Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

psxmini.jpgV mém seriálu o historii Playstationu, který původně vyšel na již neexistujícím herním serveru Gamecenter.cz (již jen brandovaný herní obchod) a najdete ho také na těchto stránkách, jsem mluvil i o prvních ideích Playstationu, jakožto herní konzole velmi svázané se systémy Nintenda.

Bohudík se tak nakonec nestalo a Sony zvolila svojí vlastní cestu. Sega tento "výšlap" úplného nováčka na poli herních konzolí jak známo nepřežila a Nintendo kdyby nemělo Gameboye, tak už také zřejmě není mezi živými. Vyobrazený prototyp pochází někdy z roku 1990-1991, kdy Sony vyrobilo několik těchto zařízení pouze pro interní testování.

Prototyp se tak nikdy nedostal mimo zdi laboratoří SCEE. Na spodu konzole je dokonce rozšiřovací port, kterým se prototyp propojil s konzolí SNES od Nintenda. Vnitřek vlastně ještě částečně odpovídal japonské verzi zvané Super Famicon. Celé zařízení zpočátku fungovalo jako hardwarové rozšíření právě k Super Nintendu, hlavně za účelem přehrávání CD médií. Na horní straně je pak vidět jak slot pro cartridge SNESu, tak i štěrbina pro tehdy revoluční CD média.

Ovladač pak vycházel také z konstrukce Nintenda, přičemž je zajímavé, že jinak vizionářský Ken Kutaragi tvrdošíjně zastával osvědčený, ale zastaralý ovladač od Nintenda jako předlohu pro vlastní design, ale tehdejší president SCEE Norio Ohgo dokázal nakonec prosadit úplně novou a ergonomicky vyspělejší konstrukci.

prototyp_1.jpg