Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

ps3.jpgStandardně jak známo do PS3 nelze zapojit ovladač ze starší PS2, protože PS3 nemá vůbec kompatibilní konektory, do kterých se starší ovladače zapojují. Pro hru ve více hráčích na jednom televizoru si tak musíte dokupovat poměrně drahé bezdrátové Sixaxisy.

Nicméně již nějakou dobu existují kabelové redukce PS2 konektor-USB, které umožňují po instalaci ovladačů korektní používání Dualshocku z první i druhé Playstation i v PC hrách. Jedna z mnoha se prodává třeba zde. Kdysi jsem si také koupil jednu takovou redukci, abych mohl hrát s Dualshockem i na počítači, proto mě napadlo vyzkoušet tuto redukci i na Playstation 3.

Kabel jsem tedy zapojil do jednoho z USB portů na čelním panelu a do druhého konektoru zapojil klasický ovladač z PS2. Konzoli jsem zapnul a napjatě očekával, jak si s novou periferií poradí. Nejdříve jsem opatrně stiskl tlačítko pro aktivaci analogových páček, načež se nad ním rozsvítila kontrolka, takže napájení fungovalo v pořádku. Zkusil jsem směrový kříž po nabootování menu konzole a nic. Posunul jsem páčky a také nic. Tak jsem stiskl křížek a ejhle joypad se probudil.

Po stisku jednoho z pravých tlačítek pak připojený Dualshock začal bezproblémově fungovat. Všechny tlačítka dělala to co měla, křížek a páčky vybírají a posunují nabídku, křížek potvrzuje a trojúhelník zase otvírá kontextovou nabídku. Takže pohoda. Nicméně směrové klávesy fungují pouze při aktivivovaných analogových páčkách. Když jsem je vypojil, v menu se nešlo vůbec pohybovat. Dualshock jsem ještě pro jistotu vyzkoušel ve dvojici her, co mám zrovna doma, tedy v Motorstormu a v Ridge Racerovi.

V obou hrách PS2 joypad funguje zcela shodně se svým modernějším bratříčkem, pouze samozřejmě nefunguje stejně nepoužitelné pohybové ovládání zatáčení v Motorstormu. Za celou dobu jsem nezaznamenal jedinou potíž např. s odezvou, PS2 ovladač fungoval na jedničku. Pouze mu chybí prostřední tlačítko PS, přes které výhradně ukončíte hru a vrátíte se do menu konzole, když funkci návratu obě hry ve své nabídce vůbec nemají.

Jediná potíž se tak skrývá v návratu do menu konzole ze hry, protože jinak než přes tlačítko PS se to provést nedá. Dokonce po vytažení disku z mechaniky, PS3 pouze idiotsky zatuhne a sama se také do své základní nabídky nevrátí. To už se i stařičký Dreamcast v tomto choval daleko lépe. Takže je nutné konzoli vždy vypnout a zapnout, protože jednoduchý restart na rozdíl od PS2 nová PS3 také neumí.

Nicméně tyto problémy jsou nicotné, protože u každé konzole je přibalen i jeden Sixaxis, takže s nepatrně menším komfortem se nechá jako základní ovladač klidně použít i starý dobrý Dualshock z první, nebo druhé Playstation a pro offline multiplayer je to výborná a laciná alternativa.