do kobek si volíte z několika zbraní, ať už z chladných, tak i z palných. Zbraní je devět unikátních typů, přičemž jejich celkový počet dělá hodně přes stovku mečů, kopí, dýk, holí, pistolí, pušek, seker a dalších bránítek. Tento široký arsenál ještě rádi využijete proti více než stovce unikátních nepřátel, jaké tam dole v kobkách Říše nočních můr najdete. I z toho všeho je vidět, jak je Crown Trick obrovskou hrou, v žánru menších jednoáčkových titulů opravdu nebývale rozsáhlou!

Navíc aktuálně na Steamu nestojí ani dvě stovky, což je hlavní důvod, proč ji nyní připomínám, neboť na PC a Switch vyšla již v říjnu 2020. Zahrát si ji od letošního podzimu můžete také na PlayStationu 4 a xboxech. Crown Trick je nadto součástí předplatného Microsoft Game Pass pro PC i konzole, takže pokud si tuto službu platíte, zahrajete si ho na platformách Microsoftu zadarmo. Vyzkoušet si na PC stále lze i starší demo, jež je sice od současné daleko modernější verze hodně odlišné, ale pro příklad hratelnosti poslouží docela dobře. Crown Trick má na svědomí velezkušené a velké studio NExT, jež má tři pobočky v Číně s centrálou v Šanghaji. Jelikož již nějakou dobu patří pod čínského giganta Tencent, má prakticky neomezené lidské, technologické i finanční zdroje.

 

crown trick art

 

Však pro NExT, což značí „New Experience and Technology”, je Crown Trick již jeho jedenáctým titulem. Z toho je vidět, že když máte za zády velkého partnera, tak jde vývoj rychle od ruky, byť dříve a se svými prvními tituly bylo studio NExT ještě samostatné. Každopádně je jejich poslední dílko Crown Trick zcela jistě jednou z vůbec nejpovedenějších her žánru rogue-like, pokud vám tedy tento nevadí, protože opakování podobných pasáží stále a znova nemusí zrovna sednout všem. Titul má ale vskutku parádní grafiku, dlouhou životnost, zábavné tahové boje s pohodlným ovládáním klávesnicí i ovladači a navíc stojí naprostý pakatel. Škoda té vyšší náročnosti, která může být příčinou až mnohočetného opáčka, pročež možnost volby obtížnosti tu citelně chybí. Nicméně za ty dvě stovky se nad tím oko jistě přimhouřit dá…