Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Pro herní server Tiscali připravuji dojmy z hratelné preview verze Tomb Raidera Anniversary, přičemž jsem i kvůli tomuto článku oprášil úplně první Laru a krátce jsem si ji zahrál na počítači a Playstationu. Na druhé zmíněné platformě jsem ji dohrál znovu do konce, a to po slušných zhruba dvaceti hodinách čistého času, což je na dnešní poměry vynikající trvanlivost.

Nejdřív bych se zastavil u PC verze a konkrétně zřejmě poslední edice Sold Out Software, z níž čerpala i moje verze z již ukončené řady Game4u. Tato varianta má jeden bug, kdy se při hraní nepřehrává vůbec hudba na pozadí. Zajímavé je, že kolem Tomb Raidera a zvláště kolem prvních tří dílů dodnes existuje velmi početná komunita zajímavých webů, kde je k mání mnoho materiálu nejen k prvnímu prsatému dobrodružství, ale také návody na odstranění podobných chyb.

Za všechny bych zmínil parádní web Stella’s Tomb Raider Site, kde lze nalézt prakticky ke všem dílům tipy, návody, průvodce a hlavně řešení potíží včetně odkazů na fanouškovské programy vylepšující funkčnost hry. K prvnímu Tomb Raideru vytvořilo několik zapálených fanoušků nové a velmi detailní textury úrovní, takže hra pak i přes svoje stáří vypadá daleko lépe. Na podobném principu funguje i komerční nástroj Glidos, jenž také důkladně zlepší nalíčení první Lary.

Další programy umí vylepšit zvuk i celkovou kompatibilitu s moderními počítači, když první Tomb Raider byl snad jako jediný ještě koncipován pro DOS. Složitější instalaci pak zjednodušuje praktický instalátor, který provede krok po kroku integrací všech podpůrných programů pro bezproblémový chod Tomb Raidera na počítači.

Ještě více vylepšení ale hráče potká, když použije jeden z volně šířených emulátorů Playstationu na PC. Připomínám, že se nejedná o oficiální produkt a požívání emulátoru je “podmíněno” vlastnictvím konzole, ze které je možné extrahovat její BIOS, na jehož základě emulátor funguje. Samozřejmě že se ale BIOS nechá nalézt i na internetu.

Nebudu rozebírat, co je nelegální a co ne, ovšem musím uznat, že emulátor ePSXe (Enhanced PSX Emulator) oproti normální konzoli přináší některá vítaná vylepšení, jenž vám Playstation či PSone neposkytne. Za prvé je to opět daleko lepší grafika s ostrými texturami a interpolací do vyšších rozlišení počítačových monitorů. Další skvělou vlastností je možnost neomezeného ukládání kdykoli a nikoli jen přes sporadicky rozmístěné checkpointy.

Nu a třetí parádní vymožeností je plně konfigurovatelné ovládání jak přes klávesnici, tak i pro libovolné joypady včetně originálního Dualshocku zapojeného přes redukci. Vibrace pochopitelně nefugují. Nejlepší funkcí je ale podpora analogových páček, tudíž tímto způsobem tak můžete Laru v prvním díle velmi pohodlně a naprosto plynule ovládat analogovým stickem! Jak známo, přitom Tomb Raider podporuje jen skokové digitální ovládání.

Někdy se tak nestačím divit, co všechno dokáží šikovné mozečky některých fanoušků her, kteří mnohdy doma vyrobí nástroje, za které by se nemuselo stydět kdejaké renomované studio. Ostatně freeware emulátorů konzolí je celá řada (Dreamcast/ Playstation 2, Nintendo NES/SNES, atd.) a věnuje se tomu celá řádka webů, např. tento z mnoha.