Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

pavilionminiObčas sháním nějakou tu novou elektroničku na cesty, nebo do bytu a přitom jsem si uvědomil, že díky technologickému vývoji zejména v počítačové oblasti, spotřební odvětví elektroniky pomalu ale jistě zaniká. Alespoň v tom smyslu, jak si jí pamatuji z osmdesátých a devadesátých let. Vezmu jeden příklad za všechny. Kdysi dávno jsem dělal vedoucího v malé prodejně se spotřební elektronikou.

Tehdá to byla doba před nástupem velkých řetězců jako je nyní ElectroWorld, nebo Datart. Tenkrát se mi zdála kultura nakupování vyšší než dnes, však nastal boom značkových a velmi reprezentativních prodejen. Pamatuji třeba značkovku Panasonic/Technics pod označením Sochor, zrovna Datart měl ještě malé komornější prodejny a nabízel nejvíce Aiwu (nyní již mrtvou značku) a např. na rohu Lazarské v Praze byla také super prodejna Málek & Novák. Všechno skorem klasické pultové krámky. Ale abych se vrátil k tomu zmíněnému příkladu. Jako zaměstnanec jsem měl samozřejmě veškeré zboží za nákupní cenu, tak jsem si půjčil od mámy, dva měsíce nežral a pořídil se vysněné komponenty od Technicsu v prodejní ceně přes 30 tisíc.

Můj čistý plat byl v té době asi 12 tisíc, takže jsem to mámě postupně splácel. Krátce před tím jsem podepsal za firmu (měli jsme ještě jednu prodejnu, obě na Nuselské ulici v Praze) dealerskou smlouvu s Acoustique Quality, vynikajícím domácím výrobcem HiFi reprosoustav. Vystavovali jsme prakticky celou výrobní řadu jako jedni z prvních ve městě, takže se u nás dveře netrhly. Měl jsem tedy hodně naposloucháno a koupil si ještě pár stojanových třípásem. Jeden reproduktor váží několik desítek kilogramů a tahal jsem to tenkrát supící tramvají do bytu. Ale proč o tom tady píšu? Je to proto, protože celá sestava mi teď právě krásně vyhrává za zády při psaní tohoto článku.

Technics přitom nikdy nepatřil k nějaké HiFi špičce, tedy vyjma jeho tříhlavých komponentních magnetofonů (skvělou RS-AZ6 mám také v sadě) a přitom mi všchno běží denně již více než osm let naprosto bez poruchy! A tenkrát toho bylo víc: krásné a mechanicky dokonalé kovové a placaté cestovní kazetové přehrávače (lidově Walkmany), nebo obrovská nabídka mini a mikro systémů od chrastítek až po dřevěné komponentní sestavy. A co z toho zbylo dnes? Plechové Walkmany nahradily uniformní MP3 přehrávače, a mini/mikro systémy prakticky vymizely úplně. To co je k mání dnes, už je jen slabý odvar kdysi tolik úspěšné třídy.

Jak počítače a notebooky zvládají bez problému funkce rádia, videa, přehrávačů, domácího kina, atd., tyto původní a jednoúčelové zařízení se již tolik neprodávají a postupně mizí. Však již ten zmíněný Technics skončil mimo gramofonů pro DJ s elektronikou úplně. Kromě domácích kin a plochých televizí už mnoho jiné domácí elektroniky neseženete. Stačí si prolistovat nějaký starý katalog třeba z roku 1995 a hned vidíte ten rozdíl. Tenkrát se toho vyrábělo daleko více než dnes. Pro hráče jen noticka, že to byla éra první Playstation. 🙂 Pamatuji se, že katalog Sony s uvedenou Playstation 2 už byl zase o něco útlejší…

A tak jsem možná moc sentimentální, ale v současnosti mi ta stará dobrá a málo poruchová elektronika dnes docela chybí. Není zkrátka nad pořádný Walkman v plechu a s dálkovým ovládáním na kabelu, nebo nad rozdělávací kazeťák s hranatými bedýnkami a oddělenými zesilovači pro výšky i středy, jak to dříve často dělal Panasonic (systémy Bi-Amp a Bi-Wire). A někdy si rvu vlasy, že jsem dříve nakoupená zařízení prodával. Dnes už bych je opatroval jako oko v hlavě, nebo jako Dreamcast, či dvě první Playstation, ke kterým se stále s nastalgií vracím.