Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

grandprixlogoMicrosoft se již dlouho snažil zakoupit oficiální licenci pro šampionát Formule 1, ale kvůli tomu, že licence už je prodána jinému studiu, tak FIA prý nebyla ochotna poskytnout licence další na stejný produkt. No, spíše za to chtěla nehorázně vysoké poplatky.

Nicméně nakonec se Microsoft s federací dohodl na jiné exkluzivitě. MS totiž získal práva na mistrovství světa F-1, ale pro roky 1950-1980, tedy zlatou éru těchto monopostů. Na tomto základě má vzniknout nová a exkluzivní hra Grand Prix History s podtitulem Golden Era of Motorsport, zatím cílená pouze pro Xbox 360.

Zajímavé je, že to má být simulátor s velkou možností přizpůsobení, ale bez jakýchkoli asistentů, které ostatně monoposty té doby ani nepoužívaly. Jako základ pro engine má přitom posloužit současný kód Forzy Motorsport 2, takže hra nebude zcela nově vyvíjena. V plné hře, která je plánována na poslední kvartál příštího roku, má být ale pokryta pouze počáteční éra F-1 od roku 1950 do roku 1960.

Hra má přitom obsahovat úplně všechny vozy, které se v šampionátu objevily, včetně všech pilotů, týmů a okruhů, kde se v těchto letech jezdilo. Microsoft plánuje také postupně zhruba v půlročních intervalech vydávat skrze Xbox Live stahovatelné přídavky, které mají hru obohatit i o další ročníky, vždy po deseti letech. Tedy první DLC má být éra 1961-1970, atd. Hlavní režim šampionátu pak má simulovat sezóny F-1 v časové posloupnosti, takže by zřejmě mělo jít absolvovat kariéru klidně desetiletou a více.

Dále následují spíše už marketingové řečičky, jako že se zatím nejmenovaní vývojáři budou snažit o 60 FPS snímkování, přitom v offline závodech má jezdit až 26 monopostů v jednom závodě. Plánuje se dokonce plná roční sezóna v podobě turnajů na Xbox Live, ale počet vozů v multiplayeru zatím nebyl stanoven.