Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

wolfensteinnologoUrčitě můžu prohlásit, že Wolfenstein je jedna z těch mých oblíbených značek FPS, a to hlavně od druhého dílu Return to Castle Wolfenstein, který jsem snad třikrát dohrál. A “Nový řád” mě v tomto ohledu vůbec nezklamal. Hraju ho pozvolna, na kochačku a na druhou nejtěžší obtížnost, protože se rád vracím na již dříve prochozená místa a obdivuji se vskutku nádherné zdejší architektuře nacistických staveb. Myslím, že zasazení do šedesátých let podrobené Evropy ke hře skvěle sedí jak anální kolík k zadku, což v mém podání znamená perfektní zážitek z atmosféry okupovaného světa, do kterého bych se ale nechtěl probudit!

Užívám si ty klasické herní mechaniky, jako držení i těžších zbraní v každé ruce (pěkně se tím zpomalí pohyb) či rozklepávání bedýnek pro lov lékárniček a brnění. Kupodivu je hra v častých případech drobounce nelineární, však pro prošmejdění je mnohdy cestiček více a některé jsou dokonce slepé a tak trochu zavádějící, jen pro sběr dalších užitečných předmětů a střeliva. Což mi dobře vyhovuje. Snad jen mi přijdou podivné a neatraktivní zvuky střelby z automatů. A prostředí bych si dovedl představit podstatně více interaktivní či spíše více zničitelné. Líbí se mi ale skvělé mapky, které pro podrobnější měřítko musíte nejdříve nalézt, nebo pozvolný tutotoriál s odkrýváním funkcí hry a motivující systém perků.

Nicméně musím přiznat, že mi nově nabyté vlastnosti a schopnosti v percích nepřijdou nějak více citelné. Kolikrát se divím také totálně nesourodé AI nepřátel. Někdy vás prostě vidí i na stovky metrů a zřejmě podle skriptu začnou pálit, jakmile překročíte pomyslnou linku i když vás nemohou vidět. Jindy zase čumí přímo na vás a přitom snad spí zaživa či co. No, AI je, a to se asi se všemi recenzenty shodneme, jasně nejhorší část nového Wolfensteina, ale dobrý zážitek ze hry obecně mi to naštěstí nedokáže až tak nabourat. Kvituji i poměrně solidní optimalizaci a vcelku hladký běh na mé středostavovské sestavě, kdy si můžu dovolit vysoké detaily při Full HD rozlišení a snímkování mi trvale drží pohodových 50-60 FPS.

Jak je ale krásně vidět ten rukopis idTech enginu. Ten grafický styl s jakoby lesklými plochami je velmi podobný výrazu Unreal enginu, zde jsou také třeba oční panenky extrémně průhledné a takové nerealistické. Velmi zajímavým detailem jsou ale ručně kolorovaná a malovaná vzdálená pozadí, která tvoří malba z grafického editoru a nikoli plnotučná grafika z modelovacího software. Přitom je tvůrci ještě rozanimovali, což je mezi FPS rozhodně malý a pěkný unikát! Obrázek se prostě povedl, mrtvoly nemizí, ale občas zahučí do nějakého předmětu (no, nikdo není dokonalý) a okolí doslova přetéká detaily. Lepší, okupovaná edice hry za slušnou cenou nabídla poměrně zajímavý obsah, jak ukazují přiložené obrázky.

Každopádně nový Wolfík je smutný úkaz nehospodárného využití dat, kdy koridorovka zabírá celkem kvarteto DVD a instaluje cca 40 GB dat! Přitom navíc vyžaduje ještě instalaci mega hutného patche zvícího úděsnou velikost 10 GB. Přitom podstatně otevřenější Watch_Dogs zabírá “jen” 2 DVD a instaluje 14 GB dat. Když se nazpět vrátím k Wolfovi, tak tu musím před nastoupenou jednotkou pochválit podporu Bethesdy. Po zadání kódu pro přístup do budoucí bety Dooma mi ani po týdnu nepřišel potvrzovací email jak měl. Tak jsem napsal skrze online formulář na podporu a za pár hodin jsem měl nejen omluvu, ale i inkiminovanou potvrzenku ve své schránce. Takový briskní přístup jsem vskutku vůbec nečekal!

 

 

  wolfneworder01

Occupied edice má krásný papírový přebal s prolamovanou grafikou, stručný manuál, vtipnou příručku Třetí říše, 4x DVD s hrou, vstupenku do bety Dooma, pouzdro na 2 platební karty a sadu 3 pohlednic

 

 

wolfneworder02

Pohlednice propagují Nacisty v Paříži, na Měsíci a v Londýně

 

 

wolfneworder03

Průvodce okupovanou Evropou má 24 stránek a plno vtipných hlášek, jak Německo poněmčuje kontinent

 

 

wolfneworder04

Manuál má pouze 2 stránky a zobrazuje jen mapu ovládání na klávesnici

 

Oficiální web Wolfenstein: The New Order je zde.