Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

american arcadia banner

 

Již jen tři týdny zbývají do vydání velmi zajímavé logické plošinovky plné akce a napětí jménem American Arcadia. Arcadia z názvu je totiž velké a smyšlené město v USA, které bylo nejambicióznějším projektem vizionáře Elijaha Waltona. To bylo tak. Po 25 letech úspěšného působení ve filmech a televizi se Waltonova mediální společnost rozhodla vybudovat utopistickou metropoli Arcadia obklopenou přírodou, kde by technologie a věda šly ruku v ruce se zábavou. Vše se však změnilo Waltonovou náhlou smrtí. Správní rada společnosti Walton Media, na níž od pohřbu ležely obrovské náklady na chod města, dala přednost zisku před pokrokem a rozhodla se o městu vytvořit seriál. Tak se zrodila Americká Arcadia, která se uvedla jako první reality show v historii.

American Arcadia se okamžitě stala hitem a více než 50 let se držela na vrcholu žebříčků. Jenže dnešní Arcadia nemá s původní Waltonovou vizí téměř nic společného. Mediální společnost totiž udržuje občany, kteří se již narodili a vyrostli uvnitř Arcadie, tedy během televizní show, násilně uvnitř města. Tito mladší obyvatelé pak vůbec netuší, že jsou součástí obří umělé reality. Navzdory všem letům úspěchu zažívá nyní show Americká Arkádie pomalý pokles sledovanosti, což začíná znepokojovat představenstvo. A tak v zájmu sledovanosti začne diváky vybrané obyvatele ze show vyřazovat. Což konkrétně znamená, že obyvatele pořadatelé vylákají pod nějakou záminkou ven mimo dohled všudypřítomných kamer, kde je pak odstraní… 

 

 

A tak další pracovní den účetního Waltonovy mediální společnosti, kníratého Trevora Hillse, začíná úplně obyčejné, tedy až na to, že jeho dobrý kamarád z open space, Gus Rainey, vyhrál zájezd do dalekých krajin. Přitom je o Gusovi známo, že ze všeho nejvíce nesnáší létání a výlety. Vždy přitom říkal, že jakýkoli zájezd by raději věnoval někomu jinému a nikdy nikam neodcestoval. Podivné, že? Trevor ale záhy zjistí, že po něm jde bezpečnostní služba Waltonovy společnosti, a to tak vehementně, že po něm i střílí! Co teď, když celý život jen počítáte účty a ještě ke všemu jste ze všeho připosraní? Na boj o vlastní život a rozhodování ve zlomku vteřiny o bytí a nebytí prostě nejste zvyklí.

Naštěstí vražednou reality show prokoukla šikovná programátorka Angela Solano, pracující s kamerovým systémem v Arcadii, načež se rozhodla, že toho všeho má dost, Waltonovy zničí a Trevorovi pomůže. A to je jeho jediná šance, protože tváří v tvář bezpečákům by sám nic nezmohl. American Arcadia využívá koncept dvou zcela odlišných hlavních postav, k nimž se váže odlišná hratelnost i náhled. Máte tak před sebou vlastně dvě hry v jedné. Když ovládáte Američana Trevora, titul se vykresluje jako logická plošinovka z bočního 2D pohledu s drobnými akčními vsuvkami. Zatímco jakmile vezmete pod ruce Portorikánku Angelu, hra se zase přepne do logické adventury s 3D náhledem z první osoby.

 

 

Pohledná a do sedmdesátkového hávu lehce oděná grafika je svým stylem hlavně z Angeliných očí velmi podobná předchozímu titulu Call of the Sea od stejných autorů z nezávislého madridského studia Out of the Blue. Call of the Sea je výborná hra, však si určitě přečtěte moji velkou recenzi. A tak se ani nedivím, že jejich druhý produkt American Arcadia vypadá i se hraje tak dobře. Mezi postavami se lze v jistých scénách libovolně přepínat, protože jen jejich dobrá spolupráce i načasování Trevorova útěku mu zajistí přežití. V jeho kůži budete ponejvíce zdrhat bezpečákům, přičemž vás bude navádět Angelin hlas. Občas si oddechnete, kdy programátorka (a vy také) musí skrze logické úlohy promyslet další postup.

Budete se s ní plížit, nabourávat do IT systémů a hackovat kamery. Trevor mezitím musí utíkat, přeskakovat a šplhat, přičemž se po vás bude chtít v časovém pressu připravit další cestu před vámi, nebo naopak přehradit stíhání bezpečáků. Prostředí lze velmi často v Trevorových pasážích interaktivně ovládat, kupř. výtahy, plošiny či jeřáby, takže na vás kolikrát bude rychle upravit cestičku vpřed tak, aby vás hlídky nedohonily nebo nespatřily. Ano, hodně krát při tom zemřete, ale záchytné body jsou velmi husté a po pár opakováních na řešení jistě přijdete. American Arcadia tudíž nepostrádá napětí i stres, navíc skvěle vypadá a ovládání je doslova triviální.

 

 

Oceňuji i kvalitní dabing od známých videoherních dabérů a dabérek včetně těch, jaké slyšíte v Call of the Sea. Navíc spojení dvou různých pohledů (2D + 3D), dvou různých kamer (z boku + z první osoby) a dvou různých žánrů (logická akční plošinovka + logická adventura) hru parádně občerstvuje a co jsem mohl z dema vypozorovat, American Arcadia rozhodně nenudí a nesklouzává do stereotypu. Hru řadím mezi velmi očekávané herní kousky konce letošního roku, však tvůrci své schopnosti jasně demonstrovali na široce chváleném Call of the Sea, což je vlastně také logická adventura s mnoha hádankami a zajímavým příběhem. Na Steamu je z akce Steam Next 2023 stále dostupné kratší demo Arkádie, tak si ho určitě nainstalujte.