Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

phantom brigade banner

 

Hry s obřími roboty, neboli po anglicku s mechy a po japonsku s meky, jsou jak vidno u vývojářů stále oblíbené již dlouhé generace. Tento žánr velkých bojových strojů nevědomky založil již v roce 1868 u nás neznámý americký spisovatel Edward S. Ellis (1840-1916), jenž ve svém sci-fi románu The Steam Man of the Prairies zřejmě jako první ukázal myšlenku obřích ocelových válečných robotů poháněných tehdy módními parními stroji. V knize se po prériích prohání jakýsi velký železný parní muž jakožto stroj na tahání kočárů, přičemž od něj dílo převzalo svůj název. Mechové se stali od třicátých let minulého století oblíbenými postavičkami zejména v Japonsku, kde je milují dodnes. A proto ani nepřekvapí, že úplně první videohrou s mechy byla japonská rolovací akční arkáda z bočního 2D pohledu jménem Vastar, a to v podobě hracího automatu z roku 1983. No a tou poslední je zajímavý počin Phantom Brigade.

Her a herních sérií s mechy je aktuálně velká řada a jistě mnohé sami znáte. Co takhle Armored Core, Battletech, Command & Conquer (ano, i v této řade najdete mechy), Gundam, Front Mission, MechWarrior, Metal Gear, Shogo: Mobile Armor Division, Supreme Commander, Xenogears nebo Zone of the Enders? Z těch nejnovějších se kolem mechů točí kupř. Iron Harvest, Tesla Force či duo Titanfall. Sami vidíte, že mechových her jsou mraky, a to jsem ani nezabrousil do vzdálenější historie. Tím nejnovějším přírůstkem do portfolia je tzv. hybridní bojová sci-fi strategie Phantom Brigade, která mi silně připomíná onehdy velmi slavnou japonskou sérii Front Mission (15 titulů počínaje rokem 1995 a prozatím konče propadákem Left Alive z roku 2019 (moje recenze 4/10)).

 

phantom brigade screen

Grafy dole jsou časová osa, barevné ikonky zase možné akce vašeho mecha

 

Phantom Brigade tvůrci z velkého nezávislého kanadského studia Brace Yourself Games titulují jako hybridní proto, že se v něm vtipně používá jak postup v reálném čase, tak i taktické souboje na tahy. Je to velmi podobný způsob hraní, jaký předvedla slušná sci-fi strategie Corruption 2029 (moje recenze 6/10) z letošního jara. Phantom Brigade byla nejprve vydána v relaci předběžného přístupu, přičemž každý měsíc něco nového přibude a finální verze 1.0 je plánována někdy na 2. půli příštího roku. Ve hře se stanete velitelem družstva obřích bojových mechů v rozdělené Americe blízké budoucnosti, kdy vaši zemi napadl stejně vybavený nepřítel. Mimo vlastní boj si své roboty opravujete a vylepšujete, v rozsáhlém editoru jim můžete měnit zbraně i další součástky a po krajině se přesouváte ve své obří kolové základně s hangárem pro mechy.

Když máte svoji skvadru připravenou, tak si vyberete jedno z příběhových bitevních nasazení, načež se objevíte v boji. Nehledejte tu ale žádnou hexovou či čtvercovou síť, protože ani není potřeba. Robotům napřed naklikáte rozkazy, které se umisťují na časovou osu několika budoucích vteřin. Takže támhle doběhnout, ukrýt se za barák, počkat si na protivníka a vystřelit na něj jednou ze dvou nesených zbraní. Vaše pokyny se ukládají na osu, přičemž díky ní také vidíte, co budou ty následující vteřiny bitvy dělat i vaši nepřátelé! Právě tato funkce je nosným prvkem celé hry. Své rozkazy tak můžete ještě před odpálením kdykoli měnit, přesouvat či mazat přesně podle toho, co mají naplánováno vaši protivníci. Když potvrdíte rozkaz, věci se dají okamžitě do pohybu a vaše jednotky simultánně provedou vaše pokyny.

 

 

Tady ale pozor, když překřížíte dráhu pohybu dvou svých strojů, ty pokyny plní vždy na 100 %, takže se pěkně silně srazí, utratí cenné vteřiny na oklepání a ještě se oba nárazem poškodí. A to vše v poměrně solidní 3D grafice z kamery ptačí perspektivy, kterou si můžete velmi svobodně natáčet jak do stran, tak i do výšky, takže vidět je vždy dobře. Jestli by ale něco potřebovalo vylepšit, tak je to na můj vkus dost nepřehledné uživatelské rozhraní, kdy vám ikonky akcí skákají jednou dole u časové osy a jindy hned vedle vybraného mecha. V tomto náhledu je hra zhusta nepřehledná. Phantom Brigade jako předběžku pro PC nyní seženete výhradně na Epic Games Store za 630,- (návod, jak si nechat vrátit peníze, pokud nejste spokojeni), což je podle mne relativně rozumná cena za solidní a neortodoxní strategický přírůstek do zprofanovaného žánru mecháren. Jako finálka pak hra vyjde i na Steamu.