Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

agent.jpgVčera jsem si přinesl na recenzi čerstvý již čtvrtý díl Sama Fishera v mutaci pro Xbox 360 a ještě týž večer jsem projel tréninkové mise i úvodní dějství v biotepelné elektrárně na zimním Islandu. Po této dávce se přikláním k názoru, že kromě zajímavě pojatého příběhu, kdy se infiltrujete do obávané teroristické buňky, abyste hráli takříkajíc na obě strany, hra mnoho novinek nenabízí, ovšem to co je, je provedeno dobře a kvalitně. S tím hraním za oba protipóly (je potřeba totálně proniknout do teroristické organizace za účelem její pozdější eliminace) souvisí jeden unikátní aspekt, což je takový graf spokojenosti a vlastně důvěry teroristů a mateřské agentury Third Echelon.

Když dobře plníte zadané úkoly ať pro jednu, či druhou stranu, odrazí se to po každém splnění dílčího úkolu na narůstajícím grafu důvěry. Opak, nebo špatně provedená práce má za následek pojmutí podezření jedné strany, že makáte pro tu druhou a graf leze dolů. Když dosáhne minima, mise končí pro nedostatek důvěry. Několikrát tak budete řešit dilema, jak se zachovat aby se "koza nažrala a vlk zůstal celý". V pozdější fázi tak budete muset odprásknout nevinného a jestli stisknete spoušť a potěšíte teroristy, nebo naopak pistol odvrátíte pro zvýšení spokojenosti své agentury bude jen a jen na vás.

Kvituji také praktické videosekvence uvozující každou misi při nahrávání úrovně, čímž je dobře vyplněn jinak nevyužitý čas při loadování mise. Trénink, či tutorial je ale hodně odfláklý a naprosto nepoužitelný. Sam sedí někde v agentuře ve Fort Meade, a pomocí virtuální reality snímané přímo do jeho mozku se ocitá ve sterilních bílých místnostech, které tvoří pozadí pro dvě tréninkové úrovně nevalné kvality. Vzhledem k širokým pohybovým a útočným možnostem hlavního hrdiny, tento trénink zopakuje pouze jejich zlomek, navíc zcela chybí podrobnější nápověda.

Takto vám pouze příjemný ženský hlas oznámí cíle aktuální mise, ale použití těch správných prostředků, o kterých zatím nemusíte moc vědět, nechá úplně na vás. Hlavní kampaň je již o třídu lepší, ale zhruba v intencích předešlých dílů. Pohybový rozsah jsem sice podrobně nezkoumal, ale spíše se mi zdá, že něco ze Samových dovedností ubylo. Např. již nelze shodit mrtvé tělo přes zábradlí. Nespolehlivě také funguje tiché škrcení ze zálohy, kdy se stráže někdy okamžitě otočí, i když k nim jdete pomalu a potichu zezadu, někdy zase neslyší ani pád kovadliny hnedle jejich hlavy. Hmmm.

Hra ovšem nepostrádá napětí a také široký zbrojní arzenál, prostě všichni, co se jim líbil jeden z předcházejících dílů, budou určitě spokojeni. 3D mapa je na rozdíl od praktického provedení v Chaos Theory docela nepoužitelná, ovšem radar ukazující pohyb a rozmístění nepřátel v nejbližším okolí je super featurka. Navíc je rušen při Samově pohybu, což hře přidává další prvek napětí a ostražitosti. Další mise i multiplayer mě čeká zítra, kdy budu pokračovat v hraní, takže potom zde doplním další mé postřehy. Zatím to osobně šacuji tak na 8/10.

Tak už mám za sebou přes dvě třetiny a musím uznat, že je to hodně zábavné. Mrzí mě absence titulků, protože většina informací je Samovi předávána přes vysílačku a pochytit lze jen obtížně o co jde. Absolutivum si zaslouží grafika, která je asi zatím nejkrásnější  z her, co jsem na Xboxu 360 hrál. Jsem zvědav na porovnání s PC verzí, docela bych věřil, že na Xboxu bude vypadat ještě lépe. Sam se sice neumí plazit, ale naučil se několik vychytaných pohybů a akcí, mezi kterými hraje jasný prim zpacifikování přiblíživšího nepřítele zpoza rohu, ale hlavně útok skrz led.

Několik úrovní Sam plove pod zamrzlým mořem a v některých místech je led tenčí a ponořený agent tak vidí stráž kráčející po ledě. Mimochodem, pohled skrz led vypadá neskutečně reálně a fantasticky! Když se Sam přiblíží k ledu, stisknutím tlačítka A hbitě nožem prodere dírku, kterou zvětší úderem paže a ihned na to stáhne oběť do ledové vody, kde ji okamžitě prořízne nožem hrudník. Opravdu neskutečná animace. Ve světle těchto zážitků bych svoje hodnocení poupravil na 8,5/10, což v recenzi, která vyjde na Hrej.cz asi v pátek, bude znamenat se zaokrouhlením nahoru 9/10. Bravo Same, rozjel si to i po čtvrté ve velkém stylu!

Oficiální www stránka Splinter Cell: Double Agent je zde.