Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

win7Tak jsem se včera konečně odhodlal zrušit dosavadní XPčka a nahradit je RC1 verzí Windows 7 Ultimate. Image XP mám v záloze, tažke kdyby to neklaplo, nemusel bych zdlouhavě reinstalovat původní systém. Ale udělal jsem dobře, s novým OS jsem, na rozdíl od špatné zkušenosti s Vistami, velmi spokojen. Již jen instalace proběhla kupodivu velmi krátce, asi jen za 20-25 minut, přitom XP běžně instaluji přes půl hodiny.

Čekal jsem podobně jako u XP martýrium s doinstalováním ovladačů, ale to se vůbec nekonalo. Sedmičky si všechny potřebné ovladače doplnily automaticky, včetně grafické karty. Pouze zrovna ten nejpotřebnější pro WiFi/BT PCI kartu od MSI nenalezly. Zkusil jsem tedy použít starý ovladač pro XP z roku 2006, protože zkrátka novější výrobce stejně nenabízí. A to stačilo, internet se rozběhl bez jakýchkoli potíží. Samo jsem si stáhl nejnovější grafický driver, takže sakumprásk instalačka i s ovladači mi zabrala všeho všudy slabou půlhodinky, což je vynikající výkon.

Po připojení ke službě Windows Update jsem pak byl hodně překvapen, když mi stránka nabídla tovární ovladač pro můj monitor, nikoli jen nějaký univerzální plug ‘n’ play soubor. Taktéž už je ke stažení i oficiální čeština pro normálně anglickou lokalizaci, takže systém jsem si záhy počeštil. Jedině jsem postrádal můj oblíbený obyčejný Outlook Express. Pro účely pošty si musíte napřed stáhnout klienta Windows Live Mail, nebo jiného, originálně Windows 7 v sobě totiž nemají žádného poštovního klienta. Musím říci, že nový systém je opravdu velmi rychlý, pohledný a spolehlivý.

win7screen

Pracovní plocha Windows 7 s oknem Tento počítač

Nenarazil jsem zatím na žádnou nefunkčnost, nebo větší chybu. A to platí i pro hry, přičemž s instalací a hraním jsem taktéž zatím nezaznamenal vůbec žádné potíže. Hry jedou subjektivně stejně dobře a rychle jako na Windows XP. Kvituji také, že herní správce už na rozdíl od Vist dokáže podchytit všechny tituly a nikoli jen část, takže se všechny mnou instalované kousky už pěkně štosují do této kolonky a nikoli sem tam do kolonky a sem tam úplně jinam, jak se mi stávalo při testování Visty.

To jsem se pak nainstalovaných her nemohl dopočítat, protože každá si vytvořila zástupce úplně v jiné části disku, což jsem na sedmičkách naštěstí zatím nezaregistroval. Rozhodně tedy doporučuji jejich vyzkoušení, uvolněná edice funguje zcela bez omezení tuším až do února příštího roku. Konečně se tak snad dočkáme dobře fungujícího a moderního operačního systému, který by mohl smysluplně nahradit dnes již krapet zastaralé Windows XP, tedy pokud nedáváte raději přednost alternativním operačním systémům.

Image Windows 7 si můžete zdarma stáhnout zde.