Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

psvitaPřípravy na evropský únorový start Playstation Vita finišují, což například znamená zajímavý fakt, že Sony zadala tisk stručných manuálů pro evropské země Gramofonovým závodům v Loděnicích u Berouna. Ty totiž jsou nejen nejvetším evropským výrobcem hudebních médií, ale disponují také špičkovou tiskárnou, v níž tisknou manuály a příručky pro přední IT výrobce. Do Evropy se dostanou oba dva modely Vity, tedy jak PCH-1004 (základní verze v ceně kolem 6 tisíc), tak i PCH-1104 obohacená o slot pro SIM karty na internetové připojení 3G. Levnější model disponuje pouze WiFi konektivitou. Po počátečním spuštění vás Vita přivítá domovskou obrazovkou s deseti bublinkami.

Každá bublina je jedna položka menu: Browser (webový prohlížeč) / Friends (seznam přátel) / Group Messaging (komunitní funkce) /Music (hudební přehrávač) /near (komunitní hra hledání pokladu) /Party (skupinový chat) / Photos (prohlížeč obrázků a fotografií) / PS Store (online obchod PSN)  / Trophies (seznam herních trofejí) / Welcome Park (drobné hříčky pro poznávání funkcí Vity). Mimo to domovská obrazovka ještě zobrazuje aktivované 3G, WiFI či Bluetooth, stejně jako stav akumulátoru, vypnutý reproduktor a aktuální čas. Zajímavé je, že všechny spuštěné aplikace se ukončí potáhnutím ouška v rohu, kdy se vám jakoby otočí list stránky s aplikací. Programy se pak spuští klasicky jedním ťukancem na jejich ikonku. Všechny spuštěné aplikace jsou pak zobrazeny pomocí miniatur v horní části obrazovky, kde se mezi nimi můžete libovolně přepínat.

Takto vypadá prodejní balení PS Vita

A odlišné je oproti PSP i vypínání přístroje. Jedním stisknutím napájecího tlačítka totiž konzoli převedete do režimu spánku, až delším stiskem stejného butonku se přístroj kompletně vypne. Abyste konzoli napájeli, musíte přes USB kabel zapojit dvoudílný napájecí adaptér, jenž tvoří malá krabička s trafem a odpojitelný síťový kabel do zásuvky, tedy nejedná se o standardní napáječ vcelku, jako mají třeba mobilní telefony a má ho i PSP. Navíc to vypadá, že pro USB připojení má Vita svůj vlastní proprietární konektor, takže pro propojení s počítačem nebude možno použít standardní mini či mikro USB kabel, ale pouze speciální od výrobce. Ke konzoli dostanete zřejmě jen dvoustránkový rychlý a stručný manuál, ten plnohodnotný uživatelský bude dostupný online buď přímo z konzole, nebo také přes počítač na oficiálním webu. Všechny krabicové hry pak budou šířeny výhradně na speciálním paměťové kartičce PS Vita v tmavěmodrých krabičkách.

Playstation Vita startuje 22. února ve dvou verzích. Oficiální česká stránka PS Vita je zde.