Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

motogp2.jpgMotoGP 2 je sice již pěkně stará hra (vyšla v roce 2003), nicméně nejen díky pěkně vyždímané licenci se stále dobře hraje, ale i stále parádně vypadá. Když jsem tedy před nedávnem uvažoval, že bych si solidní motorky zajel i na PC (jináč občas hraju MotoGP 4 od Namca pro PS2 a na stejnou konzoli i Tourist Trophy), samozřejmě že jsem si vybíral z trojice vydaných dílů pécéčkové licence MotoGP, kterou vlastní THQ.

Mutace pro Xbox 360 je kromě online multiplayeru docela tristní, moji recenzi si ostatně můžete přečíst zde. Proto jsem tuto platformu zavrhl. Zajímavá je ale politika prodávání licence šampionátu MotoGP, protože oprávnění pro platformy PC a next-gen konzole nadále drží THQ, když letos vyjde nový díl. Ovšem další práva na PS2 a PSP nově odkoupil Capcom, když je dříve drželo právě Namco. Capcom taktéž ještě tento rok plánuje vypuštění své hry.

A aby toho nebylo málo, tento rok vyjde jisto jistě i další simulace, tentokráte Superbiků, takže si budeme moci zahrát v kůži Jakuba Smrže. Jestli ale některý z producentů MotoGP her na DVD přibalí i obě slabší kubatury, jako to udělalo v posledním PS2 díle Namco, není známo. Abych se ale vrátil k MotoGP 2, moje rozhodování bylo rychlé, protože jsem mezi houskami a polévkami v "sámošce" zahlédl MotoGP 2 za necelých 150 korun. Nelenil jsem a místo dvou pytlů brambor odrůdy Russet Burbank, nebo Sheppody, česky nazelenalých brambor na kaši, vzal tuto hru.

Po několika kolech jsem byl docela spokojen, nicméně výsledek mi výrazně kazilo rovnou několik věcí, které shazují tuto verzi od Climaxu daleko za MotoGP 4 pro PS2. Jednak to jsou podivné kvalifikace, když já netrénovaný nováček na třetí ze čtyř obtížností v pohodě převálcuji za pár kol celé startovní pole. Druhý na mě prakticky vždy ztrácí 4-8 vteřin a tak kvalifikaci vždycky vyhraju bez jakýchkoli potíží! První věc, která se vůbec nepovedla.

Po startu závodu jsem pak proklínal výrobce podruhé, protože taková debilita počítačem řízených jezdců, se nevidí snad ani v tom nejhorším snu. Celé startovní pole jezdilo na plný knedlík ve velkém chumlu rovnou v několika šicích vedle sebe, což je v reálu samozřejmě čirá utopie. Soupeři také měli danou stopu, ze které se vůbec nikomu nechtělo a když na mě narazili, skoro vždy mě rovnou několik jezdců najednou okamžitě podrazilo motorku a celý balík hus se mi takto okamžitě vzdálil.

Tímto je hra zralá do popelnice a nemá se simulátorem vůbec nic společného. A řeknu vám, neznám snad jedinou hru, která by měla tak příšerné chování jezdců řízených AI. Nicméně proč o tom mluvím v minulém čase. Fanoušci jsou mezci neposední a lišky podšité, tudíž se jim stejně jako mě chování soupeřů pranic nelíbilo. Proto si udělali malý mód, který chování počítačově řízených jezdců mění na reálné stopy. Po instalaci tohoto update (má dokonce i vlastní odinstalátor!) je pak požitek z jízdy zcela jiný, tedy mnohem, mnohem lepší.

Všichni jezdci teď jezdí za sebou v úhledném vláčku, využívají vzduchové kapsy a chytře předjíždějí v zatáčkách. Když by mělo dojít k nárazu, raději trošku zbrzdí, nebo změní stopu. Nicméně i přesto občas dojde k nehodám, ale nyní spíše na základě podklouznutí či smyku. Jedinou daní za tuto úpravu je pak totální jednoduchost prvních dvou obtížností, kde se díky vláčku celé startovní pole hodně zpomalí a vyhrát s drtivým náskokem během jednoho, dvou kol není potíž.

Na třetí obtížnost Expert je ale rychlost velmi dobře zvolená a vyžaduje tak trochu cviku, ovšem trénovat se nemusí nijak úporně. A konečně je možné také hru důkladně omladit, protože další patch upraví alespoň motocykly a piloty včetně designu kapotáže a kombinéz podle sezóny 2006, takže je hra daleko aktuálnější. Proto po aplikaci obou "dodělátek" získáte za úplný pakatel znamenitě vypadající hru se solidním chováním, zvláště když je poslední MotoGP 3 stále poměrně drahé.

Na konec bych ještě zmínil fantastické replaye, které výborně ukazují, jak mají opakovačky v závodních hrách vypadat. Nejenže se nabízí velké množství kamer všeho druhu jak na motorkách, tak i vy stylu televizního přenosu. Výborně vypadá také pohled z vrtulníku. Opakovačky lze přetáčet, zmrazit i pomalu posouvat, přičemž nechybí ani uložení na pevný disk. Za tyto funkce opravdu tleskám, prohlížení odjetého závodu je skoro stejná zábava, jako vlastní jízda. Bez fanouškovských úprav MotoGP 2 hodně ztrácí, ale na této hře je dobře vidět, že amatérští šikulové dokážou prakticky jakoukoli hru pozvednout na úplně jinou úroveň. A právě v tomto tkví velká výhoda PC her oproti konkurenčním konzolím.

Patch vylepšující fyziku a inteligenci protivníků si můžete stáhnout zde a patch pro aktualizaci na sezónu 2006 zase tady.