Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Německý magazín Chip provedl zajímavý test vybraných specializovaných Blu-ray přehrávačů, přičemž mimo soutěž k nim připojil ještě Playstation 3. Mezi osmičkou přístrojů v cenovém rozmezí 6-10.000,- by se Playstation 3 umístila na čtvrtém místě. Pokud by vás zajímalo konkrétnější porovnání, tak čtěte dále.

Velmi kritizovanou vlastností všech Blu-ray přehrávačů, PS3 nevyjímaje, je velmi dlouhá prodleva od zapnutí k plné připravenosti. Zatímco PS3 potřebuje ke svému spuštění zhruba 14 sekund, nejrychlejší z testovaných přehrávačů nabídl delší dobu 18 sekund, přičemž nejpomalejšímu to trvalo šílených 36 vteřin. Ovšem doba potřebná ke startu přehrávání Blu-ray disku už je o něco delší, když na PS3 trvá 36 sekund, což je většinou pomalejší než testované přehrávače, z nichž nejrychlejší nabídl čas 26 vteřin.

O něco lepší to je v případě přehrávání DVD. Přitom na PS3 musíte čekat 34 sekund, což je absolutně nejpomalejší přístup oproti všem testovaným přehrávačům, z nichž nejlepší potřeboval pouze 19 sekund na spuštění DVD. Zcela nejhorší má ale PS3 parametry zvukového výstupu při přehrávání BD disků, když na nejlepší ztrácí v odstupu signálu od šumu až 30 dB a má také největší harmonické zkreslení zvuku, což ale lidské ucho zřejmě vůbec nepostřehne.

Kvůli objemnější schránce je PS3 v porovnání s přehrávači taktéž zdaleka nejvíce hlučná a to většinou dvojnásobně, než drtivá většina specializovaných přístrojů. Díky většímu podílu elektroniky má PS3 samozřejmě jasně největší spotřebu, když v pohotovostním režimu bere 0,9 W (přehrávače 0,1-0,2), ale při provozu již 125 W oproti 10-22 W u úzkoprofilových přístrojů.

Nicméně v multimediální výbavě PS3 drtí i ty nejlepší přehrávače, protože jen málokterý z nich dokáže přehrávat soubory MP3, obrázky, popř. video v MPEG4/DivX. Kromě obrázků vypálených na optickém disku toto nedokázal ani jinak vítěz testu Sony BDP-S550 bratru za 10.000,-.