Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

piracyO tom, že se sdílení autorsky chráněných filmů nevyplácí, se v minulých dnech přesvědčilo několik desítek sdílečů a členů výměnných sítí, na které byl proveden poměrně rozsáhlý zátah. Brzo ráno najednou u mnoha bytů zazvonila policie se soudním příkazem k prohlídce bytu, přičemž si během chvilky odnesli i počítač na prozkoumání.

Jelikož byl takto lapen nějaký kolega jedné mé známé, z doslechu jsem se dozvěděl, jak to probíhalo. Prostě ráno přišla k dotyčnému, říkejme mu např. pan X, policie a na základě soudního příkazu mu zběžně prohlédli poličky, jestli tam nemá něco filmového materiálu bez účtenek a během asi dvaceti minut mu s rozloučením odnesli počítač.

Nic prý nikdy neprodával, nicméně jádro pudla vězí v tom, že byl členem nějakého výměnného systému, v jehož rámci sdílel přes 300 GB filmů a cracklých programů. Prý ty filmy by zas tak nevadily, jenže to by nesměl mít za prvé v počítači nelegální verzi Windows a nějaké programy od Adobe a Autodesku. Všechny tři společnosti jsou jak známo členy sdružení BSA, které se zabývá potíráním počítačového pirátství.

Kdyby si nechal tyto produkty alespoň pro sebe, tak by možná unikl pozornosti, ale jelikož je sdílel s ostatními, to už se samozřejmě nelíbilo. Na policii mu tvrdili, že mu již zabavený počítač nevrátí, ale to se mi nějak nepozdává. Myslím, že po proskenování počítače by panu X po určité době a po uzavření případu měli asi počítat vrátit. Ale v právních kličkách se nevyznám, tak nevím.

Pana X tedy čeká dvouměsíční podmínka, ale hlavně pokuta minimálně 50 tisíc korun, nicméně prý je to odstupňované podle toho, do jaké příjmové kategorie viník patří. Pravda je, že za licenci Creative Suite od Adobe plus nějakého AutoCADu by také zaplatil dost velké peníze.

Proto varuji, dávejte si na to pozor, protože málokdo doma nikdy neměl nic zkopírovaného, popř. staženého jako nelegální verzi. Stahování filmů je konkrétně u nás legální, ovšem jeho nabízení, či sdílení již ne. Navíc sdílet produkty všech tří firem, které se snad nejvíc zabývají potíráním “pirátů” je docela troufalé a riskující.

Pikantérie na tom všem je, že snad největší ryba, která uvízla v síti, byla lapena přímo na Úřadu průmyslového vlastnictví, jenž se mimo jiné zabývá právě ochranou duševního vlastnictví! 🙂 Z jejich počítačů bylo sdíleno přes 600 GB neautorizovaných dat! Nicméně se prý jedná o pracovníka externí společnosti, která se v tomto úřadě stará o chod počítačové sítě. Možná bych si i tipnul, že to odnesl za své spolupracovníky jako správce sítě. 🙂

Takže z toho vyplývá nedráždit hada bosou nohou a raději nesdílet žádná podezřelá data. Jasně že za nějaký ten zpirátěný prográmek, film či hru by mohli zavřít prakticky celý národ, ale zde platí všeho s mírou. Za neregistrovaný WinRAR a nebo Total Commander vám asi nikdo hlavu neutrhne, ale sdílet programy tří “nejostřejších firem” v ceně mnoha desítek tisíc a další gigabajty filmů je zbytečný hazard s peněženkou.

Navíc jedna OEM licence Windows XP již stojí kolem dvou tisíc, což je přijatelné a kdo využije např. Photoshop naplno? Podobných editorů je na trhu celá řada a to i zadarmo. Prakticky ke všem komerčním programům existuje nějaká slušná freeware varianta. Vynikající studnicí těchto alternativ je např. časopis Chip, který v každém čísle nabízí DVD s několika komerčními a nijak neořezanými programy v plných verzích zcela zdarma.

Díky tomuto časopisu nemám v počítači prakticky ani jeden naistalovaný prográmek nelegální, nebo cracklý, z placeného “softíku” používám jen Windows XP a programy od Macromedie (Flash, Dreamveawer, atd.), které mám zakoupené v několika verzích z práce. A to si pan X stále odkládal nahrazení svých Windows Linuxem…