Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

firewallTentokrát nebudu plkat o hrách, nýbrž o filmu, resp. DVD, které jsem si včera pustil. Jako obdivovatel Indiana Jonese mám Harrisona Forda hodně v oblibě, což ovšem neplatí o Paulu Bettanyim, jenž jen mi od pohledu nesympatický. V tomto snímku hraje padoucha, jenž se chce pomocí vydírání Forda jakožto experta na bankovní počítačové systémy nabourat do jeho banky a vyloupit ji.

Kino mě nějak minulo a tak jsem si půjčil DVD verzi. Obecně jsem byl při sledování docela napnutý, ovšem jinak na mě film působil spíše zmatečně a hodně zjednodušeně. Čekal jsem nějaké větší ponoření do počítačové hatmatilky, tedy že konečně poznám, jak to v bankovním IT sektoru chodí.

Nicméně film spíše rozehrává zápletku mezi únosci a rodinou experta, přičemž se o počítačích ani moc nemluví, až mě přijde název filmu za nevhodně zvolený. Každopádně nabourání do nejlepšího bankovního systému zvládne Harrison pomocí skeneru z faxu a Ipodu své dcerky levou zadní. A co mě opravdu chytlo za vlasy byla jeho pohotovost při následném nabourání na účty gangsterů, když jen pomocí starého notebooku, ovšem s nějakým ultrarychlým bezdrátovým připojením na internet, zpětně odlifruje ukradené peníze z bankovních kont únosců zpět do své banky ještě dříve, než dokončím tento článek.

Celé je to otázkou několika minut, než hodin, dnů a týdnů, které by si reálné hacknutí bankovního systému jistě vyžádalo. Tím to na mě působilo tak nějak nevěrohodně, což platilo i o závěrečné bitce, kdy postarší bankovní úředníček dílem náhod sám vykostí celý kvartet padouchů na útěku. A co tradičním americkém klišé v podobě stále se opakující hlášky “všechno bude zase v pořádku” už ani nemá cenu mluvit, tu mnohonásobně obsahují snad všechny hollywoodské spektákly.

Nebudu tady těm, jenž film neviděli recenzovat celý snímek, ale jen jsem chtěl upozornit na to, že podobně zjednodušenou zápletku filmu už jsem dlouho nezažil, i když film samotný není vůbec špatný. Nicméně Harrison natočil už lepší snímky. Podobnou problematikou se zabývá např. i postarší film Slídilové s Robertem Redfordem, který dávali již několikrát i v televizi. Je to myslím stále výborná dramatická komedie, jenž se počítačové kriminality zhostila s lepší vervou, než nereálně působící Firewall.

Oficiální www stránka filmu je zde.