Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Ještě si pamatuji, že dříve mělo koloběžku skoro každé dítě, dnes je myslím dost vytlačila stále dostupnější kola, pokud tedy beru v potaz dospěláky a nikoli děti. Nicméně koloběžkový průmysl existuje, dokonce u nás vyrábí rovnou několik výrobců, když jedním z nich je společnost Intrea, nabízející různé druhy koloběžek Yedoo (od slova jedu), jejichž vlajkovou lodí je sportovní koloběžka pro dospělé Yedoo Mezeq. Já si půjčil dražší a těžší variantu s kotoučovými brzdami, ještě se nabízí malinko lehčí a levnější varianta s klasickými V brzdami (tu nepůjčovali).

A proč vlastně kolobrnda? Ona je totiž výborný doplněk sportů jako je běhání, protože při jízdě na ní zapojujete odlišné svaly. A vzhledem k tomu, že se nevezete jako na kole, je odrážení také docela pěkná makačka, i když nikoli tak náročná, jako je ten zmíněný běh. takže náročností něco mezi během a kolem. Pokud pak ovládáte dobrou techniku odrážení s pomocí rukou, tak vám jízda na kolobrndě pěkně procvičuje a rovnou posiluje záda, což je druhý velký argument pro její pořízení.

Výrobců a dovozců kolobrnd je u nás poměrně dost, namátkou třeba kromě Intrei ještě Kostka – kolobka, MIBO, K-bikeWorker…, však ty nejlehčí závodní koloběžky stojí skoro jako velice slušné kolo a hodně nad deset tisíc. Mezeq patří mezi ty nejlacinější, když se dá pořídit lehce přes tři tisíce. Nižší cena je ovšem zaplacena snad až moc robustní konstrukcí s trojitým rámem z oceli, takže s diskovými brzdami Mezeq váží přes 11 kg, což je opravdu hodně. Mírně dražší konkurenční modely přitom mají váhu běžně asi o 2-3 kg nižší, což už je znát.

Ani ty diskové brzdy nejsou ale potřeba, leda byste hodně jezdili v dešti, a navíc u nich hrozí, že neopatrným položením na bok kotouč rozlomíte. Koloběžka sice má odpružený stojánek, ale ten bych dal hned pryč, protože jednak zvyšuje už tak značnou hmotnost a druhak s ním stále škrtáte o boule a obrubníky, protože snižuje světlost rámu. Na to si člověk musí zvyknout, že se prostě jednoduše nedají sjíždět i nízké obrubníky, protože hned třete spodním rámem o zem. Kdyby zase byla stupátko výše, mnohem hůře by se vám odráželo a hned by vás bolely nohy ještě více.

Každopádně vyšší hmotnost zase dodává pocit robustnosti, však je koloběžka velmi pečlivě sestavena a samozřejmě při sjezdech z kopce dobře drží stopu a nevibruje. Mezek se hodí i do lehčího terénu a na nezpevněné cesty, protože má širší pneumatiky, vpředu průměru 20″ a vzadu 16″. Velmi povedená jsou hliníková řidítka šíře 65 cm, jejich představec může být 96-102 cm od země. Při nášlapu trochu vadí ta prostřední svislá vzpěra rámu, ale dá se na to zvyknout. Na stupátko se vám jakžtakž vejdou obě nohy vedle sebe nebo šikmo za sebe, protože délka 36 cm není nijak velký parametr, i přesto je kolobrnda docela dlouhá, když má 153 cm.

Pokud jsem ji převážel v autě, musel jsem samozřejmě složit zadní sedačky. Geometrie rámu je ovšem pohodlná, dobře se tak kolobrnda drží, zdá se mi jako dobrý kompromis mezi silničním a terénním modelem. Za víkend jsem na ní najel přes 30 km z kopce i do kopce, ale samozřejmě do prudšího kopce jste při odrážení prakticky pomalejší než kdybyste šli po svých a navíc z vás doslova leje. Jo jo, odrážení je opravdu pěkný záhul, ale také docela dobrý sport, jak prakticky bez negativních účinků na tělo zlepšovat kondičku nebo pěkně pálit tuky.

Výhodou je, že si Mezqa můžete zapůjčit na celý víkend od pátku do pondělí z prodejny Intrei v pražské Radlické ulici, přitom vás to vyjde pouze na 100,- za jednu koloběžku na ty čtyři dny! Pokud se pak rozhodnete pro nákup nové, stovku vám navíc odečtou z ceny. Pouze je třeba složit vratnou kauci 1500,- a předložit občanku. Já si tak kolobrndu jako vhodný doplněk běhání asi pořídím, ale zřejmě si připlatím tisícovku a zvolím si lehčí a trochu kompaktnější model od Kostky, rád bych si ho ale také před koupí raději projel. Pokud bych se na něm necítil, klidně bych zvolil i Mezqa, však je oděn do velmi pěkných kombinací matných i lesklých laků.

Pokud bych to shrnul, vadí mi na něm ten robustnější rám a tím i vysoká hmotnost, a kratší stupátko, jinak se mi na něm jezdilo velice pěkně a přiznám, že při jízdě kolobrnda doslova přitahovala pohledy a pochvalné komentáře kolemjdoucích. A dobré působení na zádové svaly můžu potvrdit, stejně jako totálně namožené svaly na nohou, které dostávají při jízdě zabrat a normálně jsem je nikdy předtím tolik neposílil. Však koloběžka má ještě jednu velkou výhodu oproti kolu. Zapojuje totiž svaly nejen ty dolní na nohou a zadku, ale i ty horní, takže procvičuje skoro celé tělo, což o kolu nejde říci, a přitom je kolobrndění méně huntující na klouby jako běhání.

Oficiální www stránky koloběžek Yedoo jsou zde.