Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

tukoni banner

 

Jednatřicetileté ukrajinské ilustrátorce, výtvarnici a spisovatelce Oksaně Bula ze Lvova u nás v českém překladu vyšly již čtvery bohatě ilustrované dětské knížky v podání brněnského vydavatelství Host. Šikovná Oksana Bula je autorkou úsměvného pohádkového světa hodných lesních bytostí zvaných tukoni. Jsou to ručně kreslené fantaskní postavičky, přičemž pod značkou Tukoni Oksana vyrábí nejen knihy, ale také různé dárkové předměty od pohledů přes kalendáře až po šperky. Nejen na domácí Ukrajině jsou tukoni velmi oblíbení a tak není divu, že se nyní po mnoha tištěných předmětech objevili také v pohodové dobrodružné hře pro počítače a mobily.

 

tukoni hra

 

Pod prostým názvem Tukoni najdete ručně kreslenou klasickou klikací 2D adventuru z bočního pohledu vytvořenou na enginu Unity. Hrdinou malé jednohubky nejvýše na slabou půlhodinku je jeden z tukoňů zvaný v ukrajinském originále Poutník, v českém knižním překladu pak Tuláček. Ten má na zádech svoji torničku ze žaludu, chodí po lese, sbírá různé houbičky a kvítka, načež pomáhá různým dalším tukoňům i lesním zvířatům. Stejného hrdinu najdete i v jedné z knížek Jak tukoni zachránili strom. A přesně stejným příběhem začíná hra, kdy se vydáte s Tuláčkem po lese a plníte pár jednoduchých logických úkolů, abyste se dostali dále.

 

 

Titul nemá žádné dialogy, vše ukazuje pomocí obrázkových bublin, takže mu porozumí naprosto každý, je zadarmo ke stažení a má dokonce i české menu! Současná verze je ale pouze malá ochutnávka budoucí větší hry, kterou dotuje Ukrajinská kulturní nadace. Tukoně si stáhnete pro PC ze Steamu, bez přihlašování na Itchi a k dispozici je i mobilní port pro Google Android. Na Steamu ale můžete střídmou herní dobu malinko prodloužit splněním osmi skrytých odměn (achievements). Ochutnávka tukoňů má právem naprosto nadšené hráčské recenze, pročež je hra opravdu krásně animovaná, nenáročná a oddychová, byť současná verze velmi kraťounká. Určitě jí k horké kávě, čaji či kakau zkuste klidně s menšími sourozenci!