Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

bully.jpgDnes, jak jsem již avízoval v minulém článku, vyšla na serveru Hrej.cz moje hodně obsáhlá první česká recenze hry Bully (Canis Cadem Edit) na Playstation 2. Je napsána hodně vágní a humornou formou jako dopis hlavního hrdiny Jimmyho Hopkinse svému kamarádovi Brianovi (to je smyšlená postava). Vzhledem ke kvalitám hry je výsledné hodnocení 9/10 jasně vypovídající, s jakým to skvostem máme co do činění.

O kvalitách a přednostech hry vypovídá sama recenze, ovšem já ještě zde rozvedu těch několik chybek, protože ani Bully se jich, ostatně jako každá jiná hra, nevyvarovala. Výuka angličtiny je cílená na anglofonní hráče, je škoda, že v tomto Rockstaři úplně zapomněli i na ostatní hráčstvo. Bully má titulky, takže každý jen trošku zdatný angličtinář by neměl mít s pochopením potíže, ovšem u výuky angličtiny je to něco jiného. Máte totiž zpravidla časový limit dvou a půl minut na složení až několik desítek slov z několika vypsaných písmen. Čas se dá zapauznout skrze trojúhelníček, takže je vždy dostatek místa na promyšlení dalšího slova před jeho vepsáním, ale vůbec přijít na TA SLOVA i se slovníkem v ruce je velký oříšek i pro velmi zdatné angličtináře.

Já jsem kombinoval elektronický slovník v mobilu s kapesním knižním slovníkem a vlastní znalostí, přičemž jsem všech pět lekcí zvládl po dlouhém listování a vybírání jen tak tak. Alespoň, že ke splnění hodiny stačí vypsat slova jen přes 60% celkového zadání, všechny tedy nutně napsat nemusíte. Naštěstí již je na internetu několik ještě neúplných návodů, kde jsou ta slova vypsána. Ale když jsem to hrál já, ještě nic takového k mání nebylo.

Druhou vadou na kráse je až přespříliš bitek, i když zejména později se jim dá nově nabitou schopností pochlebování předejít. Ve škole je totiž půl tuctu jakýchsi gangů, nebo spíše studentských skupin a ti k vám mají určitý respekt, který se stále průběhem hry mění. Skupiny bez respektu pak, jakmile spatří Jimmyho, okamžitě zaútočí. Jeden, dva útočníci se poměrně lehce zpacifikují, ale tři a více již dost těžko.

A poslední negativum si zaslouží práce kamery, která je ale pozůstatkem použitého enginu z GTA San Andreas. Občas je velmi nízko za Jimmyho zády, takže výhled není ideální a mauální korekce někdy také zlobí a natáčí se jen velmi nerada do úhlu, jaký zrovna potřebujete. Víc hrubic jsem už nenalezl, ve všem ostatním Bully přímo exceluje. Jak v parádní hratelnosti a zábavě, tak i ve velké hrací době a vůbec velmi širokých možnostech zdejšího konání.

Moji recenzi naleznete zde.