Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

msitwinfrozrminiPřed nedávnem jsem tu referoval o zajímavé závadě grafické karty a její reklamaci. No a jak to dopadlo? Inu, dobře to dopadlo, ale úplně jinak, než jsem se domníval. Jen pro představu, jak Alza řeší reklamace, tak kartu jsem tam přivezl 2. dubna a již 4. dubna byla poslána k distributorovi MSI eD System Czech. Tedy nikoli přímo do MSI. Alza tedy stejnou závadu, jakou jsem popsal já, také diagnostikovala a proto poslala kartu zpět distributorovi.

U něj se to řešilo až do 15. dubna, kdy bez bližšího vysvětlení převzal moji kartu a návdavkem poslal jinou stejného druhu, tedy nějaký jiný, starší, bazarový a zřejmě dříve nějak opravovaný kousek. Ani nevím, jestli se karty opravují, nebo jen drobnější závady, no nakonec mi Alza dala vědět, že mám připravenu kartu jinou a abych se pro ní stavil. Dodaný kousek je na pohled dosti poškrábaný, ale jinak v dobrém stavu a velmi pečlivě vyčištěný. Jaké bylo moje zděšení ale, když po instalaci karty a spuštění hry začalo opět to známé cvrlikání a po chvíli opět restart počítače!

msitwinfrozr

Nicméně cvrlikání již nevycházelo z cívek karty, ale bylo jasně slyšitelné od zdroje. Hmm, tak si říkám, že závada je asi ve zdroji a nikoli v kartě. Tak jsem starý zdroj (asi 5-6letý Tagan 500W) vyndal a nahradil jsem novým Fatal1Ty od OCZ 550W. A ano, vše už jede v naprostém pořádku. Takže se domnívám, že s mojí kartou MSI bylo nakonec vše v pořádku i když cvrlikala ze svých cívek. Vadný byl totiž zdroj, který měl nějaké nedostatečné napájení 12V větve pro kartu, což se u toho mého kousku projevovalo tím cvrlikáním. Vyměněná karta má zřejmě trochu jinou elektroniku, takže již necvrlikala sama, ale cvrčky vypudila přímo do zdroje.

Trochu jsem předtím počítal, že vadný může být zdroj, ale ukolébal mě fakt, že cvrliká karta a počítač po vyndání grafiky normálně fungoval bez cvrlikání na grafický čip v procesoru. Docela mne ovšem mate, jak to, že v Alze “závadu” grafické karty potvrdili a MSI se také necukal mi reklamaci zamítnout! Mám pro to dvě vysvětlení. Buď mají v Alze nevědomky také vadný zdroj v testovacím pc, nebo, a to spíše, kartu vůbec netestovali, mému zevrubnému popisu závady uvěřili a kartu prostě poslali dále. A u zástupce MSI asi také nic nezkoušeli a kartu prostě vyměnili. Takže suma sumárum, kdybych hned vyměnil zdroj, tak jsem si ušetřil čas s obíháním reklamace, protože s největší pravděpodobností byla ta moje původní grafická karta od MSI v pořádku. Ale správná lokalizace vadné součástky prostě někdy není možná.