Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

banner

 

Temný a strašidelný divoký západ, to je docela časté téma v menších či nezávislých hrách, kterého se nyní chytla i dvoupáčková (twin-stick) akční střílečka z horního (top-down) pohledu West of Dead. Opět tu máme ovládací klasiku, kdy levou páčkou ovladače míříte a pravou chodíte. To znamená, že pro nejlepší zážitek z hraní West of Dead tvůrci důrazně doporučují použití nějakého dvoupáčkového joypadu, protože s myší a klávesnicí to není ono. Oproti zažitému konsensu, kdy levou zaměřovací páčkou rovnou střílíte, je to zde jinak.

 

west of dead 01

 

Jelikož hra obsahuje několik různých zbraní od házecích tomahawků přes pistole až po pušky, všechny tyto zbraně jsou přiřazeny kvartetu čelních tlačítek (spouště a triggery). Takže ve West of Dead musíte nejen klopit páčku pro míření, ale k tomu ještě mačkat jedno z čelních tlačítek, což není úplně intuitivní. Zas tímto způsobem máte možnost zbraně kdykoliv rychle střídat, protože jakmile z jedné chvilku nestřílíte, nebo vypotřebujete její zásobník, tak se nabije automaticky. Některé zbraně jsou účinné na blízko, jiné i na dálku a některé jsou univerzální, takže je z čeho vybírat.

 

west of dead 03

 

West of Dead je druhá hra malého čtyřčlenného studia Upstream Arcade z Anglie, které tvoří kvarteto bývalých vývojářů z Lionheadu, kde se podíleli např. na hrách Black & White 2, Fable II a The Movie. Tato temná akční střílečka je zasazena do éry divokého západu ve Spojených státech roku 1888, konkrétně do smyšleného městečka Purgatory ve státě Wyoming. Purgatory znamená Očistec, přičemž toto jméno nebylo zvoleno náhodou. Městečko je totiž zamořené různými zombiemi, nemrtvými a dalšími oživlými mrtvolami, mezi něž patří i hlavní hrdina, nemrtvý kovboj s hořící lebkou William Mason. A je to také městečko povražděných obyvatel z televizního seriálu Wynnona Earp, kterým se tvůrci inspirovali.

 

west of dead 04

 

Protagonistu nadaboval herec Ron Perlman (Jméno růže, Hellboy, Nepřítel před branami) a právě jeho kovboj je v té hrůze okolo, kvůli níž normální lidé raději vůbec nevychází ven, zainteresován a bojuje s ní. Praktickým prvkem, který ve dvoupáčkových hrách není moc častý, je automatický kryt, kdy se váš kovboj sám schová za nižší překážky a při střelbě zase sám vykukuje. Kryt funguje velmi dobře, přičemž nepřátelé se střelnými zbraněmi vám překážku mohou rozstřílet. Nicméně za chvíli ze země zase vyleze nová. Kovboj totiž nemá moc velkou výdrž, takže si procedurálně generované prostředí s jinak rozmístěnými nepřáteli při každém oživení musíte zopakovat.

 

west of dead 02

 

Je ovšem škoda, že ta druhá pravá páčka zůstala minimálně prozatím bez využití, protože by se na ní hodilo manuální natáčení kamery, jež tu zcela chybí. Pohled je tak zaměřován zcela staticky z různých úhlů v přiblížené ptačí perspektivě, takže dost často není na bojiště moc dobře vidět a ve výhledu zaclání různé vyšší prvky prostředí jako zdi, lampy a sloupy. Špatný náhled na dění je v této chvíli asi nejhorší vlastností hry, tak doufám, že s ním něco do finální podoby tvůrci ještě provedou. West of Dead by měl v plné verzi vyjít v digitální podobě ještě letos, a to pro PC na Steamu a GOGu, PS4, X1 a SW. Hra pak má být součástí předplatného Microsoft Xbox Game Pass, takže pokud si tuto službu platíte, tak máte West of Dead zadarmo.

 

 

West of Dead si ovšem můžete zadarmo zahrát již nyní, protože tvůrci vypustili veřejnou beta verzi pro PC a pro X1. Takže si buď na Xbox One hru stáhnete z Microsoft Store ZDE, nebo na PC jděte na oficiální web West of Dead, na němž se přihlašte do emailového občasníku, načež dostanete kód pro stažení PC beta verze ze Steamu. Beta není nijak časově ani množstevně omezená, pouze při vaší smrti musíte začínat úplně od začátku, což je docela mrzuté, ale pro nezávazné vyzkoušení hry to tolik nevadí. Navíc je beta West of Dead datově velmi střídmá, když si musíte stáhnout jen kolem 400 MB dat.