Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

WonderbookboxJakkoli jsou mi ohledně konzolí sympatičtější firmy než Sony, tak pro jednu podstatnou věc tuto japonskou spoečnost mám hodně rád. Nebojí se totiž každý rok přicházet se zcela novými a podivuhodnými nápady, s nimiž neváhá riskovat. Vzpomínám na skvělou kamerku EyeToy, Guitar Hero s kytarkou vyšel poprvé také na PS2, dále mohu nadhodit ještě karetní Eye of Judgement apod. Do stejného ranku bych vsadil i aktuální novinku v podobě zbrusu nového konceptu Wonderbook.

To je vlastně velká plastiková kniha s několika málo stránkami, které pokrývají speciální obrazce (obdoba čárového kódu) pro identifikaci kamerkou Eye. Za pomocí kamerky a Move zmrzlinky (bez nich Wonderbook nefunguje) tak může kniha na každé stránce nabízet různé interaktivnosti, protože kamerka dokáže knihu přenést a zobrazit do televize, samozřejmě už s nějakým obsahem místo obrazcových stránek. Uvažuje se využití s vícero hrami do budoucna, ovšem první vlaštovkou je kniha kouzel Book of Spells na motivy světa Harryho Pottera od J. K. Rowlingové. To je vlastně hříčka pro nejmenší či malé děti (mateřinka či první ročníky základky), tedy nic pro hardcore hráče.

Pojetí hry ani tak nesází na děj, jakožto na postupné učení velmi jednoduchých kouzel v “bradavičí” škole, čímž si malý hráč procvičuje motoriku a základní pohyby. V televizi se kniha promění na ČESKOU knihu kouzel, přičemž každá stránka nabízí za pomoci ČESKÉHO vypravěče několik lekcí pro různá jednoduchá kouzla. České titulky a parádní dabing je pro tento titul naprosto klíčový, protože to hru otevírá úplně každému. Vše je ale podřízené opravdu těm nejmenším, kteří už dokážou pochopit prosté mluvené pokyny, což znamená vždy lehké předvedení kouzla a jeho následné sesílání ve cvičeních. Move zmrzlinka se totiž v televizi promění na kouzelnou hůlku, s níž se vše za dopomoci kouzelného zaříkávání provádí.

Já jsem hru jeden volný večer vyzkoušel a jakkoli to samozřejmě není pro mne ta správná cílovka, vidím ve Wonderbooku opravdu výborný potenciál pro malé hráče, kteří už dokážou smysluplně máchat s movem. Přitom kamerku opravdu nic nerozhází, jak dobře ilustrují následující momentky. Však jak jsem všechno vybalil, kočkovitý pomocník Maxík hned čuchaje nějakou novinku v bytě briskně přikvačil a začal mi v multiplayeru “pomáhat”. Je ovšem trochu problém se před kamerku při mé výšce správně celý poskládat, protože kniha musí být na zemi, nebo nízkém stolíku a navíc kamerka musí zabírat i většinu těla hráče. Což při rozměrech mého obýváku s velkou sedačkou nebylo až tak jednoduché. Nicméně ustřižená hlava hře nevadí…

Každopádně ani ležící chlupatec na stránce knihy (ano, vím, že je na zimu krapet tlustý, on na jaře zase zhubne) citlivosti kamerky vůbec nevadil a při mávání kouzelnou hůlkou také ne. Rozhodně bych tak Wonderbook rázně doporučil jako výbornou lehce pohybovou hříčku pro nejmenší (lze u ní pohodlně sedět na bobku). Pouze musíte počítat, že vaše dítě bude dohled jednoho dospěláka při kouzlení asi stejně potřebovat. Wonderbook se u nás nabízí jako samostatná hra ( pro majitele Move), tak i v bundlu s Move soupravou, nebo rovnou s Move a celou konzolí PS3. Že se hra povedla, dokazuje i výstižná recenze s malými pomocníky v podání mého kolegy Milana Bergmana zde.

 

 

Oficiální stránka Wonderbook: Book of Spells je tady.