Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

karstadtVíce méně již pravidelně jezdím do Drážďan na nový rok nakupovat, protože v Německu tou dobou mají povánoční výprodeje. Naposledy jsem zavítal do několika hračkářství, abych se podíval na deskové hry, které se v Německu prodávají. Jen upřesňuji, že právě Německo je aktuálně největší trh deskových her v Evropě. Možná i díky tomu jsou prakticky všechny prodávané hry daleko lacinější, než u nás a to i bez výprodejů. Přitom jsem si uvědomil prodejní politiku našich distributorů deskových her, která se od německých docela hodně liší.

První hru, kterou jsem si přivezl, byl Thurn and Taxis, u nás prodávaný jako Poštovní kurýr. K nám tuto hru v plně lokalizované podobě dováží společnost Mindok a prodává ji za přijatelných 620,-. Nicméně já jsem si ji přivezl v přepočtu za 450,-, což je stále docela podstatný cenový rozdíl. Hra je sice s návodem v němčině, ale již dříve jsem věděl, že prakticky veškerý materiál je bez popisek, nebo v angličtině, takže jsem se nebál tuto hru koupit. Přece jen němčinu moc neovládám, takže jsem samozřejmě nechtěl hru právě v tomto jazyce.

Zde bych se ani na cenovou diferenci moc nezlobil, protože Thurn and Taxis je od německého výrobce, takže se dá předpokládat, že ve své domovině bude hra lacinější, než na dovozních trzích. Ovšem to neplatí o druhé hře, kterou jsem si přivezl. Tím byl Zug um Zug (Vlak za Vlakem), u nás prodávaná v originálním pojmenování Ticket to Ride. Tato deskovka je původem z americké provenience, takže je dovážená jak k našim severním sousedům, tak i na náš domácí trh. K nám Ticket to Ride dováží společnost ADC Blackfire Entertainment za dosti šílenou doporučenou cenu 1399,-.

Přitom to kromě dopravy Blackfire prakticky vůbec nic nestojí, protože hra je celá (stejně jako německá verze) v originálu, tedy s několika málo popisky v angličtině. Dovozce do ní pouze vkládá jednoduchý manuál, který dokáže vyrobit každý průměrně zdatný grafik. Nicméně to nikomu nezazlívám. Jiný pohled na věc přijde, když prozradím, že jsem Ticket to Ride v Drážďanech koupil v přepočtu za 680,-, což je za více než poloviční cenu! Hra je tak kromě návodu v němčině zcela identická s u nás prodávanou verzí, anglický manuál jsem si ostatně stáhl ze stránek výrobce.

Nějak totiž nevidím jediný racionální důvod, proč musí být stejná hra u nás o tolik dražší. Navíc je v Německu po takovýchto produktech daleko větší poptávka, takže by logicky mohla být cena vyšší spíše tam. Vzdálenost pro dovoz je i z evropského skladu výrobce Days of Wonder do obou zemí prakticky stejně dlouhá a kromě výroby manuálu již žádné další náklady dovozci nemusí platit. Možná někdo ze čtenářů do toho více vidí, ovšem já se zatím přikláním spíše k názoru, že se Blackfire nestoudně napakovává na domácích zákaznících.

Proto doporučuji nákupní cestu třeba do zmíněných Drážďan, protože např. z Prahy tam dojedete rychle a pohodově přímo po dálnici za slabé dvě hodinky, nebo se dá také jet vlakem. Prakticky všechny hry prodávané v Německu vyjdou totiž mnohem laciněji, než je tomu u nás. Předtím si ale zkontrolujte, že na internetu seženete návod v jazyce, kterému rozumíte, protože ne každý dokáže porozumět manuálu v němčině.